ANBI-status toegekend aan Stichting Ons Dongeland

Foto:

De Stichting Ons Dongeland, voortgekomen uit een burgerinitiatief, werkt aan natuurvriendelijke projecten in en rond Dongen.

De nog jonge Stichting, net 2 jaar oud, is met name bekend door haar bloemenweide van maar liefst 15.000 m2, rechts van de Rijensebrug richting Oosterhout, aansluitend op het natuurbos aldaar. Maar de Stichting heeft nog veel meer ambitieuze plannen om de landschappelijke kwaliteit te verbeteren en nieuwe natuur te creëren. U leest hier alles over op hun website (www.onsdongeland.nl).

Dat deze nog jonge Stichting nu al het predicaat ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) van de Belastingdienst heeft gekregen, is een grote eer en compliment voor de betrokken bestuurders Peter Verschure (voorzitter), Huub Adank (secretaris) en Marcel van Hattum (penningmeester). Want de ANBI-status verkrijg je niet zomaar. Om in Nederland landelijk als Goed Doel te kunnen worden aangemerkt moet de Stichting aan strenge eisen en normen voldoen zulks ter beoordeling en blijvende controle van de Belastingdienst. Behalve uiteraard volledig gericht zijn op het algemeen (dus niet enkel plaatselijk) nut, moet er onder andere een beleidsplan zijn, moeten de statuten en website aan diverse eisen voldoen, mag er geen winstoogmerk zijn, zijn de bestuurders van onbesproken gedrag, ontvangen zij geen vergoeding voor hun werkzaamheden, gelden er strenge administratieve verplichtingen, etc.

Groot voordeel van de ANBI-status is dat giften en donaties, onder voorwaarden, bij de schenker aftrekbaar zijn in hun aangifte inkomstenbelasting, hetgeen bij ‘normale’ schenkingen aan niet erkende goede doelen niet het geval is. Bij zgn. periodieke schenkingen gelden andere voorwaarden maar is de aftrekbaarheid nog eerder aan de orde. Schenken aan het erkende goede doel levert aldus belastingvoordeel op voor de gulle gever.

Groot voordeel voor de Stichting Ons Dongeland is voorts dat door de Stichting geen belasting verschuldigd is over de ontvangen bedragen. De hele gift komt dus ten goede aan de realisering van de doelstellingen van de Stichting. Ook testamentaire vermakingen aan de Stichting (bijv. erfstellingen, legaten) zijn onbelast.

Op de website vindt u hierover meer informatie en uiteraard is het bestuur van Stichting Ons Dongeland gaarne bereid u hierbij ter wille te zijn. En doneert u nog in 2023, kan dat al over enkele maanden in uw aangifte inkomstenbelasting belastingvoordeel opleveren!

De gemeente Dongen is derhalve een nieuw landelijk erkende Goed Doel instelling rijker. Binnenkort verwacht de Stichting Ons Dongeland overigens met nog meer fraai nieuws te komen!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen