Dongen 80 jaar Bevrijd wordt gevierd op 26 oktober

26 sep , 9:50 Nieuws
bevrijd2
Op 30 oktober staan we jaarlijks stil bij het historische feit dat Dongen in 1944 (en een groot deel van Zuid-Nederland) bevrijd is van het naziregime tijdens de tweede Wereldoorlog.
Dit jaar herdenken en vieren we dat we al 80 jaar in vrede en vrijheid mogen leven. Het thema van de provincie Noord-Brabant is: Brabant Herinnert: Brug naar Vrijheid! Ook in Dongen willen we dit thema graag uitdragen en op onze eigen manier deelnemen aan deze belangrijke gebeurtenis. Op zaterdag 26 oktober 2024 is het zover en vieren we op een bijzondere wijze dat het 80 jaar geleden is dat de gemeente werd bevrijd van de Duitse bezetting. Met een divers programma vol historische en feestelijke elementen staat de gemeenschap stil bij de bevrijding, waarbij ruimte is voor zowel reflectie als viering. Deze dag, georganiseerd door het Oranje Comité en het 4 en 5 mei comité in samenwerking met de gemeente Dongen, Vereniging Militaire Veteranen Dongen, Oranjevereniging ’s Gravenmoer en de Oranjestichting Klein Dongen Vaart, belooft een gedenkwaardige dag te worden voor jong en oud.
Plechtigheden
De dag start met een officiële bijeenkomst bij de Bevrijdingskapel waar er stilgestaan zal worden dat we in (zuid)Nederland al 80 jaar in vrijheid mogen leven. Na de plechtigheden zal er een defilé van historische voertuigen vertrekken vanaf het Wilhelminaplein welke de drie dorpskernen van de gemeente aan zullen doen. Naast de kranslegging bij de Bevrijdingskapel zal de stoet ook stoppen bij de monumenten in Klein-Dongen en ’s Gravenmoer om daar door middel van de taptoe gevolgd door 2 minuten stilte en kranslegging stil te staan bij de bevrijding. Deze rit biedt de inwoners van de gemeente de unieke kans om een glimp op te vangen van het verleden, en het herdenken van de bevrijding dichterbij te ervaren. De stoet zal uiteindelijk rond 12:30 uur eindigen bij De Cammeleur. Voor een indruk van de route; zie de website van het Comité 4 en 5 mei Dongen.
Veteranen
Op deze dag zal er aan alle Veteranen uit de gemeente Dongen een lunch worden aangeboden in de Cammeleur. De lunch is op uitnodiging. Wel openbaar is de lezing ‘Operatie Geslaagd’ die volgt in de theaterzaal van de Cammeleur van Erik Krikke. Erik is tijdens zijn werk als operatieassistent chirurgie in Afghanistan getraumatiseerd geraakt en kreeg PTSS welke een vernietigende impact  heeft gehad. Erik vertelt openhartig hoe hij in een isolement terechtkwam en langzaam afbrak tot het punt kwam waarop zelfmoord de enige uitweg leek te zijn. Als medicus, veteraan, maar bovenal als mens vertelt hij over hoe hij de strijd is aangegaan met zichzelf en zijn herinneringen en hoe hij inmiddels weer middenin het leven staat. De lezing is openbaar, maar er is een limiet aan het aantal plekken. Wilt u bij deze lezing aanwezig zijn dan kan u gratis kaarten reserveren via: [email protected] Maximaal 2 kaarten per reservering/e-mailadres.
Bevrijdingsconcert Koninklijke Muziekvereniging Dongen
Ter afsluiting van een dag vol herdenken en vieren zal KMD om 20.00 uur een bevrijdingsconcert geven in de theaterzaal van de Cammeleur. Dit openbare concert met een gevarieerd repertoire dat in het teken staat van vrijheid en herdenken vol muzikale hoogtepunten zal een waardige slotakkoord van de viering 80 jaar bevrijding Dongen worden. Tickets voor dit memorabele concert zijn te verkrijgen via de website van de Cammeleur
Park Vredeoord
Centraal in Park Vredeoord houdt de scouting de hele dag diverse spannende en leerzame activiteiten voor jong en oud. Met medewerking van Stichting Parkplezier en inzet van het Korps Nationale Reserve bieden we een programma aan waarin het provinciale thema rond de herdenking ‘Brug naar Vrijheid’ naar voren komt. Bruggen bouwen we met behulp van scouting Laurentius of door het bouwen van bruggen met Lego. Hier worden kinderen op speelse wijze uitgedaagd om samen te werken en symbolische bruggen te bouwen, zowel letterlijk als figuurlijk, om zo het belang van vrijheid en verbinding te leren. Uiteraard is het ook mogelijk om legervoertuigen te bezichtigen. Aangevuld met enkele kinderactiviteiten nodigen we alle inwoners uit om een kijkje te komen nemen.
Historische wandel- en fietstocht
Voor de sportieve bezoekers is er een historische wandel- en fietstocht langs 30 locaties die van groot belang waren tijdens de oorlogsjaren in Dongen, 's Gravenmoer en Klein Dongen Vaart. De tocht voert langs plaatsen waar bijzondere gebeurtenissen plaatsvonden tijdens de oorlog, zoals verzetsacties en bevrijdingsoperaties. De fietstocht is vrij toegankelijk en start bij drie verschillende punten: Museum De Looierij, De Geubel en het Jeugdcentrum Dongen-Vaart. Deze routes zijn te vinden op de website van het Comité 4 en 5 mei Dongen of Visit Brabant en voor iedereen gratis en op eigen gelegenheid te beleven.
Exposities Heemkundekring Dongen
Op zaterdag 26 oktober wordt in de ontvangstruimte van museum de Looierij aan de hand van een aantal objecten en verhalen getoond hoe het was in de leerlooierij in de jaren 40-45. Zoals over het bevel van de nazi's dat de looierij opdraagt om te stoppen met looien, de relatie tussen Cees Hessels en een Joodse leerondernemer (die een looikuip heeft gebruikt als verstopplek), oorlogsschoeisel en de inkwartiering van Engelse en Poolse soldaten in de looierij tijdens de bevrijding. De entree voor de ontvangstruimte is vrij toegankelijk.
Gezamenlijke kerkdienst op zondag 27 oktober
Als afsluiting van het bevrijdingsweekend zal er op zondag 27 oktober om 10.00 uur in de Oude Kerk een gezamenlijke kerkdienst plaatsvinden in Dongen, waar vertegenwoordigers van verschillende religieuze gemeenschappen samenkomen om de bevrijding te herdenken. Tijdens deze dienst is er ruimte voor stilte, reflectie en dankbaarheid voor de vrijheid die wij vandaag de dag mogen genieten.
Kleurwedstrijd voor Basisschoolleerlingen
De creativiteit van de kinderen uit onze gemeente wordt op de proef gesteld tijdens een kleurrijke wedstrijd in het thema bevrijding! Alle basisschoolleerlingen worden uitgenodigd om hun mooiste kleurplaat vóór 24 oktober in te leveren bij de Cammeleur in een speciale inzamelbox. De kleurplaten worden tijdig verspreid onder de basisscholen. Daarnaast ligt er ook een stapel kleurplaten klaar bij Theek 5 voor wie er eentje wil ophalen. Om de scholen goed te informeren, sturen wij een begeleidende mail met alle nodige uitleg. Er zijn drie leuke prijzen te winnen voor de mooiste creaties.
Programma 80 jaar Bevrijding Dongen – zaterdag 26 oktober
10:15u Plechtige ceremonie bij de Bevrijdingskapel
10:30u Start programma in Park Vredeoord (openbaar)
10:30u Optredens Tamboerkorps Koninklijke Luchtmacht centrum Dongen
10:45u Start tocht historische voertuigen door 3 dorpskernen gemeente Dongen
12:30u Veteranenlunch (besloten)
14:00u Lezing Erik Krikke in de Cammeleur (gratis toegankelijk, wel reserveren)
16:00u Einde programma in Park Vredeoord
20:00u Bevrijdingsconcert KMD in de Cammeleur (openbaar, wel kaartverkoop)
Zondag 27 oktober
10:00u Kerkdienst Oude Kerk Dongen van diverse geloofsgemeenschappen
Graag nodigen we alle inwoners van Dongen uit om op zaterdag 26 oktober de vlag uit te hangen om de bevrijding en onze vrijheid te vieren.