Nu in de Cammeleur: expositie Mareike Geervliet

Foto:

Een rimpeling op het water, vallende bladeren, stenen glanzend van de regen, een ontluikende bloem, een veelkleurige zonsondergang, het gezang van een lijster, een vermolmde boomstam, dit zijn slechts een paar voorbeelden die Mareike Geervliet inspireren om tot beeld te komen. Soms figuratief, maar vaker nog een verbeelding van haar gevoel van de natuurlijke omgeving om haar heen.

door: Liselore Houben

Kunstzinnige vaardigheden heeft zij zich eigen gemaakt op de kunstacademie, Textiele Vormgeving in Tilburg. Zij heeft altijd veel voeling gehad met stoffen, garens en wol. Mensen denken vaak dat je alleen kunt schilderen met verf, maar ook met stof kun je een palet opbouwen waarmee je kunt schilderen, aldus Mareike. Vele jaren heeft zij haar passie voor textiel gedeeld met volwassenen in cursussen Textiele Vormgeving.

Tijdens haar jaren op de academie, maar ook bij het lesgeven aan volwassenen merkte Mareike dat kunst iets met mensen doet. Met Kunst kun je je uitdrukken, kun je ontladen, kun je tot ontspanning komen, kun je mensen ontroeren, kun je mensen verbinden. Dit wilde Mareike verder onderzoeken. Zij koos voor de opleiding Genezend Tekenen in Zutphen en is afgestudeerd als Tekentherapeut. Binnen haar atelier maakte de lessen Textiele Vormgeving plaats voor lessen in intuïtief tekenen en schilderen en therapeutische sessie met het beeldend werken als uitgangspunt. En zo ontstond De Toverschool, een plek waar kinderen en volwassenen de (tover)kracht van kleur en tekenen kunnen beleven.

Mareike is inmiddels 78 jaar en kijkt terug op een prachtige tijd met De Toverschool. Ik heb veel gedeeld en uitgedeeld en nu heb ik alle tijd voor mezelf, aldus Mareike. Iedere dag neemt ze de tijd om in de natuur te zijn, creëert, experimenteert en speelt ze met materialen en technieken. Met name het ‘spelen’ nodigt mij uit om vrij te werken. De passie voor textiel is nooit weggeweest. ‘Ik heb het nu weer nieuw leven ingeblazen, met alle kennis die ik heb.’ Het werk is zeer divers, net als de natuur die door de seizoenen heen continu in beweging is. Het werk van Mareike is te zien in de gangen van de Cammeleur tot en met eind mei.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen