Huis en tuin lenteklaar maken: 3 tips!

Foto: Pixabay/PublicDomainPictures

Ingezonden De lente is nu echt van start gegaan. De afgelopen weken zijn we al vaker getrakteerd op hele mooie dagen. Een goed moment om je huis en tuin eens flink onder handen te nemen. Van het reinigen van de tuintegels tot het uitzoeken van de keukenkastjes. Dit is hét moment om lekker aan de slag te gaan. Misschien iets waar je tegenop kijkt, maar wel heerlijk als het gedaan is. Maar waar begin je? We delen hieronder enkele handige tips om jouw huis en tuin binnen mum van tijd weer klaar te maken voor de komende seizoenen.

1. Neem de tuin onder handen
Een eigen tuin is heerlijk. Zeker in de lente. Hoe fijn is het om tijdens de eerste echte mooie dagen al lekker te kunnen genieten van het lentezonnetje? Voordat het zover is, kan de tuin echter wel wat aandacht gebruiken. De kans is groot dat deze in de winter een beetje verwaarloosd is geraakt. De hoogste tijd dus om de handen uit de mouwen te steken en de tuin onder handen te nemen.

Begin in elk geval met het verwijderen van onkruid, de groene aanslag op de tegels en het snoeien van planten die in dit seizoen wel wat extra aandacht kunnen gebruiken. Pas wel nog even op met het planten van zomerplanten. Aanbevolen wordt om dit pas half mei te doen. Tot die tijd bestaat nog altijd de kans op nachvorst. Als je deze dus te vroeg plant, loop je het risico dat de wortels beschadigd raken door kou en de plant minder mooi zal groeien.

Zorg ook voor wat extra gezelligheid in de tuin. Je kunt bijvoorbeeld een tuinhaard kopen. Hiermee ben je in staat om tot in de late uurtjes van de tuin te genieten. Ook wanneer de avonden nog best fris kunnen zijn. Een tuinhaard is niet alleen heel praktisch, maar geeft ook ongelooflijk veel sfeer. Denk ook aan decoraties zoals nieuwe tuinkussentjes, eventueel een tuinkleed, enzovoorts. Zo wordt de tuin direct een stuk aantrekkelijker en ben je helemaal klaar voor een mooie lente.

2. De slaapkamer
Bij een frisse woning hoort ook een gezonde en hygiënische slaapkamer. Dit is immers de ruimte waar je een groot deel van de dag in doorbrengt. Maar hoe vaak inspecteer je echt het matras, de kussens en de onderkant van het bed? Het is goed om dit regelmatig te doen. Ook voor de hygiëne. Zo zien we steeds vaker bedwantsen in de Nederlandse slaapkamers. Dit zijn kleine beestjes die heel veel ongemak kunnen veroorzaken. En bedwantsen bestrijden is een hele klus en daarom iets wat je liever wil voorkomen. Inspecteer de slaapkamer daarom goed en reinig eens al het beddengoed. Dan kan je er voorlopig weer tegenaan.

3. Kastjes opruimen
Herken je dat? Van die kastjes die inmiddels dienen als plek waar al het overbodige in gestopt wordt? Van die kasten die je eigenlijk niet meer open wil maken in gezelschap? Dit zijn de kasten die je nu echt aan moet pakken. Dat wordt opruimen!

Houd er rekening mee dat dit een flinke klus kan zijn, dus het is misschien wel slim om hulp van buitenaf in te schakelen. Bovendien is samen schoonmaken en opruimen gezelliger dan alleen. Schakel dus je vriendinnen in of familie en ga aan de slag. Ook leuk om vervolgens te rouleren. Eerst jouw woning, daarna die van de ander. Fijn om elkaar zo te helpen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen