5 jaar kleur in het leven van ouderen

Foto:

In 2019 is Stichting Kleurke opgericht met als doel om muziek te brengen naar diegenen die daar niet -meer- zelfstandig naartoe kunnen. In de praktijk zijn dat mensen met dementie die wonen in een zorginstelling op een gesloten afdeling.

Opgericht vanaf de eetkamertafel van voorzitter Rensz Gorisse, uitgegroeid naar een organisatie met 4 -onbezoldigde- bestuursleden en 4-parttime- teamleden, werkend voor ongeveer 25 zorginstellingen en 25 muzikanten. In 2019 konden ze niet vermoeden dat in maart 2024 er ruim 1400 optredens uitgevoerd zouden zijn met nu ongeveer 50 optredens per maand. Dat zijn maandelijks 500 mensen die een uurtje kleur hebben in hun leven.

Door muziek te gebruiken kunnen naasten en verzorgers in contact komen met mensen met dementie. Muziek geeft een gevoel van veiligheid, geborgenheid en van thuiskomen. Het brengt welbevinden en kan daarmee de kwaliteit van leven van mensen met dementie verbeteren. Deze uitspraak is gedaan door oud staatssecretaris, nu voorzitter van de RvB van de Reinier Haga groep, Martin van Rijn.

Kleurke is begonnen bij verzorgingscentra en particuliere zorginstellingen in Breda en omgeving, maar speelt nu in de regio van Oudenbosch, Raamsdonksveer, Moergestel tot Baarle Nassau met Breda en Tilburg als grotere steden. Wat Kleurke met name uniek maakt is dat zij langdurige contracten aangaan met zorginstellingen, waardoor bewoners iedere maand, of soms 2x per maand, kunnen genieten van een uur livemuziek van verschillende muzikanten. Deze livemuziek haalt herinneringen bij de bewoners naar boven die langdurig positief effect tot gevolg hebben. Een greep uit de reacties van de verzorgers na een optreden: ‘lekker meegezongen en gedanst – zelfs de polonaise-’, ‘interactief’, ‘herkenbare muziek’, ‘bewoners worden erbij betrokken’, ‘echt geweldig!’, ‘ze hebben ervan genoten’.

De Stichting werkt voornamelijk met muzikanten die conservatorium geschoold zijn en in het dagelijks leven professioneel muzikant zijn. De muzikanten hebben allemaal andere genres en bespelen andere instrumenten, maar allemaal doen ze dit omdat ze weten hoe belangrijk muziek in het leven is voor het welzijn van de doelgroep van Stichting Kleurke. Heb je naar aanleiding van het lezen van deze informatie vragen over Stichting Kleurke? Bekijk de website www.kleurke.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen