Supermarkten moeten centrum levendig houden

Foto: Pixabay

Nieuwe supermarkten zijn welkom in Dongen, maar ze mogen zich alleen vestigen in het centrumgebied. Bestaande supermarkten mogen onder voorwaarden uitbreiden of hun winkel verplaatsen naar een plaats die op korte afstand van hun huidige locatie ligt.

Dat heeft het College besloten op basis van een onderzoek. Deze keuze zorgt volgens het College voor behoud van een bruisend centrum. En de andere winkels in het centrum profiteren dan optimaal van de aantrekkingskracht van de supermarkten. Want volgens het onderzoek zijn supermarkten voor een plaats als Dongen de belangrijkste trekkers voor andere (speciaal)zaken en daarmee zijn ze dus onmisbaar voor een aantrekkelijk centrum.

Door: Bernadette Klerx

Trekkers voor speciaalzaken
Speciaalzaken hebben de grootste overlevingskansen als ze in de buurt van een supermarkt zijn gevestigd, blijkt uit onderzoek. Supermarkten zorgen immers voor een constante stroom aan consumenten en die combineren hun bezoekje aan de supermarkt dan ook vaak met een bezoek aan andere winkels zoals een bakker, slager, slijterij of kledingzaak. Full-service supermarkten zoals de AH en Jumbo trekken gemiddeld zo’n 10.000 bezoekers per week en zijn daarom heel belangrijk voor de levendigheid van een centrum’, zegt het onderzoek. Een goed supermarktaanbod in het centrum zorgt er dus voor dat inwoners in hun eigen woonplaats
hun boodschappen blijven doen en niet naar omliggende dorpen of steden uitwijken.

Regie houden
Op het Dongense gemeentehuis kwamen de afgelopen jaren meerdere verzoeken van supermarkten binnen om zich nieuw in Dongen te vestigen (PLUS) of voor uitbreiding of verplaatsing ( Aldi, Nettorama, Lidl). Het College wil graag de regie houden als het gaat om het supermarktaanbod. Daarom liet ze vorig jaar een nieuw onderzoek uitvoeren door een gespecialiseerd bureau. Er lag al wel een onderzoek in het gemeentehuis maar dat was sterk verouderd. ‘Het nieuwe onderzoek is nu duidelijk, actueel en compleet’, zo laat het College in een brief aan de gemeenteraad weten.’

De uitkomsten van het onderzoek bieden een goed houvast en een duidelijke leidraad hoe om te gaan met de foodsector in Dongen. En dat is precies wat het College nodig heeft om de regie te houden. Alle verzoeken van supermarkten voor nieuwe vestigingen, verplaatsing of uitbreiding worden nu langs een meetlat met een aantal criteria gelegd. Inspelen op consumententrends : ‘opschaling’ is nodig In de gemeente Dongen zijn zes supermarkten gevestigd: Albert Heijn, Jumbo en Coop in ’s Gravenmoer zijn full-service supermarkten en Lidl, Aldi en Nettorama zijn discounters. Daarnaast zijn er vier minisupermarkten in Dongen.

Ondanks de aanwezigheid van voldoende supermarkten, zijn er zeker nog problemen, zo constateert het onderzoeksbureau. Met name de Nettorama, Coöp en Aldi kunnen in hun huidige vorm niet voldoende inspelen op de consumententrends. Deze supermarkten zijn te klein om te voldoen aan de laatste supermarktconcepten en trends zoals brede paden, meer vers-aanbod, breed assortiment en zelfscankassa’s. ‘Opschaling is nodig om consumenten in Dongen te behouden en te voorkomen dat Dongenaren naar andere gemeenten gaan om te winkelen’, concluderen de onderzoekers.

Nettorama en Aldi willen uitbreiden
Nettorama heeft wat dat betreft al concrete verzoeken ingediend. Die wil haar winkel graag  uitbreiden met 625 m2. Op die manier kan ze gangpaden verbreden en een slagerij toevoegen. Nettorama heeft hiervoor een locatie in de buurt van het huidige pand op het oog en er worden al concrete gesprekken gevoerd.

Onderzoek: Aldi is cruciaal voor centrum
Opmerkelijk is ook de oproep van het onderzoeksbureau om vol in te zetten op de herontwikkeling van de Aldi om de toekomst van het centrum levendig te behouden. Aldi kampt met een paar problemen. Ze wil haar winkel graag uitbreiden, maar ze geeft aan dat dat op de huidige locatie moeilijk is in verband met de hoge kosten en beperkingen ten aanzien van zichtbaarheid, bereikbaarheid en parkeren. Aldi wil daarom het liefst verhuizen naar een andere goed bereikbare locatie in Dongen en daar een nieuwe winkel neerzetten. Maar dat vindt het onderzoeksbureau geen goede ontwikkeling. ‘Voor het centrum van Dongen is het huidige aanbod van twee full-service supermarkten ( AH en Jumbo) en één kleine discounter ( Aldi) van groot belang.’ Het onderzoeksbureau drukt het College dan ook op het hart om Aldi te ondersteunen en welwillend mee te denken in hun wensen en er alles aan te doen om Aldi (of een andere discounter) voor het centrum te behouden. ‘Als Aldi heeft geïnvesteerd in een moderne nieuwe supermarktformule heeft die weer voldoende kansen voor de toekomst. Dat is van grote waarde voor het centrum van Dongen’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen