Foto van de week

Foto:

Deze week Fotoclub Dongen jullie een foto zien van een nieuw clublid, namelijk Rita van de Bout.

Deze foto kreeg als titel “Reflectie” mee. “We zien een kleurenfoto met een jonge vrouw, die op haar telefoon kijkt. Het beeld is ietwat wazig geworden, maar dat geeft vaak ook een extra dimensie aan het geheel. Gezien de vage strepen zal de foto in een bus of trein gemaakt zijn” aldus Henk van Roode.

We laten Rita zelf even aan het woord:
De foto is gemaakt op 4 april 2024 in de trein van Arnhem naar Goirle. Het weer was Hollands, felle luchten afgewisseld met donkere wolken. Ik zat rechts (noordzijde) en de jonge vrouw aan de zuidzijde van de trein. Kijkend uit mijn treinraam zie ik de reflectie van de vrouw op mijn raam. De vrouw zat in gedachten op haar telefoon te staren. Ik heb verschillende foto’s gemaakt en deze uitgekozen omdat haar beeld het beste uitkwam tegen de donkere achtergrond van het bosschage waarlangs de trein raasde. De reflectie van het treinraam met de beeltenis van de vrouw is met het voorbij geraasde bosschage verweven geraakt door verschillen in licht. Hierdoor ontstaat een wat dromerige sfeer.

De ene fotograaf zal liever reflecties vermijden en de ander zoekt ze juist op. Het is een creatieve en interessante manier van fotograferen. Door reflecties te fotograferen, kunnen je beelden in ware kunstwerken veranderen. Reflectie is een weerkaatsing van een onderwerp, in dit geval dus de jonge vrouw. Hoe zo’n reflectie zichtbaar wordt, ligt aan de hoeveelheid licht. Enkele voorbeelden van reflecties zijn:

  • reflecties in het water
  • reflecties in spiegels
  • reflecties glas
  • reflecties in metaal
  • reflecties via gladde oppervlakken

Misschien is deze foto van Rita voor jou een uitdaging om jouw creativiteit toto uiting te brengen. Ik wil haar in ieder geval bedanken voor haar bijdrage. Tot volgende week. Bent U geïnteresseerd? Neem contact op met Henk van Roode: [email protected]

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen