40 jaar Oranje Stichting Klein Dongen Vaart

Foto:

In de jaren zeventig van de vorige eeuw werd in Dongen Vaart de Oranje Vereniging opgericht. In 1984 is bij de kamer van Koophandel officieel de Oranje Stichting Klein Dongen Vaart ingeschreven.

Het programma van toen op Koninginnedag bestond uit de volgende onderdelen. Reveille blazen, voor dag en dauw werden we in Klein Dongen Vaart al gewekt door twee trompettisten die met paard en koets door het dorp trokken. De fanfare Sint Hubertus trok al spelend, afwisselend vanaf de drie uithoeken van het dorp
naar het sportveld de Gaasjes. De fanfare werd gevolgd door een tractor met een grote versierde aanhanger vol met vrolijk uitgedoste kinderen. Achter deze aanhanger reden een aantal pony’s met ruiters van de Edele Hoefjes gevolgd door een aantal begeleidende fietsers. Een hele stoet alles bij elkaar. Aangekomen op het sportveld de Gaasjes werd het Wilhelmus gespeeld en de vlag gehesen. Op het sportveld waren de voorbereidingen getroffen voor de oud Hollandse spellen voor het ochtend programma.

In de namiddag werd het programma voortgezet in samenwerking met het Jeugd Centrum Klein Dongen Vaart die reeds vele jaren de wielerronde organiseerde. Een wielerronde op gewone fietsen in verschillende leeftijdscategorieën over de twee bruggen ter hoogte van de Meester Jansenweg en de Wildzangweg. Als de laatste fietsers gefinisht waren werden de attributen geïnstalleerd voor de Vaart activiteit Alsof het nog niet genoeg was voor die dag werd er s ’avonds door de Oranje vereniging nog een tractor behendigheid wedstrijd georganiseerd. Een heel gezellige maar bomvolle dag zodat bij de evaluatie van die dag besloten werd het in de toekomst anders te organiseren. De Koninginnedag viering bleef op 30 april maar de tractor behendigheid wedstrijd werd een apart evenement op de zondag voor of na de Koninginnedag.

Door de jaren heen is er wel het een en ander veranderd in het programma. De animo voor het reveille blazen verdween. De rondrit met de tractor en aanhangwagen met kinderen was door een onfortuinlijk ongeval elders in het land niet meer verantwoord. Een kortere tocht door het dorp met de fanfare Sint Hubertus en de ponyclub werd het alternatief. Weer later kwam er een einde aan het bestaan van de fanfare en de animo bij de ponyclub was minimaal. Dit resulteerde de laatste jaren in een korte tocht met versierde kinderen en een geluidswagen door het dorp en uiteindelijk geen rondtocht meer.. De wielerronde op gewone fietsen had in de begin jaren deelnemers van 4 tot 80 jaar en de ronde was in een acht vorm over Klein Dongen Vaart. Toen de samenwerking met de Oranje vereniging ontstond is besloten de wielerronde in de kern van de Vaart te houden. Ook zijn we nog enkele jaren uitgeweken naar het Vaartse Oval Circuit. De leeftijd van de deelnemers is in de loop der jaren verschoven naar 2 tot 16 jaar in verschillende categorieën. Al vele jaren zijn de mini’s, 2 tot 4 jaar, eraan toegevoegd met hun loopfietsjes, skelters en tractortjes. Dit jaar wordt de wielerronde voor de 53e keer georganiseerd.

De Vaart activiteit was een populaire activiteit bij de jeugd van 12 tot 30 jaar en zelfs ouder. Men kwam niet in zijn beste kledij of men bracht reserve kleding mee omdat een nat pak bijna gegarandeerd was. Door de jaren heen werden de volgende activiteiten uitgevoerd: touw slingeren, poolstok springen, vlot varen, nok sjorren of iets dergelijks. Een activiteit altijd vol spektakel, veel gijn en de nodige natte pakken. Maar toen er in de Vaart nieuwe beschoeiing (schotten en houten palen) werd aangebracht was het risico op verwonding te groot en werd de activiteit omgezet naar een waterspel. Dit kon zijn sponzen race, met water gevulde ballonnen overgooien door een ring met prikkeldraad of iets anders spectaculairs met water. De laatste jaren verplaatste de waterspelen zich naar het parkeer terrein bij het Jeugd Centrum KDV

De tractor behendigheid wedstrijd was een te groot evenement om er even bij te doen naast de andere activiteiten, daarom werd besloten een separate werkgroep op te zetten. Die werkgroep nam de totale organisatie van de Tractor behendigheid wedstrijd voor hun rekening en met succes. Vier categorieën, jongeren, heren, dames en veteranen voeren zes behendigheid spellen uit met hun tractoren en strijden om de bekers en wisselbekers. Reeds vele jaren werd op verschillende locaties in ons dorp gestreden om de prijzen, waarbij in totaal een veertigtal verschillende spellen werden bedacht.

De Oranje Stichting Klein Dongen Vaart is trots op haar jubileum en maakt zich weer enthousiast voor de traditionele viering van Koningsdag in ons dorp voor de 40e keer op 27 april en de Tractor behendigheid wedstrijd voor de 39e keer op 28 april.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen