Dongen wil een doortastende burgemeester die ambities gaat waarmaken

Foto:

De nieuwe burgemeester van Dongen moet aan de slag met drie concrete opdrachten: hij moet het onderling vertrouwen tussen politiek en samenleving stimuleren, het samenspel in het gemeentehuis verbeteren en de samenwerking in de regio versterken.

Verder moet hij of zij standvastig, doortastend , verbindend en stressbestendig zijn. Dit staat in de profielschets voor de vacature van burgemeester van Dongen; die profielschets is mede tot stand gekomen op basis van input van de Dongenaren, die massaal gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid om hun wensen kenbaar te maken. Maar liefst 420 reacties zijn binnengekomen op de oproep om mee te praten over de kwaliteiten van de nieuwe burgemeester.

Door: Bernadette Klerx

Vacature openbaar
In een speciale raadsvergadering nam de Commissaris van de Koning van Noord-Brabant, mevrouw Ina Adema, gisteren de profielschets officieel in ontvangst. En daarmee is ook meteen het startsein gegeven voor het openbaar maken van de vacature. Naar verwachting wordt nog voor de zomervakantie de nieuwe burgemeester beëdigd. Tot die tijd neemt Marnix Bakermans waar.

Inspraak voor inwoners
Toen Marina Starmans op 3 juli bekend maakte dat ze was benoemd tot burgemeester van Etten-Leur, is kort daarna een vertrouwenscommissie aan de slag gegaan voor een nieuwe burgemeester. Die bestaat uit vertegenwoordigers van de vijf politieke partijen in de gemeenteraad onder voorzitterschap van CDA-fractievoorzitter Stijn Sips. De uitdrukkelijke wens van de commissie was om ook de inwoners van Dongen mee te laten praten over hun nieuwe burgemeester. Daartoe verscheen op 5 oktober een speciale Burgemeesterskrant waarin de Dongenaren werd gevraagd om aan te geven wat zij van hun nieuwe burgemeester verwachten en wensen. De 420 reacties hebben mede bijgedragen aan de totstandkoming van de profielschets. Daarnaast is ook advies gevraagd aan ambtenaren, gemeentesecretaris en Openbaar Ministerie en politie.

Breed gedragen: concrete opdrachten
‘Wij zijn erg blij met het resultaat’, meldde Frans den Broeder, plaatsvervangend voorzitter van de vertrouwenscommisie. ‘We zijn blij dat deze profielschets zo breed gedragen wordt.’ Den Broeder ging nog eens uitvoerig in op de procedure en op de drie concrete opdrachten waar de nieuwe burgervader of burgermoeder mee aan de slag moet: hij of zij moet de verbindende schakel zijn tussen politiek en samenleving, hij of zij moet het voortouw nemen in het verbeteren van het samenspel in het gemeentehuis tussen gemeenteraad, college en ambtenaren en hij of zij moet de samenwerking in de regio versterken door een sleutelrol te spelen in een nieuwe visie op de toekomst voor Dongen.

Zorgvuldig proces
Ina Adema legde nog eens uit dat de procedure om te komen tot een nieuwe burgemeester een heel zorgvuldig proces is en dat het daarom lang duurt, zo’n 5 maanden. De vacature komt op 13 december in de Staatscourant, maar staat nu al te lezen op de websites van de gemeente Dongen en de Provincie. Kandidaten kunnen tot 10 januari solliciteren. Daarna maakt de vertrouwenscommissie samen met Ina Adema een selectie uit de brieven en daarna starten de gesprekken.

Voordracht
De raad beslist uiteindelijk in een besloten vergadering over de voordracht van twee kandidaten, een 1e en 2e voorkeur. Maar alleen de naam van de 1e voorkeur wordt naar buiten gebracht. Deze laatste twee kandidaten worden overigens eerst nog onderworpen aan een onderzoek van de AIVD en een fiscaal onderzoek van de Belastingdienst, liet mevrouw Adema weten.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen