Indrukwekkende presentatie boek ‘Come on Dongen’ van Frank van Heteren

Foto:

Dongenaar Frank van Heteren presenteerde woensdagavond onder grote belangstelling het boek ‘Come on Dongen’ met als ondertitel ‘kroniek van een dorpsclub’

Frank van Heteren werd in 2020 gevraagd om een boek te schrijven over VV Dongen ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de club in 2023. Op voetbalgebied heeft Frank nooit de top bij VV Dongen bereikt. Wel wist hij zich binnen de club te manifesteren. Zo was hij omroeper, schrijver en teamleider rondom het vlaggenschip van VV Dongen. Zijn schrijjverstalent was opgevallen bij het lezen van de voorbeschouwingen en wedstrijdverslagen van het eerste elftal, die Frank op geheel eigen wijze verzorgde. Zijn wekelijkse voorbeschouwing werd een goed gelezen column die niet alleen in Dongen onopgemerkt bleef, maar ook bij de komende tegenstanders regelmatig wat losmaakte

Come on Dongen
“Toen ik gevraagd werd om een boek te schrijven, moest ik toch wel even goed nadenken” zegt Frank. “Mijn passie ligt bij het schrijven van verhalen en anekdotes dus ik had geen zin in een feitjesboek over de geschiedenis van de club. Honderd ideeën passeerden de revue en ik kwam al gauw tot de conclusie dat het een boek moest worden vanuit mijn perspectief. Ik wilde een verhaal schrijven, waarin plaats zou zijn voor mijn eigen helden uit de geschiedenis van de club en mijn persoonlijke ervaringen, maar ook een verhaal waarin de impact van VV Dongen op het dorp en vice versa naar voren zouden komen.”  Over de titel van het boek hoefde Frank nog het minst na te denken. ‘Come on Dongen’ is de kreet die Frank in 2010 met zijn karakteristieke stemgeluid op een CD-tje opnam en die sindsdien bij elk thuisdoelpunt van VV Dongen afgedraaid wordt.

Inburgering
Op 11-jarige leeftijd verhuisde Frank met zijn ouders, vier grote broers en een jonger zusje vanuit Voorschoten naar Dongen, niets minder dan een cultuurshock. “Ik heb me in het begin best wel ongelukkig gevoeld hier. Ik kwam terecht op de Sint Laurentiusschool en dat was zo anders dan wat ik gewend was in het Westland.” (in het boek wordt de school door Frank  omschreven als: ‘Strafkamp Laurentiusschool aan de Gashuisstraat was een Pedagogisch Misbaksel). Die ‘rare jongen van boven de rivieren’ werd maar mondjesmaat geaccepteerd door zijn leeftijdsgenoten. Het voetbal sloeg de brug naar de ‘inburgering’ van Frank in het bourgondische zuiden. Toen zijn klasgenoten merkten dat ie best een balletje kon trappen ging het ineens wat vlotter met de acceptatie. Frank had zich aanvankelijk voorgenomen om zich aan te sluiten bij Concordia uit Dongen omdat ie daarvan een prachtig groen-wit vaantje had zien hangen in de kantine van zijn eerdere club uit Voorschoten. Frank: “Maar toen ik dat zei tegen mijn klasgenoten maakten die gasten daar snel korte metten mee: ‘gij mot gewoon bij VV Dongen kome voetballe, net as oos’. Zo kwam ik dus bij deze mooie club terecht en daar heb ik nooit spijt van gehad.”

Het boek
Het getal 23 loopt als een rode draad door het boek. 23 augustus 1923 is de oprichtingsdatum van VV Dongen. En de laatste letter van het boek, dat 23 hoofdstukken telt, werd geschreven op 23 augustus 2023, op de dag af een eeuw na de oprichting van de club. De ondertitel ‘kroniek van een dorpsclub’ geeft het boek een diepere lading. Frank: “het gaat niet alleen over VV Dongen, maar ook over de ontwikkeling van het dorp Dongen en de invloed van het dorp en de club op elkaar.” Voor het schrijven van het boek bracht van Heteren vele honderden uren door in De Cammeleur. “Dat is toch ‘de huiskamer van Dongen’, met veel bezoekers en passanten. je hebt daar letterlijk en figuurlijk het gevoel ‘midden in het dorp’ te zitten.”

