De jaarlijkse dodenherdenking die donderdagavond plaatsvond trok veel belangstelling. Zowel in de Oude Kerk als bij het vredesmonument in Park Vredeoord waren veel Dongenaren getuige van een indrukwekkend programma met sprekers, muziek en de traditionele kranslegging.
Het programma in De Oude Kerk
In de Oude Kerk spraken onder andere Jan Kersbergen namens het voormalig verzet, Ton Kolsteren namens de Vereniging Militaire Veteranen Dongen en dominee mevrouw Henrieke ten Thije. Ook de jeugd nam deel aan de herdenking. Amber Marcelissen las een gedicht voor en de jonge theatergroep Message bracht een kleine voorstelling. De muzikale omlijsting woerd voor het tweede jaar op rij verzorgd door de Blazers Compagnie Dongen. Dit jaar kreeg de herdenking in de Oude Kerk een bijzonder tintje door de medewerking van violiste Tessa van Buuren. Zij bracht samen met de Blazers Compagnie Dongen onder meer het themanummer uit de film Schindler’s List ten gehore.
Stille tocht en herdenking bij de Bevrijdingskapel
Na de viering volgde rond 19:30 uur een stille tocht via de Kardinaal van Rossumstraat, Tramstraat en Prins Bernhardstraat. De tocht eindigde bij de bevrijdingskapel en werd begeleid door leden van Breda City Pipes and Drums. Bij het monument volgden enkele toespraken, o.a. van wethouder Piet Panis en pastoor Joost de Bont.
Om 20:00 uur luidden de klokken en werd de Taptoe geblazen door Daniëlle Deleij, gevolgd door twee minuten stilte en de traditionele kranslegging. Een van de kransen werd gelegd door twee broers van Theo Raasen, een Dongenaar die tijdens de periode van tewerkstelling in Duitsland omkwam bij een bombardement op 25 maart 1945. Zijn naam ontbrak tot nu toe op de gedenkplaat in de vredeskapel waarop in de oorlog omgekomen Dongenaren vermeld zijn. Onlangs is de naam Theo Raasen op deze gedenkplaat bijgeplaatst. Zijn verhaal werd verteld door Ilse Marcelissen. Bij de herdenking bij de Vredeskapel werd de muzikale omlijsting wederom verzorgd door de Blazers Compagnie Dongen. Aan het einde van de herdenking was er voor de vele aanwezigen gelegenheid tot het brengen van een groet bij het monument en in de bevrijdingskapel.
Bekijk een sfeerreportage van fotograaf Kees Laurijsen in de fotoserie bovenaan dit artikel