De gemeenteraad heeft het College uitvoerig gecomplimenteerd met de doorbraak in het hoofdpijndossier TUF.
Na maanden van ‘intensief werken achter de schermen’ en balanceren tussen hoop en vrees, gingen woensdag dan eindelijk de eerste vrachtwagens op pad om de gigantische hoeveelheid infill op het terrein van TUF aan de Vierbundersweg af te voeren. ‘De vrachtwagens rijden nu uit in plaats van in’, kon een duidelijk opgeluchte burgemeester de raad melden.
Door: Bernadette Klerx
En de gemeenteraad deelde haar opluchting unaniem.’Dit is erg goed nieuws voor Dongen’, zo vatte VVD-fractievoorzitter Pieter Brooijmans het gevoelen van de raad treffend samen. ‘De route die we gekozen hebben, is de juiste gebleken en heel belangrijk is dat niet Dongen de rekening betaalt’.
Eind juni gloorde er voor het eerst licht aan het eind van de tunnel. Burgemeester Marina Starmans kon de raad toen melden dat er mogelijk een oplossing in beeld was voor de problematiek rondom kunstgrasverwerking. Het bedrijf Asie Recycling Rotterdam, later omgedoopt tot ASIR, had aangegeven dat ze in Dongen aan de slag wilde om de problemen bij TUF Recycling aan te pakken. En dat bleek dus geen illusie.
‘Op dit moment is er al 2.426 ton infill weg en dat is op zich al een mijlpaal. Bedrijven in de buurt van TUF zeggen dat ze nu eindelijk weer stenen zien in plaats van grasmatten. Er moet in totaal 10.000 ton infill afgevoerd worden. Dan ontstaat er ruimte en gaat Dongen Pallets, de verhuurder van het terrein, de brandresten opruimen en het pand herstellen dat door de brand in oktober vorig jaar forse schade heeft opgelopen. Op het terrein mag volgens de vergunning maximaal 5.000 ton liggen’, zo liet burgemeester Starmans de raad weten.
Starmans was vooral ook blij met het feit dat niet de Dongenaar op gaat draaien voor het wanbeleid van TUF. ‘Ik ben blij dat de markt het probleem nu op gaat lossen dat ook door de markt is veroorzaakt en dat niet de gemeente hiervoor gaat opdraaien. Alle kosten die wij al gemaakt hebben zoals de voorbereiding voor de aanbesteding, inzet van de Omgevingsdienst, houden wij bij en die gaan we straks verhalen op TUF. Op hun rekening is beslag gelegd.’
Over de toekomstplannen van ASIR hield de burgemeester nog een slag om de arm. Het bedrijf zou plannen hebben om zich in Dongen op de locatie van TUF te vestigen om zelf kunstgras te gaan recyclen en heeft hier elders in Europa al ervaring mee. ’ASIR heeft aangegeven verdere stappen te willen zetten op dit terrein, maar wij willen wel eerst een gedegen Plan van Aanpak. ’