Fel verzet van omwonenden tegen bouwplannen Oude Baan 10

Foto: Google Maps

Bewoners van Oude Baan, Julianastraat en Wilhelminastraat voelen zich onaangenaam verrast en overvallen door de bouwplannen van De Bunte Vastgoed voor een perceel achter Oude Baan 10.

Het gaat om een groene open ruimte, die ingesloten ligt tussen Oude Baan, Julianastraat en Wilhelminastraat en grenst aan de achtertuinen van omwonenden. De Bunte wil daar 11 levensloopbestendige woningen bouwen, 2 vrijstaande en 9 geschakelde. De plannen hebben grote gevolgen voor het woongenot en de privacy van omwonenden. Zij zijn dan ook woedend, niet alleen over het plan zelf, maar zeker ook over het gebrek aan communicatie van De Bunte. Zij laten het er dan ook niet bij zitten en hebben zich verenigd in een bewonersgroep. In een brief op poten doen zij hun ergernis over de gang van zaken uitvoerig uit de doeken.

Door: Bernadette Klerx

Overvallen
‘Wij voelen ons verbaasd en overvallen. Op 20 oktober kregen we een brief van De Bunte Vastgoed met vermelding van vergaande informatie over plannen voor nieuwbouw van 11 woningen, garages, parkeerplaatsen, in- en uitritten. Hoewel deze plannen grote impact hebben op flora en fauna, wonen, welzijn en (verkeers)veiligheid van tientallen huishoudens zijn we nooit eerder geïnformeerd’ laten de bewoners geërgerd weten.

Druppel
Ook de inloopavond 10 dagen na het verschijnen van de brief leverde volgens de bewoners niet de gewenste duidelijkheid. Het feit dat de bewoners maar tot 10 november konden reageren, was de bekende druppel. Verontruste bewoners staken de koppen bij elkaar en spraken hun zorgen uit over de plannen. Die hebben zij in een gezamenlijke reactie op 10 november aan De Bunte overhandigd. De bewoners benadrukken in die brief dat het hier om een eerste, voorlopige reactie gaat. Maar er komt nog meer, waarschuwen zij. De bewoners gaan een notitie opstellen, waarin inhoudelijk ingegaan wordt op de plannen.

Plannen hebben grote gevolgen voor de buurt
Maar daar is tijd voor nodig, weken, misschien wel maanden. En die tijd hebben de bewoners tot nu toe niet gekregen van De Bunte. Daar zijn ze behoorlijk boos over.
‘Wij vinden dat hier tot op heden totaal geen recht wordt gedaan aan inwonerparticipatie. Duidelijk is dat de ontwikkelaar door wil met het zo snel mogelijk definitief maken van de plannen. Maar deze plannen in deze vorm hebben grote gevolgen voor het wonen in onze buurt. ‘Ja, wij wonen in het drukke centrum. Maar de ingesloten groene driehoek zorgt al 100 jaar voor rust en ruimte . De kwaliteit van wonen en leefbaarheid wordt er voor tientallen huishoudens door vergroot. Het is ook fijne plek voor vogels, vlinders en andere dieren. De driehoek vergroot ook de veiligheid van onze buurt, want tientallen huizen van drie straten zijn aan de achterkant niet benaderbaar voor vreemden. In de notitie zullen we deze thema’s dieper uitwerken en ook ingaan op thema’s als hittestress, verkeersveiligheid en bouwen voor specifieke doelgroepen.’

Privacy en woongenot
De bouwplannen zijn voor omwonenden ook een forse inbreuk op de privacy en het welzijn en woongenot . ‘We kijken straks niet meer vanuit onze bad- en slaapkamer naar een groene ruimte, maar nieuwe bewoners kijken vanaf hun eerste verdieping naar ons en onze tuinen.

Nog meer stenen?
En over de impact op het woongenot: ‘Zien en horen we dan straks nog vogels fluiten of wordt dat het geluid van startende auto’s en piepende remmen. En hebben we dan straks geen fris stuk groen en open ruimte meer in het centrum, maar nog meer stenen en nog meer hitte in de zomer in plaats van verkoeling?.

Verkeersveiligheid
Volgens de bewonersgroep staat ook de verkeersveiligheid op het spel. ‘Voor de bewoners aan de Oude Baan zou er veel extra verkeer komen, want de entree van de nieuwe woonwijk is voorzien nabij Oude Baan 10. Dus auto’s die in- en uitrijden. Voor fietsers en voetgangers is een extra in- en uitgang voorzien in de Wilhelminastraat, op 1,5 meter van het woonkamerraam van de bewoners van nummer 11.’ De bewonersgroep heeft inmiddels ook de gemeenteraad op de hoogte gebracht van hun zorgen. Donderdag staat de brief van de bewoners op de agenda bij de ingekomen stukken.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen