Aantal Brabantse woningen met zonnepanelen in 2,5 jaar tijd verdubbeld, toename Dongen 103,1%

Foto: Pixabay/ulleo

Het aantal Brabantse woningen met zonnepanelen op het dak is in 2,5 jaar tijd verdubbeld (+99,9%). In 2020 ging het om zo’n 195.000 woningen met een installatie op het dak, in het tweede kwartaal van 2023 was dat aantal toegenomen tot meer dan 389.000.

Binnen de provincie zijn er grote verschillen: de toename in Dongen is 103,1%, terwijl Boxtel blijft steken op 70,8% meer huizen met zonnepanelen. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van het CBS.

Sterke toename in Dongen
Ook in de gemeente Dongen zijn zonnepanelen in korte tijd in populariteit gestegen. Volgens meest recente cijfers lagen hier in het tweede kwartaal van vorig jaar zonnepanelen op 4.152 woningdaken, een toename van 103,1% ten opzichte van eind 2020. Toen ging het om 2.044 installaties.

Lokale uitschieters: hier wonen de grootste liefhebbers van zonne-energie
In Dongen vind je op 35,4% van de woningen installaties om zonne-energie op te wekken. Over heel Brabant gezien is dat 33%. Deze percentages liggen hoger dan het landelijk gemiddelde van 30,2%.

Op gemeenteniveau zijn er grote verschillen. Koploper in Brabant is Someren. In deze gemeente had in het tweede kwartaal van 2023 47,3% van de woningen zonnepanelen. De provinciale top 5 gemeenten met de meeste installaties ziet er als volgt uit:

1. Someren: 47,3% van de woningen heeft zonnepanelen
2. Heeze-Leende: 46,9% van de woningen heeft zonnepanelen
3. Maashorst: 45% van de woningen heeft zonnepanelen
4. Best: 45% van de woningen heeft zonnepanelen
5. Son en Breugel: 44,8% van de woningen heeft zonnepanelen

In Breda lijken inwoners vooralsnog het minst geïnteresseerd in zonnepanelen. Slechts 21% van de woningen wekt zelf zonne-energie op, het laagste percentage van heel Noord-Brabant. “Grote steden lopen vaak achter omdat er relatief meer huurwoningen zijn. Ook is er vaak veel hoogbouw te vinden, waar het installeren van een installatie veel ingewikkelder is. Ook moet je denken aan de vele beschermde stadsgezichten, daar kun je niet zomaar zonnepanelen op het dak leggen”, aldus energie-expert Joris Kerkhof.

Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente? Bekijk dan de onderzoekspagina: https://www.independer.nl/energie/info/onderzoek/zonnepanelen-2023

Zonnepanelen in combinatie met dynamisch contract
Heb je zonnepanelen en een dynamisch contract, of overweeg je een dynamisch contract, dan is het belangrijk om met een tweetal zaken rekening te houden. Het salderen van opgewekte stroom met het stroomverbruik wordt bij dynamische contracten ‘direct’ gedaan in plaats van over een heel kalenderjaar. Bij de andere contracten kun je de in de zomer opgewekte stroom wegstrepen met je verbruik in de winter. Bij dynamische contracten werkt het dus anders. Als je meer stroom opwekt dan je verbruikt, dan ontvang je daar een terugleververgoeding voor. Bij dynamische contracten is deze terugleververgoeding gelijk aan het kale leveringstarief dat leveranciers betalen op de beurs. Bij een zonnige dag kan dat kale leveringstarief 0 of negatief zijn, waardoor je moet bijbetalen als je stroom teruglevert. Daarom zijn er inmiddels dynamische leveranciers die apps bieden om omvormers uit te zetten op zonnige uren. Als je een elektrische auto hebt is het verstandig om die op te laden als de prijzen negatief zijn. Het voordeel van een dynamisch contact is ook dat je er meteen van profiteert wanneer de prijs op de markt daalt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen