Indrukwekkende dodenherdenkingen in Dongen en ’s Gravenmoer

De jaarlijkse dodenherdenking die zaterdagavond plaatsvond trok veel belangstelling. Zowel in de Cammeleur als bij het vredesmonument in Park Vredeoord waren veel Dongenaren getuige van een indrukwekkend programma met sprekers, muziek en de traditionele kranslegging.

De belangstelling voor de dodenherdenking wordt ieder jaar groter. Ook de jongere doelgroep laat zich daarbij zeker niet onbetuigd. Het vormt een bevestiging voor het feit dat het 4 en 5 mei Comité Dongen op een, voor alle generaties passende, manier in de behoefte voorziet om eens per jaar stil te staan bij de vrijheid én de prijs die daar soms voor betaald wordt.

Het programma in De Cammeleur
In de Cammeleur spraken  Rob Driessen, voorzitter van het 4 en 5 mei Comité Dongen, Gerard Jansen namens het voormalig verzet, Sjaak van Zon namens de Vereniging Militaire Veteranen Dongen en Dhr. Daco Coppoolse namens de Dongense kerken. De muzikale omlijsting werd verzorgd door een ensemble van de Koninklijke Muziekvereniging Dongen en een zanggroep van Theaterschool Tintelbelle

Stille tocht en herdenking bij de Bevrijdingskapel
Na de viering volgde rond 19:30 uur een stille tocht via de Hoge Ham, Geer en Nieuwstraat. De tocht eindigde bij de bevrijdingskapel en werd begeleid door leden van Breda City Pipes and Drums. Bij het monument volgden enkele toespraken, o.a. van loco-burgmeester René Jansen, en de Russische Dimitri, die enkele jaren geleden als vluchteling naar Nederland kwam en die momenteel werkzaam is bij het Rode Kruis, waar hij nu asielzoekers begeleidt in de noodopvang in Dongen.

Om 20:00 uur luidden de klokken en werd de Taptoe geblazen door Daniëlle Deleij, gevolgd door twee minuten stilte en de traditionele kranslegging, begeleid door leden van diverse scoutinggroepen uit Dongen. Er werden kransen gelegd namens de Gemeente Dongen, het Voormalig Verzet, de Vereniging Militaire Veteranen Dongen, de Groep Antifascisten Dongen en het Oranje Comité Dongen. Bij de herdenking bij de Vredeskapel werd de muzikale omlijsting  verzorgd door het ensemble van de Koninklijke Muziekvereniging Dongen en leden van Breda City Pipes and Drums. Aan het einde van de herdenking was er voor de vele aanwezigen gelegenheid tot het brengen van een groet bij het monument en in de bevrijdingskapel.

‘s  Gravenmoer
Ook in ‘s Gravenmoer werden dit jaar  op 4 mei  alle burgers en militairen herdacht, die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

De herdenking vond plaats in de Nederlands Hervormde Kerk met medewerking van Het Dongens Mannenkoor o.l.v. Frans Bullens, Dhr. R. Timmermans, Slagwerkgroep Crescendo, Fanfare Euterpe, Familie Blok en KMA-kadetten uit Breda Om 19.45 uur volgde vanuit de Nederlands Hervormde Kerk een stille tocht naar het monument op de hoek Hoofdstraat-Molendijk-Wielstraat onder het luiden van de klok.

Na het taptoesignaal en twee minuten stilte sprak burgemeester Bakermans de aanwezigen toe. De kranslegging werd gedaan met behulp van Gymnastiekvereniging O.N.I. en KMA-kadetten uit Breda. Aansluitend aan de herdenking waren alle deelnemers welkom in De Geubel voor een kop koffie.

Bekijk een sfeerreportage van de herdenking in Dongen  in de fotoserie bovenaan dit artikel. De foto’s zijn gemaakt door Margreet van Bergen-Jansen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen