Meerderheid raad geeft groen licht voor onderzoek naar passantenhaven

Foto: Pixabay/ dimitrisvetsikas1969

Met een krappe meerderheid (12 stemmen voor en 8 stemmen tegen) heeft de gemeenteraad groen licht gegeven voor een haalbaarheidsonderzoek naar een passantenhaven langs het Wilhelminakanaal.

Dat onderzoek gaat zo’n € 12.500 kosten en moet antwoord geven op de vraag of de aanleg van een passantenhaven een goed en zinvol idee is voor Dongen. Twee weken geleden liet de raad zijn licht al schijnen over dit initiatiefvoorstel van het CDA en dat leverde een fikse tegenstelling op, waarbij het er regelmatig hard aan toe ging. De Volkspartij Dongen zag er wel brood in, maar de oppositiepartijen D66, VVD en Ouderenpartij boorden het voorstel de grond in. Gisteren werd pijnlijk duidelijk dat de meningen en standpunten in die twee weken niet veranderd waren. De discussie gisteren was niet meer dan een herhaling van zetten.

Door: Bernadette Klerx

‘Weggegooid geld’
De oppositiepartijen waren onverminderd van mening dat een onderzoek naar een haven ‘weggegooid geld’ is. ‘De argumenten van CDA en Volkspartij Dongen hebben ons totaal niet overtuigd’, stak VVD-woordvoerder Frans den Broeder fel van wal. ‘Het CDA ziet kansen, maar welke dan? Er zijn zeker ook risico’s. Een haven gaat minstens 1 tot 2 miljoen euro kosten. Waarom zijn Volkspartij Dongen en CDA bereid zoveel gemeenschapsgeld uit te geven aan een handjevol watersportliefhebbers. Geef eens antwoord op die principiële vraag.’ D66-raadslid Berry van Rosmalen haalde nog maar eens de cijfers aan uit een watersportonderzoek van 2022. ‘Die cijfers wijzen uit dat een haven in Dongen overwegend leeg zal blijven. Wij moeten volgens het CDA kansen zien, maar die zijn er dus niet. Bovendien zit een meerderheid van de inwoners niet op een haven te wachten.’

Aanval op Volkspartij
De Ouderenpartij opende vooral de aanval op de Volkspartij Dongen. ‘Waarom steunt de Volkspartij dit voorstel’ vroeg Jan Kennekens zich af. ‘Wil de Volkspartij miljoenen vrij gaan maken om dit plan uit te voeren en dat terwijl de kosten voor bijvoorbeeld de zorg en het onderwijs toch al oplopen? De grote meerderheid van de Dongenaren vindt dit ook zonde van het geld’, wist hij te vertellen. CDA: ‘Veel leuke en positieve reacties’ CDA-fractievoorzitter Stijn Sips benadrukte nog eens dat het voorstel van zijn partij alleen gaat om een onderzoek. ‘Het is echt niet zo dat er morgen een complete haven ligt. En of er behoeft aan is, dat kunnen wij ook niet met keiharde cijfers staven, maar op die vraag kan zo’n, onderzoek nu juist antwoord geven. Sips gaf ook nog aan dat zijn partij veel leuke en positieve reacties had gehad en dat mensen graag mee willen denken. Maar zijn pleidooi trok de oppositie niet over de streep.

De Volkspartij liet nog weten dat ze mee in kan stemmen, omdat het onderzoek deel uitmaakt van de ontwikkeling van de Kanaalzone Noord en dat hebben CDA en Volkspartij in het coalitieakkoord opgenomen. ‘We hebben ook verschillende meningen gehoord, zeker ook positieve. Laten we eerst onderzoek doen en dan kunnen we kijken naar het hele gebied van de Kanaalzone’, verklaarde Iris Vermeulen.

Marieke Schouten (D66) zag de bui al hangen en probeerde in ieder geval nog wat zekerheden binnen te hengelen. ‘Het ziet er naar uit dat dit voorstel een meerderheid krijgt, maar het uitvoeren van zo’n onderzoek gaat ambtelijke capaciteit kosten en ten koste van welke andere ontwikkelingen mag dat dan gaan. Moeten we dan geen prioriteiten gaan stellen? Dat willen wij vooraf wel helder hebben.’ Maar volgens Stijn Sips viel het wel mee met de druk op het personeel. ’We hoeven geen prioriteiten
te stellen, want het College heeft dit niet aangegeven.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen