College neemt gevoelig besluit over gebruik sporthallen

mei 29 , 15:42 Nieuws
sportzaalvloer
Zaalvoetbalvereniging De Salamander en handbalvereniging Dongen liggen met elkaar in de clinch over de bezetting van sporthal De Salamander op de zaterdagavond. Beide verenigingen willen op die avond met publiek spelen in hal 1, de hal aansluitend aan het sportcafé.
Het conflict suddert al jarenlang en steekt ieder jaar weer de kop op. Daarom heeft het College nu de knoop doorgehakt en besloten voorrang te geven aan de handbalvereniging als het gaat om de bezetting op zaterdagavond. Het College geeft in een raadsinformatiebrief aan dat men tot het besluit gekomen is omdat de handbalvereniging een landelijke bondscompetitie moet afwerken, terwijl het bij de zaalvoetbalvereniging om een lokale competitie gaat. Het Collegebesluit is erg hard aangekomen bij de zaalvoetbalvereniging. Het bestuur van de vereniging stelt dat dit besluit het voortbestaan van de competitie en daarmee de vereniging in gevaar brengt.
Door: Bernadette Klerx
Wat is er aan de hand?
De Salamander heeft twee hallen. Hal 1 die direct aansluit aan het café en hal 2 aan de linkerzijde. Het probleem zit in hal 2, want die is niet geschikt voor wedstrijden op het zogenoemde combiveld van 20 x 40 meter als daar publiek bij aanwezig is. Er is te weinig ‘uitloopruimte’ en dat levert onveilige situaties op. De handbalvereniging, die daar haar meeste competitiewedstrijden speelde, heeft daarover haar zorgen geuit bij de gemeente. De vereiste uitloopruimte wordt ‘afgepakt’ door publiek dat op de bankjes langs de kant zit; en ook de banken voor de wisselspelers en de wedstrijdtafel staan al in de uitloopruimte. Er is dus geen echte vrije uitloopruimte en dat levert onveilige situaties op.
Hal 2: niet geschikt voor wedstrijden
Een onafhankelijk onderzoek dat de gemeente heeft uit laten voeren, bevestigt dit. De conclusie was ondubbelzinnig: hal 2 is niet geschikt voor spelen van wedstrijden op het combiveld als daar publiek bij aanwezig is. Hal 2 is voor zaalvoetbal (ook zonder publiek) helemaal niet geschikt, omdat de eisen voor vrije uitloop bij het zaalvoetbal nog veel strenger zijn. In hal 1 speelt dit probleem niet. Zowel de handbal als de voetbal kunnen dus eigenlijk alleen maar gebruik maken van hal 1. En de wedstrijden verplaatsen naar een andere avond dan de zaterdag is voor beide verenigingen geen optie, zo niet onmogelijk.
Klap in het gezicht
Het College heeft nu besloten om voor de inroostering van Hal 1 bondscompetitiewedstrijden voorrang te geven op plaatselijke lokale en niet-bondscompetities, zoals de zaalvoetbal. En dat is een flinke klap in het gezicht van de zaalvoetbal, want die kunnen simpelweg niet verschuiven naar hal 2, want die is helemaal niet geschikt is voor zaalvoetbal, laat staan voor zaalvoetbal met publiek, omdat de eisen voor de uitloop bij zaalvoetbal veel strenger zijn. Enige andere oplossing zou zijn de speelavond verplaatsen naar een andere dag, maar dat leidt volgens de zaalvoetbalvereniging gegarandeerd tot verlies van leden. "Voor de zaalvoetbalvereniging
geldt dat zij al sinds jaar en dag gebruik maken van hal 1. Voor de handbalvereniging geldt dat zij 8-10 jaar geleden voor de eerste teams van de zondag zijn overgestapt naar de zaterdagavond. Dat heeft geleid en leidt jaarlijks tot knelpunten." aldus het College in de brief.
Veel gesprekken: stroef en moeizaam
‘Met beide verenigingen is in de afgelopen jaren veelvuldig overleg gevoerd en die gesprekken verlopen stroef en moeizaam. Beide verenigingen hebben goede argumenten waarom afstappen van de zaterdagavond of spelen zonder publiek voor hen onaanvaardbaar is,’ laten B&W aan de gemeenteraad weten. De zaalvoetbalvereniging heeft eerder de helpende hand uitgestoken door op 6 zaterdagavonden Hal 1 ‘af te staan’ aan de handbal. Maar dat heeft de lucht tussen beide verengingen niet kunnen klaren. De gemeente heeft daarom besloten om in te grijpen om uit de impasse te komen. Ze heeft daarbij afgewogen dat verschuiven van speelavonden bij een bondscompetitie zoals de handbal ondoenlijk, zo niet onmogelijk is. Bij de zaalvoetbalcompetitie zou dat gemakkelijker zijn. De zaalcompetitie voor handbal heeft overigens 12 of 13 thuiswedstrijden (afhankelijk van de poule-grootte).
Alleen maar verliezers
Het College is zelf ook niet echt blij met het besluit, want het levert eigenlijk alleen maar verliezers op. ‘Dat hal 2 niet geschikt is voor wedstrijden met publiek en dat veiligheid van spelers niet in het gedrang mag komen, daarover is geen discussie, maar de praktische uitwerking daarvan heeft wel consequenties die gevoelig liggen. Beide verenigingen claimen dat uitwijken naar een andere speeldag leidt tot het stoppen van individuele leden. En zelfs van de gehele vereniging. ‘ En dat wil het College koste wat kost proberen te voorkomen.
Dringend beroep: blijf in gesprek
Ze heeft daarom een dringend beroep gedaan op het bestuur van de handbalvereniging om te kijken wat er mogelijk is om de druk op hal 1 op zaterdagavonden te beperken. Met andere woorden: als het enigszins kan, probeer dan niet te spelen op de zaterdagavond. Het College heeft daarnaast beide verenigingen opgeroepen om toch vooral met elkaar in gesprek te blijven om de best mogelijke oplossingen te vinden.