Ingezonden: D66 Dongen staat achter plannen voor opvang asielzoekers

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

Ingezonden door D66 Dongen

D66 Dongen staat achter plannen voor opvang asielzoekers

We herinneren ons vast allemaal nog de beelden van vorige zomer van honderden vluchtelingen die in Ter Apel buiten moesten slapen. Ook de afgelopen maanden was het in Ter Apel weer overvol, met verdrietige situaties tot gevolg. Vandaar dat er keer op keer aan gemeenten gevraagd wordt om voor extra opvangplekken voor vluchtelingen te zorgen. Een oproep waar we wat D66 Dongen betreft gehoor aan moeten geven, vandaar dat we al een aantal keer aan het college hebben gevraagd om hier werk van te maken. We vinden het namelijk belangrijk dat we op een menselijke manier vluchtelingen in Nederland opvangen. We begrijpen overigens ook de zorgen en frustraties van veel mensen over de grote asielinstroom. Een ingewikkeld probleem, dat moeilijk op te lossen is. Ondertussen blijven er nieuwe vluchtelingen komen en zijn goede opvangplekken gewoon heel hard nodig. Daarom staan we vierkant achter de plannen van het college. Zowel voor de tijdelijke noodopvang als voor een langjarige opvanglocatie voor vluchtelingen. Voor ons staat medemenselijkheid nu voorop.

Een kijkje nemen bij de noodopvang aan de Nestel?
U heeft vast gehoord dat de gemeente in januari is gestart met de bouw van een tijdelijke noodopvanglocatie aan de Nestel. Tijdens twee informatieavonden in de Cammeleur zijn inwoners hierover geïnformeerd en was er uitgebreid de mogelijkheid om vragen te stellen en zorgen en aandachtspunten aan te geven. Deze zijn door het college zo goed mogelijk meegenomen. De bouw is inmiddels bijna af en het is mogelijk om op zaterdagochtend 20 januari tussen 10.00 en 12.00 zelf een kijkje te nemen op de noodopvanglocatie aan de Nestel. Via de website www.dongen.nl/opvang kunt u zich hiervoor aanmelden.

Langjarige opvanglocatie zorgt voor duidelijkheid en rust
Voor wat betreft de langjarige opvanglocatie begrijpt D66 Dongen waarom het college voor 450 asielzoekers en een langjarige afspraak wil kiezen. Het aantal zal ruim voldoende zijn om te voldoen aan de nieuwe taakstelling voor de komende jaren. Het geeft duidelijkheid en rust over locatie en aantallen voor de komende jaren. Op die manier worden we niet steeds overvallen door nieuwe verzoeken, wat elke keer opnieuw weer onrust oplevert.

Randvoorwaarden voor de langjarige opvanglocatie
Het college heeft de gemeenteraad gevraagd om mee te denken over de randvoorwaarden voor de langjarige opvanglocatie. Afgelopen donderdag tijdens de raadsvergadering mochten wij hiervoor onze ideeën inbrengen. D66 Dongen heeft aangegeven dat we het van groot belang vinden dat er genoeg aandacht is voor de veiligheid voor de omgeving van de opvanglocatie. Dat geldt ook voor de veiligheid van de vluchtelingen zelf. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld brand, verkeers- en
zwemveiligheid, maar ook om het voorkomen van mensenhandel en huiselijk geweld. Verder is het belangrijk dat er op de langdurige opvanglocatie genoeg medische zorg (met zeker ook psychische begeleiding) komt. Ook moet het onderwijs voor de vluchtelingen goed geregeld zijn. Het is noodzakelijk dat er genoeg te doen is voor de asielzoekers. Dat kan als er voldoende voorzieningen zijn voor dagbesteding op of in de nabijheid van de opvanglocatie, zoals speelvoorzieningen, taalles en andere activiteiten voor jong en oud. Het zou daarom fijn zijn als de opvanglocatie goed bereikbaar en niet te ver van het centrum ligt. Dan kunnen de vluchtelingen gemakkelijk meedoen in onze samenleving en kunnen vrijwilligers de opvanglocatie gemakkelijk bereiken. Tenslotte vinden we het heel belangrijk dat het hele proces zorgvuldig doorlopen wordt. Betrek inwoners er goed bij, houd iedereen op de hoogte en ga en blijf vooral goed met elkaar in gesprek.

Vervolg
Omdat tijdens de raadsvergadering niet op alle vragen van de politieke partijen over een langjarig asielzoekerscentrum antwoord kon worden gegeven, is er afgesproken dat er binnenkort een raadsinformatiebijeenkomst georganiseerd wordt waarbij ook het COA aanwezig is. Daarna zal de gemeenteraad verder met elkaar over dit onderwerp praten.

Meepraten?
Wilt u meepraten over het onderwerp in dit artikel of andere thema’s? Aanstaande zaterdag 27 januari staan we weer tussen 12.00 en 14.00 op het Looiersplein en gaan we graag met u in gesprek. U kunt ons ook altijd bereiken via de social media (D66 Dongen), of rechtstreeks per mail via [email protected].

De fractie van D66 Dongen, Gitta Glerum – Camfferman, Ulaș Kose, Marieke Schouten en Berry van Rosmalen (tijdelijke vervanger van Joeri de Jong).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen