Zomerconcerten Dongen weer van start

Foto:

Deze zomer start voor de vijfde keer alweer de serie ‘Zomerconcerten Dongen’, niet te verwarren met de ‘Zomerspelen Dongen’ want dat is een heel andere tak van sport.

In een serie van drie bijzondere concerten onder de grote koepel van de St. Laurentiuskerk van Dongen komen velerlei soorten muziek en uitvoerenden aan bod. Naast de drie concerten is er even als vorig jaar, ook nog een ‘Pub-in-de-kerk-kwis’: een gezellige en onderhoudende quiz in de kerk over de Dongense geschiedenis, over muziek en nog veel meer. Gelukkig is de kerk, hoewel niet meer als kerk in gebruik, nog in prima staat en zijn de muziekinstrumenten, de orgels, de piano en het grote harmonium, in uitstekende conditie.

De aftrap wordt gegeven op 23 juni door het samengesteld Mannenkoor. Zo’n 25 mannen (jong en niet meer zo piepjong) uit de Kerkkoren en de diverse Capellen van de omgeving verenigen zich voor één keer om een rondborstig concert te verzorgen waarbij de koepel van de kerk nog nèt overeind blijft. Met begeleiding van een instrumentaal ensemble van harp, orgel en bas. Alles onder leiding van Frans Bullens.

Het tweede concert, op zondag 14 juli, is het klassieke orgelconcert dat elk jaar in deze kerk wordt gegeven. Dit jaar door organist Jan Willems en sopraan Ilse van Wuijckhuijse. Geen onbekenden in het Dongense want Jan is een geboren Dongenaar en momenteel stadsorganist van Oosterhout en van de Basiliek aldaar.

En na het succes van vorig jaar is dus ook dit jaar, op 11 augustus, weer ruimte gemaakt voor onze pub-in-de-kerk-kwis. Een live muziekquiz in de kerk en in de pastorie. Stel je eigen team samen (maximaal met 6 personen) of meld je aan als individu, dan zorgen wij voor een leuk team. Let op: er is maar plaats voor 60 personen! Vol is vol, helaas…. Je kunt je als individu of als groep aanmelden via de website van ‘Zomerconcerten Dongen’ (zomerconcertendongen.com).

Het slotconcert, op zondag 22 september, beloofd een klapper te worden (hoewel álle concerten van de serie ‘Zomerconcerten Dongen’ klappers zijn!) als het complete Kathedrale Koor van Haarlem in Dongen arriveert. De Koorschool, waar meisjes en jongens van de basisschool worden opgeleid tot échte goede zangers, zingt dan samen met de oudere jeugd én de volwassen mannen in één groot koorverband. Gelukkig kunnen ze nèt in één bus. Let op: voor dit concert heeft u een kaartje nodig en dat kunt u GRATIS verkrijgen via de bekende website.

Dankzij de financiële steun van Stichting OCD en Stichting Jacques de Leeuw kan dit concert mogelijk worden gemaakt! Overigens wordt er na elk concert een collecte gehouden, want de entree is geheel gratis! Waar vind je dat nog?

Wist u overigens dat, hoewel de kerk niet meer in gebruik is, deze tóch is geopend op zaterdagmiddag en woensdagmiddag, van 13.30 uur tot 16.00 uur? Loop gerust eens binnen in de koele ruimte en steek een kaarsje op of wandel op je gemak door de imponerende koepelkerk. En wist u tenslotte dat de ‘Zomerconcerten Dongen’ zijn ondergebracht in een stichting? Om het financiële risico te dekken was het nodig om de activiteiten in een stichting onder te brengen.

We hebben die stichting ‘Girami’ genoemd, even wennen want het is Italiaans en het betekent: ‘Draai me om’. Hoezo? Draai me om? Welaan, dat heeft te maken met het feit dat we de naam Laurentius in Dongen, ondanks dat de kerk is verhuisd, levendig willen houden. En u kent wellicht het verhaal van de marteldood van de heilige? Het mooie detail (!) daarvan is dat de heilige tijdens zijn gruwelijke marteling op het hete rooster zou hebben gezegd: ‘Draai mij maar om, deze kant is als gaar…!’

Enfin, what’;s in a name? Belangrijker is dat de zomerconcerten dit jaar weer worden gehouden en u bent bij ons eerste lustrum daarbij van harte welkom. Houdt website en plaatselijk Weekblad in de gaten om helemaal op de hoogte te blijven van onze activiteiten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen