Leerlingen Anspachschool voeren actie voor Nepal

Foto:

Vanaf woensdag 5 maart 2024 voeren de kinderen van de Anspachschool actie voor kinderen in Nepal. Zij proberen dan zoveel mogelijk geld op te halen dat besteed gaat worden aan kinderen en arme mensen in Nepal.

Op 5 maart zullen alle klassen een half uurtje meegenomen worden naar het land Nepal en krijgen ze informatie over de actie. Sandra Rutten-Kroot (moeder van 2 kinderen op de Anspachschool en lid van de MR) en haar vader Johan Rutten zullen de kinderen dan vertellen over Nepal en hoe daar het dagelijkse leven voor kinderen eruit ziet. Nepal is een arm land, bekend om de mooie natuur en bergen. In 2015 is er een hevige aardbeving geweest die veel huizen en scholen verwoest heeft. Veel kinderen in Nepal gaan niet naar school en moeten hun ouders helpen op het land. Ook is er een kastesysteem waardoor mensen uit lagere kasten het extra moeilijk hebben.

Sandra heeft in 2005/2006 voor haar eindstage aan de sportacademie een half jaar in Nepal gewoond en gewerkt en is diverse keren terug geweest om projecten te bezoeken en te kijken wat er nodig is om de arme boeren te ondersteunen. Ook heeft ze les gegeven op Nepalese scholen. Nadat Johan zijn dochter in 2006 in Nepal bezocht, is ook hij besmet met het “Nepalvirus”. In 2016 bezochten ze voor de laatste keer samen de diverse projecten die waren opgezet dankzij de hulp van ICFON, waarvan Sandra inmiddels al een aantal jaren bestuurslid is. Eind april gaat ze weer naar Nepal en reist ze daar naar het echte arme deel om met eigen ogen te zien wat de resultaten van de  projecten zijn en waaraan nog meer behoefte is.

ICFON
ICFON is een kleine Nederlands organisatie die projecten uitvoert in Nepal en die volledig gerund wordt door vrijwilligers. Daardoor    kunnen alle gelden, die ICFON ontvangt, worden besteed aan de arme mensen in Nepal. Zelfs als een bestuurslid naar Nepal reist om projecten te bezoeken, wordt dat uit eigen zak betaald. De focus van ICFON ligt op integrale dorpsontwikkeling in Nepal met een nadruk op landbouw- en veeteeltontwikkeling. ICFON adviseert, financiert en controleert de projecten die worden uitgevoerd door lokale partnerorganisaties. Ook goed onderwijs blijft hoog in het vaandel staan van ICFON. Daarom steunt ICFON bijv. de New Tulips’ School, een school voor zeer arme kinderen in Kathmandu. Een school met heel goede resultaten.

Veel aandacht wordt gegeven aan verbeterde (commerciële) landbouw. Dorpsbewoners werken immers hoofdzakelijk in de landbouw en kunnen juist daar, in plaats van door migratie naar de sloppenwijken van de stad of door te gaan werken in het buitenland, aan de armoede ontsnappen. Dorpsontwikkeling gaat overigens ook weer gepaard met (beter) onderwijs.

Inkomensontwikkeling en zelfredzaamheid
Inkomensontwikkeling kan alleen plaatsvinden met een integrale aanpak. Onderdelen van deze aanpak kunnen bijvoorbeeld zijn: het trainen van de bevolking in landbouwtechnieken, verzorgen van trainingen om vrouwen te leren op te komen voor zichzelf en in het openbaar te spreken, het opzetten van spaargroepen voor investeringen door microkredieten en trainingen op het gebied van leefwijze en gezondheid. ICFON ziet inkomensontwikkeling, gepaard aan een verhoogd zelfbewustzijn, als de motor van ontwikkeling in de brede zin en ook als motor voor beter onderwijs en gezondheidszorg.

De Nepalese organisaties, met wie ICFON samenwerkt, zetten geen enkel project op zonder de uitdrukkelijke wens van de bevolking, maar hun steun is niet vrijblijvend en vergt inzet van de bevolking zelf. Het is overigens bemoedigend dat een zeer bescheiden financiële impuls, zoals bijvoorbeeld een training, al een buitengewoon positieve impact kan hebben op het leven van een Nepalese dorpsbewoner. Op deze manier bereikt men dat de hulp aan Nepal tijdelijk is en dat de mensen er niet afhankelijk van worden. Zelfstandigheid is belangrijk! In beeldspraak: ICFON geeft de mensen liever een hengel waarmee ze zelf kunnen leren vissen dan een vis, want die is na één keer op. Meer info vindt u op www.icfon.nl.

Actie Anspachschool
Dit jaar zullen de kinderen van de Anspachschool dus geld ophalen voor ICFON. De werkwijze van  ICFON spreekt de school erg aan en men vindt het ook belangrijk de kinderen hier duidelijk te maken hoe de omstandigheden (van kinderen) in een land als Nepal zijn en hoe wij daarbij kunnen helpen. Het opgehaalde geld zal onder andere gebruikt gaan worden om kinderen na school deel te laten nemen in kinderclubs waar ze kunnen sporten, leren over bijvoorbeeld het schoonhouden van een dorp en leren samenwerken. In Nepal zijn er geen sport- of knutselclubjes en zo kunnen kinderen toch na school leuk en zinvol bezig zijn in plaats van alleen maar hun ouders te helpen op het land.

Ook leren ze samen verantwoordelijkheid te dragen voor het dorp waar ze wonen. De komende 3 weken gaan de leerlingen van de Anspachschool langs opa’s, oma’s, verdere familie, buren, vrienden en langs de deuren om geld op te halen. De kinderen krijgen een lijst mee met een QR code erop die de mensen kunnen scannen waarna het geld meteen op de rekening van ICFON terecht komt. Mensen die dit niet willene kunnen contant geld meegeven aan de kinderen.

Bekendmaking opbrengst
Woensdag 3 april zal er als tegenprestatie een beweegchallenge plaatsvinden op het schoolplein van de (tijdelijke) school aan de Bolkensteeg. Daarbij zal bekend gemaakt worden hoeveel geld er opgehaald is. U bent van harte uitgenodigd vanaf 12.10 uur om te komen kijken. Het belooft een mooi spektakel te worden!

Heeft u de kinderen gemist: Via de website www.icfon.nl vindt u de mogelijkheden hoe u ICFON kunt steunen. En leest u nog veel meer over ICFON; ook hoe u op de hoogte kan blijven van de diverse projecten. Van harte aanbevolen!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen