Abonnementen opzeggen: welke rechten heb je als consument?

01 apr 2021, 11:56 Nieuws
opzeggen
Pexels

Ingezonden Een abonnement is zo afgesloten, maar opzeggen blijkt in de praktijk vaak een stuk lastiger. Wat zijn jouw rechten als consument?

Consumenten in Nederland worden beschermd door de Wet Van Dam. De meeste abonnementen mag je op ieder moment opzeggen, met een opzegtermijn van maximaal een maand. Besluit je op 7 augustus jouw deelname aan de Postcode Loterij stop te zetten ? Dan eindigt het dus uiterlijk op 7 september. Dat mag je overigens op dezelfde manier doen als je het contract hebt afgesloten. Als je online een abonnement bent aangegaan, moet online opzeggen dus ook mogelijk zijn. Een abonnement opzeggen kan tegenwoordig eenvoudig, via online opzegdiensten als 123opzeggen.nl .

Abonnementen voor vaste periode

Een abonnement mag niet automatisch worden verlengd, tenzij het na verlenging op ieder moment kan worden opgezegd, met een opzegtermijn van een maand. Aan abonnementen voor een vaste periode (bijvoorbeeld een jaar) zit je vast. Je kunt vragen om eerder te stoppen, maar hebt daar geen recht op. Bovendien moet je dan vaak een opzegvergoeding betalen. Veel abonnementen mogen überhaupt niet langer duren dan een jaar. Lopen ze wel langer door? Dan moeten ze op ieder moment op kunnen worden gezegd, met uitzondering van contracten waarbij dit niet redelijk is, zoals telecomcontracten van twee jaar.

Proefabonnementen

Proefabonnementen op (dag)bladen en tijdschriften mogen zonder jouw toestemming niet worden verlengd en stoppen automatisch na de afgesproken proefperiode. Stel: je hebt een proefabonnement op een tijdschrift over tuinieren genomen. Als je niets doet, stopt dat dus op de afgesproken datum en zit je niet vast aan een abonnement. Andere proefabonnementen mogen wel automatisch worden omgezet in een abonnement, maar alleen als het voor onbepaalde tijd is. Ook dit abonnement kun je vervolgens gewoon opzeggen wanneer je wilt, wederom met een opzegtermijn van hooguit een maand.

Uitzonderingen

Voor abonnees van (dag)bladen of tijdschriften gelden andere regels. Hierbij mag een abonnement na de eerste contractperiode iedere keer worden verlengd voor maximaal drie maanden, of voor onbepaalde tijd. Heb je een contract voor onbepaalde tijd en wordt het blad of tijdschrift minder dan eens per maand (bijvoorbeeld per kwartaal) bezorgd? Dan is de opzegtermijn maximaal drie maanden. Wees ook voorzichtig met lidmaatschappen op verenigingen. Vaak geldt hier het verenigingsrecht en zit je vast aan de opzegvoorwaarden van je vereniging.

Telefonisch opzeggen verplicht?

Onder de Wet Van Dam mag een abonnement altijd op dezelfde manier worden opgezegd als je het bent aangegaan. Wel moet je voldoende informatie aanleveren om de opzegging met succes te kunnen verwerken. Je bent dus niet verplicht om zo’n lastig telefoontje te plegen. Opzeggen kun je gewoon via internet regelen – en daar is geen formele brief of mail voor nodig. Dat hoeft bovendien niet direct bij het bedrijf waar je het abonnement hebt afgesloten.

Online opzeggen

Dankzij een opzegdienst kun je eenvoudig online opzeggen. Je hoeft alleen maar een paar gegevens in te vullen, zodat jouw opzegbrief kan worden gepersonaliseerd. Krijg je te veel post van het bedrijf? Dan kun je ook meteen aangeven dat je dit niet meer wilt ontvangen. Vervolgens kies je een verzendoptie. Voor een klein bedrag wordt jouw opzegbrief dan zo snel mogelijk op de post gedaan. Zodra je opzegging is verwerkt, krijg je een schriftelijke bevestiging thuisgestuurd. Zo ben je zonder veel gedoe van je abonnement, lidmaatschap of contract af.