Ingezonden: Geef nieuwkomers een warm welkom

Foto:

Ingezonden door Vluchtelingenwerk

Als je na een lange reis aankomt op een nieuwe plek, waar een andere taal wordt gesproken en waar je niemand kent, is dat niet makkelijk. Voor vluchtelingen is dit de realiteit. In de gemeente Dongen doen vrijwilligers hard hun best om vluchtelingen op weg te helpen in de Nederlandse samenleving. Ze werken met een klein hecht team van vaste vrijwilligers die al meerdere jaren voor VluchtelingenWerk Nederland actief zijn. De vrijwilligers zorgen ervoor dat nieuwkomers zich welkom voelen in de gemeente.

Nieuwkomers ondersteunen waar nodig
Vrijwilliger Annelies is al zes jaar werkzaam bij VluchtelingenWerk Nederland. Ze vertelt over het veelzijdige werk als maatschappelijk begeleider. Ze helpt nieuwkomers bij hun aankomst in de gemeente. Dit kan uiteenlopen van het helpen bij hun administratie tot aan de ondersteuning bij hele praktische zaken. Daarnaast is het zijn van een luisterend oor ook een belangrijk gedeelte van haar werk. Nieuwkomers hebben meestal een lange reis gemaakt en veel meegemaakt. Soms willen ze dat van zich af praten, dan staat Annelies voor ze klaar. Het doel van de begeleiding is om de vluchteling zelfredzaam te maken. Nieuwkomers moeten bijvoorbeeld diverse verzekeringen afsluiten, een school vinden voor de kinderen, er moet een internetaansluiting komen en naar welke dokter kunnen ze gaan bij gezondheidsproblemen? Bij dit soort zaken legt Annelies uit hoe het werkt in Nederland en ondersteunt ze nieuwkomers bij het maken van keuzes.

Wanneer je een warm welkom geeft, ontvang je die warmte ook terug
Annelies geniet ervan om zich te verdiepen in andere culturen en meer inzicht te krijgen in hoe mensen met verschillende achtergronden naar bepaalde onderwerpen kijken. “Ik word altijd hartelijk ontvangen door de gezinnen die ik begeleid!” Tijdens haar bezoeken wordt Annelies soms aangenaam verrast met heerlijke zelfgemaakte gerechten. Hoewel ze herhaaldelijk aangeeft dat dit absoluut niet nodig is, bereiden ze toch met plezier een smakelijke maaltijd voor haar. Annelies verwondert zich over de gastvrijheid binnen deze gezinnen.

Wil je ook vrijwilliger worden?
In Dongen is nog plek voor nieuwe vrijwilligers. Iedere maandag van 09.30 tot 17.00 uur is er inloopspreekuur in ‘De Ontmoeting’ in Dongen waar alle vragen van nieuwkomers worden beantwoord. Op woensdag plannen Annelies en de rest van het (vrijwilligers) team afspraken met nieuwkomers die verdere begeleiding nodig hebben. De belangrijkste tip die Annelies geeft aan toekomstige vrijwilligers: start je werk als vrijwilliger met een open houding! “Veel mensen hebben vooroordelen over vluchtelingen, maar neem ieder mens zoals hij of zij is, dan kan je veel van nieuwkomers leren”.

Wil je ook vrijwilliger worden? Ga naar www.vluchtelingenwerk.nl/vrijwilligers voor meer informatie of neem direct contact op met de teamleider op de locatie in Dongen, Monique Weverink: [email protected]. Je bent daarnaast natuurlijk ook van harte welkom om op maandag tijdens het inloopspreekuur eens binnen te lopen om kennis te maken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen