4 mei: Herdenken en herinneren in Dongen en 's Gravenmoer

30 apr , 17:21 Nieuws
dh232bart

Op zondag 4 mei om 20.00 uur is het gedurende twee minuten helemaal stil in Nederland. In Dongen vindt de jaarlijkse Dodenherdenking zoals vanouds plaats bij de Bevrijdingskapel aan de Nieuwstraat in het park achter de Cammeleur. Ook in ‘s Gravenmoer worden op 4 mei  alle burgers en militairen herdacht, die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

De herdenkingsplechtigheid
De herdenking in Dongen begint met een bijeenkomst in de Grote Zaal van de Cammeleur (aanvang 18.45 uur). Deze bijeenkomst in de Cammeleur is voor iedereen vrij toegankelijk en dat kan niet voldoende worden benadrukt. Na deze bijeenkomst volgt een stille tocht naar de Bevrijdingskapel, gevolgd door een herdenkingsplechtigheid bij de Bevrijdingskapel. De herdenking in ’s Gravenmoer is in de Nederlands Hervormde Kerk, gevolgd door een stille tocht naar het bevrijdingsmonument. In de Cammeleur zullen toespraken worden gehouden namens het Voormalig Verzet, de gezamenlijke kerken en de Vereniging Militaire Veteranen Dongen. Ook muziek en zang worden ten gehore gebracht door zanggroep De Bella’s en een ensemble van de Koninklijke Muziekvereniging Dongen.

De stille tocht vanaf de Cammeleur (start 19.30 uur) naar de Bevrijdingskapel voert via de Hoge Ham, door de Geer en de Nieuwstraat naar de kapel. De stoet wordt begeleid door leden van de Breda City Pipes & Drums. Bij de Bevrijdingskapel en het Oorlogsmonument volgen enkele toespraken. Om 20:00 uur luiden de klokken en wordt de Taptoe geblazen, gevolgd door twee minuten stilte. Het 8-uursignaal van de kerkklok en de talloze vogels vanuit de grote bomen in het park zijn dan het enige wat te horen is gedurende die 2 minuten. Daarna worden er zes kransen gelegd, namens:

  • De Gemeente Dongen
  • Het Voormalig Verzet
  • De Vereniging Militaire Veteranen Dongen
  • De Groep Antifascisten
  • De Katholieke Kerkgemeenschap
  • Het OranjeComité Dongen

Tijdens de plechtigheid bij de Bevrijdingskapel zal ook nog iemand spreken die het oorlogsgeweld in haar land aan den lijve heeft ondervonden. Na de kranslegging is er gelegenheid voor een persoonlijke groet, het leggen van bloemen bij het Oorlogsmonument en het brengen van een bezoek aan de Bevrijdingskapel. 

vlaghalfstok25
Flickr

Vlag halfstok in Dongen
Van zonsopkomst tot zonsondergang op 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als blijk van eerbied en respect voor de doden. Hierbij wordt de Nederlandse driekleur zonder wimpel gebruikt. Namens het OranjeComité worden ook alle Dongenaren verzocht om op 4 mei de vlag halfstok te hangen en op 5 mei in top.

Zoals al gemeld: de bijeenkomst en herdenkingen zijn voor iedereen vrij toegankelijk.

Dodenherdenking 's Gravenmoer

Ook dit jaar worden op 4 mei in ‘s Gravenmoer alle burgers en militairen herdacht, die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Programma 4 mei herdenking
Om 19.00 uur zal de herdenking plaatsvinden in de Nederlands Hervormde Kerk.

Medewerking aan deze avond verlenen:

  • Het Dongens Mannenkoor o.l.v. Frans Bullens
  • Muzikale bijdrage door Dhr. R. Timmermans
  • Familie Blok

Om 19.45 uur volgt vanuit de Nederlands Hervormde Kerk een stille tocht naar het monument op de hoek Hoofdstraat-Molendijk-Wielstraat onder het luiden van de klok.

Om 19.58 uur het signaal Taptoe Last Post.

Om 20.00 uur worden er twee minuten stilte in acht genomen. Gevolgd door een toespraak van locoburgemeester R. Jansen. De kranslegging wordt gedaan met behulp van Gymnastiekvereniging O.N.I.

Aansluitend aan de herdenking zijn alle deelnemers welkom in De Geubel voor een kop koffie.

dhg1

Bevrijdingsvuur uit Wageningen komt naar 's Gravenmoer!
In de nacht van 4 op 5 mei wordt in Wageningen, de Stad der Bevrijding, traditioneel het Nationaal Bevrijdingsvuur ontstoken tijdens “Vuur van de Vrijheid”. Een recordaantal van 229 loopgroepen verspreiden het Nationale Bevrijdingsvuur naar 201 gemeente en daar is ’s Gravenmoer er één van.

In dit unieke jubileumjaar haalt de Loopgroep Oranjevereniging ’s Gravenmoer het vuur op in Wageningen. De hele nacht zullen zij in estafette de 90km vanuit Wageningen naar ’s Gravenmoer overbruggen. Naar verwachting komen zij rond 10.45 uur in ons prachtige dorp. Om 11.00 uur zal burgemeester Ir. J.C. Slagboom het vuur in ontvangst nemen.

De lopers die het Nationaal Bevrijdingsvuur naar ’s Gravenmoer brengen, zijn: Wout Timmermans, Nelleke Timmermans, Jennifer Timmermans, Tonny Baalmans, Leon Hendriks, Thirza Priems, Sjoerd van Onzenoort, Gerben Hoogerbrugge, Hanneke Valstar, Twan Schellekens, Marja van Lierop, Cas Luites, Sander Schijvenaars, Lara van de Oever, Henk Overeijnder, Florentien Overeijnder en Jan van Kuijk.

5 mei: Hernieuwde aandacht voor de fietstocht
Bij de voorbereiding van de herdenking van 80 jaar bevrijding Dongen op 26 oktober 2024 heeft een werkgroep zich ingezet om een bijzondere fietsroute te ontwikkelen. Deze route voert langs belangrijke locaties in Dongen, Klein-Dongen-Vaart en ’s Gravenmoer, waar tijdens de oorlogsjaren opmerkelijke gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. De fietsroute omvat circa 30 locaties binnen de gemeente en biedt op Bevrijdingsdag, op maandag 5 mei, een mooie gelegenheid om de dag vrij te besteden. De route wordt op 28 april uitgezet en is vanaf die datum te fietsen.

Elke locatie langs de route is voorzien van een informatieve poster met een unieke QR-code, vergezeld van een beknopte beschrijving van de historische gebeurtenissen die daar plaatsvonden. De QR-codes bieden bezoekers de mogelijkheid om meer diepgaande informatie te verkrijgen over een specifiek onderwerp, door ze naar een speciaal ontworpen website te leiden. Op deze website worden de verhalen uitgebreid verteld, vaak aangevuld met zeldzame foto's en zelfs videobeelden van de bevrijding van Dongen. De locaties tijdens de fietsroute zijn ook te vinden op www.4en5meidongen.nl.

Dit initiatief biedt niet alleen een educatieve ervaring, maar ook een emotionele reis terug in de tijd. Het stelt bezoekers in staat de impact van de oorlog op de lokale gemeenschap te begrijpen en te waarderen. Door deze verhalen te delen en de moed en veerkracht van degenen die betrokken waren te eren, wordt de herinnering levend gehouden en doorgegeven aan toekomstige generaties.

Comité 4 en 5 mei Dongen

4en5