Carnaval voor jongeren: Waar kunnen ze heen?

Foto:

Het feest der feesten is weer daar; Carnaval! Het feest van gezelligheid, verbondenheid en ongegeneerd hossen! “Waar moet de jeugd heen?” is een vraag die regelmatig gesteld wordt en ook onder menig Facebook post te vinden is.

Het antwoord daarop is simpel als het aan de Gentlemen of Dongen ligt; “blijf in Dongen! Waarom zou je het ergens anders zoeken?”, aldus Jesse Verbunt, vicevoorzitter van de vrijwilligersploeg die zich al jaren belangeloos inzet voor een carnavalsfeest voor jongeren. “Binnen Dongen hebben we ook dit jaar weer een fantastisch programma voor de jeugd weg weten te zetten”, gaat Ruud Vonk, voorzitter, verder. “3 dagen lang feest, met grote artiesten als Noise Cartel en Dr. Rude, alcoholvrije cocktails en een ambiance waar je u tegen zegt. Gewoon in ons eigen schôn en onvolprezen Peeënrijk”.

Het valt beide heren op dat de jongeren steeds vaker hun heil zoeken buiten de gemeentegrenzen, en dan niet alleen bij hun collega’s in andere plaatsen, maar vooral bij het openbare carnaval in de steden. “Op deze locaties is er geen of nauwelijks toezicht. Alcohol vloeit rijkelijk en is voor de 18-minner gemakkelijk te verkrijgen. Wij snappen dat de ‘wat oudere jongeren’ (16+) hier gretig gebruik van maken. Echter vinden wij het zorgelijk dat hier, zeker na de corona periode, ook steeds meer 13 en 14 jarigen naar toe trekken. Logisch dat ze gaan, want er zijn veel signalen dat ouders hun kinderen hierin faciliteren.” En dat is opvallend, omdat de Gentlemen of Dongen ook ziet dat menig ouder meer beschermend is geworden door de jaren heen. “Het is een bijzondere tegenstrijdigheid”, gaat Jesse verder, “we zien aan de ene kant dat jongeren meer losgelaten worden, met het gaan naar volwassen feesten en het gebruik van alcohol. Aan de andere kant zien we ook dat bezoekers door hun ouders voor 23:30 uur opgehaald worden omdat dat al ‘te laat zou zijn’.”

“Wij roepen de ouders van bezoekers van ons carnavalsfeest dan ook op om de bezoekers lekker tot sluitingstijd te laten blijven. We bieden immers een fantastische beleving in Dongen, ze zijn in een veilige omgeving en onze zaal blijft tot het einde gezellig vol. Dat uurtje langer opblijven is het zeker meer dan waard! Het is tenslotte maar één keer per jaar carnaval”.

Het duo is het in ieder geval over één ding eens: de jeugd kan terecht in Dongen! “Je moet er toch samen iets van maken, of je nu 12, 13 of 15 jaar bent”, aldus Ruud, “de Gentlemen geeft alle ruimte en faciliteiten aan middelbare scholieren. De locatie, die door het jaar heen bekend staat als Jongerencentrum De Poort (red.), wordt geheel door de Gentlemen over genomen. Wij zijn een eigen organisatie en doen waar wij het beste in zijn; een feestje bouwen! De plek voor de jongeren in Dongen dus”. Natuurlijk zijn vrienden en vriendinnen van buiten Dongen ook van harte welkom.

Het steekt de heren soms ook dat er ieder jaar weer gezegd wordt dat er met carnaval voor de jeugd niets is in Dongen. Ruud: “We hebben het goed voor elkaar in Dongen met zo een mooi initiatief als de Gentlemen, lijkt ons. Wij zijn trots op wat we ieder jaar weer wegzetten. Als je dan zo hard aan het werk bent en je leest of hoort die negatieve berichten dan doet dat natuurlijk wel iets met je”. “Wij hopen dan ook dat we dit jaar onze successen weer kunnen herbeleven en roepen ouders dan ook op om hun kind te stimuleren om binnen Dongen op stap te gaan. Wij zijn er in ieder geval klaar voor”, zegt Jesse. Ruud gaat verder; “samen met ons team; Mike, Thomas, Karin, Matthijs, Caitlin, Mahima, Riva, Dennis en vele vrijwilligers en sponsoren hebben we ons de afgelopen maanden weer ingezet om alles in orde te krijgen voor de komende editie. De Gentlemen houdt van Dongen, hopelijk is de liefde dit jaar weer wederzijds!”.

De Gentlemen of Dongen openen hun deuren op 9, 10 en 11 februari 2024 vanaf 19:30 uur (deuren sluiten om 21:00 uur (binnen=binnen)) en het feest gaat door tot 00:30 uur. Kaarten zijn tot 6 februari 2024 in de voorverkoop te verkrijgen voor slechts €6,- per avond of een passe-partout voor €15,- via gentlemenofdongen.nl/kaarten. Aan de deur zijn ook nog kaarten te verkrijgen voor €8,-, maar OP=OP. Aan de portemonnee is ook gedacht, de consumptieprijs is slechts €1.50. Waar zie je dat tegenwoordig nog?

Meer informatie op gentlemenofdongen.nl/2024 of via Whatsapp op 06 47 29 22 89.
Volg de Gentlemen of Dongen op:
o Facebook/Insta/TikTok: Gentlemen of Dongen
o Snapchat: Gentlemen-0162

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen