Kan de tijdelijke noodopvang langer openblijven? Gemeente Dongen hoort graag uw mening

Foto:

Sinds 1 februari 2024 vangt Dongen 150 asielzoekers op in de tijdelijke noodopvang aan de Nestel op het industrieterrein Tichelrijt in Dongen. De noodopvang zorgt niet voor problemen en bewoners zijn goed gesetteld. Van inwoners en ondernemers kreeg de gemeente daarom de vraag: ‘Kan de noodopvang langer openblijven?’

Het college van Dongen wil vasthouden aan de sluitingsdatum van 31 juli 2024, tenzij er voldoende draagvlak is om te verlengen en de gemeenteraad hiermee akkoord gaat. De gemeente Dongen wil daarom graag weten hoe inwoners en ondernemers denken over een verlenging van de tijdelijke noodopvang voor zes
maanden.

Rustig verloop
Sinds de opening van de noodopvang verloopt alles rustig. Bewoners hebben een prettige leefomgeving gecreëerd samen met het Rode Kruis, beveiliging, vrijwilligers en de gemeente. Dongense vrijwilligers geven taalles aan bewoners en circa 25 kinderen volgen onderwijs in Dongen of elders in de regio. Een aantal bewoners van de noodopvang doet ook vrijwilligerswerk in Dongen en volgt verkeersles. Circa 20 vrijwilligers uit Dongen helpen daarnaast bij de dagbesteding op de noodopvang en dit wordt binnenkort nog uitgebreid.

Mogelijke verlenging
Tijdens de informatieavond met inwoners en tijdens gesprekken met ondernemers kwam de vraag: ‘Kan de noodopvang langer openblijven’? Reden hiervoor is dat de noodopvang niet voor problemen zorgt. Daarnaast zijn de kinderen inmiddels gesetteld op de scholen en ook de volwassenen hebben hun leven in de noodopvang opgepakt. Dit zet het college voor een dilemma, eerder is een sluitingsdatum van 31 juli 2024 afgesproken. Daar wil het college aan vasthouden, tenzij er voldoende draagvlak is om het te verlengen met zes maanden en de gemeenteraad hiermee akkoord gaat. Daarom vraagt de gemeente Dongen om de mening van inwoners en ondernemers.

Enquête en gespreksavond
De gemeente wil graag weten hoe inwoners denken over de noodopvang en de verlenging daarvan. Hiervoor is een enquête gemaakt. De vragenlijst is anoniem in te vullen via www.dongen.nl/opvang. Reageren kan tot en met donderdag 16 mei. Een papieren versie van de vragenlijst is op te halen bij de balie van het gemeentehuis. Het onderzoek en de analyse wordt uitgevoerd door een extern onderzoeksbureau. Om extra toelichting te geven en om inwoners de gelegenheid te geven vragen te stellen organiseert de gemeente een gespreksavond op woensdagavond 15 mei om 20.00 uur in De Cammeleur. Inloop vanaf 19.30 uur. Aanmelden hiervoor kan via www.dongen.nl/opvang.

Gemeenteraad neemt besluit
Naast de vragenlijst wordt ook input opgehaald bij de klankbordgroepen met inwoners en ondernemers. Op basis van de resultaten ontvangt de gemeenteraad van Dongen een voorstel. De gemeenteraad besluit uiteindelijk of de noodopvang na 31 juli 2024 nog 6 maanden openblijft of dat deze wordt afgebroken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen