Foto van de week

Foto:

Om een fraaie foto te kunnen maken, moet je er doorgaans voldoende tijd voor nemen. Vaak zoek je een geschikte locatie uit en als je er al eentje gevonden hebt, neem je ook nog eens de tijd om op het juiste moment de ontspanknop in te drukken.

En dan nog geeft het helaas niet altijd de garantie dat het een geslaagde foto is. De slogan ‘op het juiste moment op de juiste plek’ gaat vaak op. Dat het ook op een andere manier kan, laat bijgevoegde foto van Jules Bloemsaat zien. We zien een hand van een wat oudere vrouw, zittend in een stoel in een huiskamer, tikkend met haar vingers op een tablet of telefoontje. De maker had geluk dat hij zich in dezelfde ruimte bevond, niet ver verwijderd van de vrouw. Waarschijnlijk zijn eigen vrouw dus.

Jules:
“De foto is genomen bij mij thuis. Ik was bezig de instellingen van mijn nieuwe camera te bekijken. Mijn vrouw was bezig op haar iPad. Op enig moment zag ik haar hand aarzelend en mooi gevangen in het licht boven haar iPad zweven. Ik heb hier snel een foto van gemaakt en later omgezet naar zwart-wit.”

Bij zo’n foto kun je niets regisseren. Dan verdwijnt de spontaniteit in de foto. Je hebt bovendien niet al teveel tijd om je fotocamera in te stellen. Dan ben je vast en zeker te laat en dan mis je het cruciale moment. Deze vorm van fotografie wordt ook wel “Ogenbliksfotografie” genoemd: dat is fotografie zonder een geposeerde uitstraling. Deze stijl wordt ook wel straatfotografie, spontane fotografie of snap shooting genoemd. Nu is deze vorm van fotografie Jules niet vreemd. De meeste van zijn foto’s kun je tot deze categorie noemen. (Wikipedia) Een zeer fraaie foto Jules, waarmee je maar weer eens aantoont dat je voor een “pakkende foto” niet altijd ver weg hoeft te gaan.

Bent U geïnteresseerd? Neem contact op met Henk van Roode: [email protected]

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen