Experts waarschuwen voor een zomer vol ongedierte

jun 15 , 11:04 Nieuws
wants
De aanhoudende regen deze lente leidt tot ideale omstandigheden voor een explosie van ongedierte, zoals wespen, teken en bedwantsen. Deze zomer verwachten ongediertebestrijders van Beestjes Kwijt dan ook een aanzienlijke toename van overlast door deze kleine beestjes. Dit is zorgwekkend, want ze veroorzaken niet alleen hinder, maar brengen ook de gezondheid ernstig in gevaar.
De gevolgen van een wespensteek, een tekenbeet of een bedwantsenplaag gaan veel verder dan alleen vervelende jeuk of bultjes. Ze kunnen leiden tot ernstige allergische reacties, ziekten en andere gezondheidsproblemen.

Verhoogd risico op ongedierte

Wespen bouwen vaak hun nesten in beschutte, droge plekken. Een natte lente dwingt hen echter om nieuwe locaties te zoeken, vaak dichter bij mensen. Dit zorgt voor een toename van wespen in en rond huizen zodra het droger en warmer wordt. Bovendien zorgt de natte lente voor een overvloed aan voedsel, waardoor wespenkolonies snel groter worden.
Een natte lente leidt tot een weelderige groei van vegetatie, wat een ideaal leefgebied creëert voor teken. Meer vegetatie betekent meer plaatsen voor teken om zich te verbergen en wachten op een gastheer. Dit verhoogt risico op tekenbeten.
Verspreiding van bedwantsen komt door menselijke activiteiten zoals reizen en de aan- en verkoop van tweedehands meubels (waar de beestjes in zitten). Een natte lente heeft dus geen directe impact op bedwantsen, maar het zorgt er wellicht wél voor dat veel mensen deze zomer de zon opzoeken. Hoe meer mensen naar verschillende plekken in het buitenland op vakantie gaan, des te groter de kans op het meenemen van bedwantsen.

Preventieve maatregelen

Wat kun je doen voor een zorgeloze zomer? Experts bij Beestjes Kwijt geven de volgende adviezen:

  • Een schone omgeving: Maak de keuken en eetruimtes elke dag schoon en ruim etensresten meteen op. Bewaar voedsel in goed afgesloten bakken en zorg dat vuilnisbakken goed dicht zijn. Maak géén wespenval van een PET-fles gevuld met ranja; dit trekt alleen maar meer wespen aan!
  • Beschermende kleding en insectenwerende middelen: Draag beschermende kleding en gebruik insectenwerende middelen, vooral in gebieden met veel teken. Trek lange mouwen en broeken aan als je de natuur ingaat en gebruik middelen met DEET. Behandel ook je kleding en schoenen met permethrine om teken op afstand te houden.
  • Onderhoud je huis: Repareer lekkages meteen en houd je huis goed geventileerd en droog om vocht tegen te gaan. Dit trekt namelijk ongedierte aan. Dicht gaten en scheuren in muren, deuren en ramen met kit of staalwol zodat ongedierte niet naar binnen kan. Controleer ook regelmatig je huis en tuin op ongedierte. Let daarbij op sporen zoals uitwerpselen, nesten of vraatsporen. Ontdek jij vocht of sporen van ongedierte in huis? Schakel dan meteen een onafhankelijk specialist in die het probleem voor je oplost.
  • Inspecteer bagage en was kleding: Controleer na het reizen altijd je bagage en was kleding direct op 60 graden. Kijk uit met het kopen van tweedehands matrassen of meubels, tenzij je zeker weet dat ze vrij zijn van bedwantsen. Bedwantsen verstoppen zich graag in kleine hoeken en kieren. Stofzuig daarom grondig de plinten en ga ook eens met de stofzuiger langs de randen van je matras. Controleer je bed ook eens op kleine zwarte puntjes of bloedvlekjes.

Professionele ongediertebestrijding

Voor meer informatie en uitgebreide tips over hoe je weerstand biedt tegen wespen, teken, bedwantsen en ander ongedierte, bezoek je www.beestjeskwijt.nl . Beestjes Kwijt is een landelijk opererend platform voor gecertificeerde ongediertebestrijders. Het koppelt mensen met een ongedierteprobleem aan een lokale bestrijder. Neem vandaag nog actie en geniet straks van een onbezorgde, ongediertevrije zomer!