In het boek worden verhalen en verslagen van historische wedstrijden afgewisseld met quotes en interviews met coryfeeën uit de geschiedenis van VV Dongen. Aan het woord komen voorzitters Jan Beex en Angela Jansens-Stevens. maar ook oud-spelers  Ad Broeders en Jan van den Oudenhoven uit het ‘Bandieten Elftal’ zoals VV Dongen onder trainer Jan Kools werd genoemd. Een bijzonder hoofdstuk in het boek is het gesprek met de vorig jaar overleden erevoorzitter en ‘Pater Familias’ Peter van Hoppe. Peter mocht alle jubileum festiviteiten van ‘zijn 100-jarig Dongen’ nog meemaken en zijn dankwoord richting de organisatie en de club is in het boek opgenomen. Ook interviewde Frank zijn grootste idool: Henk van Loon. “De beste doelman die Dongen ooit heeft gehad.” In ‘Come on Dongen’ komt alles voorbij van de koele relatie tussen trainer Roland Schuermans en technische man Toon Jansens tot de strakke discipline bij trainer Mart van Bree. “Het boek is een ode aan mensen die met hun passie andere mensen gelukkig maken.”

Trots
“Ik ben er trots op dat alle geïnterviewden open en eerlijk zijn geweest over hun ervaringen bij VV Dongen. Ik heb het ook op die manier opgeschreven. Het boek geeft een eerlijk beeld en dat is zoals het hoort. Het bijzondere aan de interviews is ook dat ik deze, toen ik ze uitgewerkt had, aan een aantal geïnterviewden heb voorgelezen en zij zichtbaar geëmotioneerd waren. Ik ben er sowieso trots dat het me gelukt is om een compleet boek, van A tot Z boek op te leveren, want ik heb in het begin ook heus wel eens gedacht ‘waar ben ik aan begonnen’. Maar nu is het klaar en ik hoop natuurlijk dat heel veel Dongenaren het gaan lezen.”

‘Come on Dongen’ werd woensdagavond gepresenteerd door voetbaljournalisten Chris van Nijnatten en Sjoerd Mossou, die Frank leerde kennen toen hij een keer als invalpianist hun programma ‘Bier en Ballen’ voorzag van muzikale intermezzos. “Ik raakte met hen n gesprek en natuurlijk ging het ook over het boek waar ik mee bezig was. Ik vroeg of ze het leuk vonden om het boek te lezen en daar waren ze erg nieuwsgierig naar. Van het een kwam het ander en nu waren ze hier bij de boekpresentatie. Prachtig toch?”

Beide heren zorgden er voor dat de presentatie van het boek in een ongedwongen ambiance verliep. Ze lieten de schrijver vertellen over de totstandkoming van het boek waarbij al menig anekdote de revue passeerde. Onder de indruk van het eindresultaat adviseerden ze Frank van Heteren om het “zeker niet bij dit ene boek te laten” en reikten zij het eerste exemplaar van het boek uit aan de schrijver. Nadat drie in het boek geïnterviewde ‘helden’ uit de VV Dongen geschiedenis (Hans Kuijsters, Roland Schuermans en Angela Jansens) met een persoonlijk woord en het voorlezen van een deel van ‘hun’ interview de presentatie van het boek nog wat persoonlijker maakten, nam de Frank van Heteren plaats achter de tafel om voor de vele liefhebbers hun aankoop te signeren.

Het boek ‘Come on Dongen’ kost € 14,95 en is verkrijgbaar bij BART, Tramstraat 27, bij Bruna, Hoge Ham 154 of via de webshop www.comeondongen.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen