College gaat vragen en twijfels over asielzoekerscentrum onderzoeken

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

Het College van B&W gaat eerst nog een aanvullende notitie opstellen over de mogelijkheden voor een opvanglocatie voor 450 vluchtelingen voor de periode van 8 à 10 jaar. Dat antwoordde burgemeester Bakermans op vragen van de VVD. Die wilde opheldering over de aantallen die de gemeente op wil vangen in relatie tot de verplichte aantallen volgens de Spreidingswet.

‘Het College wil een asielzoekerscentrum voor 450 vluchtelingen realiseren. Maar in de Spreidingswet die net is aangenomen lezen wij dat Dongen hooguit 162 vluchtelingen zou moeten opvangen. Hoe kijkt het College aan tegen haar wens van 450 in verhouding tot het fors lagere aantal dat onze gemeente op grond van de Spreidingswet zou moeten opvangen, wilde raadslid Perry Wens weten.

Door: Bernadette Klerx

Raad staat niet te trappelen
Onlangs besprak de gemeenteraad de mogelijke realisatie van een asielzoekerscentrum voor 450 vluchtelingen. Duidelijk werd dat de meeste fracties niet staan te trappelen: met name het aantal en de lange periode en het gebrek aan draagvlak waren een struikelblok. Deze twijfels zijn niet aan dovemansoren gericht geweest. Burgemeester Bakermans: ‘Naar aanleiding van die vergadering heeft het College afgesproken om eerst met een aanvullende notitie te komen. En daarin komt deze vraag ook aan de orde’.

Aanvullend onderzoek: wat is zinvol en nodig?
Bakermans bestreed overigens dat de aantallen zo ver uit elkaar lopen. ‘In de Spreidingswet gaat het over 162, maar er komen ook nog 90 Oekraïners bij. Dus dan is het verschil niet zo heel groot. Het College gaat eerst die vervolgnotitie oppakken en van daaruit gaan we eens kijken wat zinvol en nodig is. Maar vanuit de getallen zoals ze nu uit de Spreidingswet komen is er eigenlijk geen reden om daar nu anders naar te kijken. De opmerkingen en vragen die u gemaakt heeft, zijn dat mogelijk wel.’

Huisvesting statushouders
CDA-raadslid Coert van Os wilde nog weten hoe Dongen er bij staat als het gaat om de huisvesting van statushouders. ‘Asielzoekerscentra zitten momenteel vol, (mede) doordat de uitstroom van statushouders niet plaatsvindt. Veel gemeenten, waaronder Dongen, voldoen niet aan hun taakstelling om statushouders te huisvesten. Welke concrete plannen heeft de gemeente om voldoende statushouders te huisvesten?’ Het antwoord van wethouder Kees de Jong was kort maar krachtig. ‘De gemeente heeft met Casade afgesproken dat zij de benodigde aantallen woningen leveren voor de statushouders.’

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen