Wethouder Kunst overleeft motie van wantrouwen

Foto:

De oppositiepartijen D66, VVD en Ouderenpartij hebben gisteren een motie van wantrouwen ingediend tegen onderwijswethouder Denise Kunst. Zij verweten haar dat ze de raad niet tijdig en onjuiste informatie had verschaft over de leerlingprognoses en dat ze bewust heeft aangestuurd op een conflict met schoolbestuur Initia, waar onder meer de Heilig Hart school onder valt. De motie haalde het echter niet, want Volkspartij Dongen en het CDA zagen dat toch echt anders en vonden dat de wethouder er juist alles aan gedaan had om het proces in goede banen te leiden.

Door: Bernadette Klerx

Onder vuur
Wethouder Kunst werd bij de bespreking van de leerlingprognoses flink onder vuur genomen. In september kwamen dan eindelijk de langverwachte leerlingprognoses voor de Dongense basisscholen. En die wezen uit dat met name IKC Heilig Hart meer leerlingen krijgt dan aanvankelijk gedacht werd. Heilig Hart wordt nu gebouwd op een maximum aantal leerlingen van 454 in plaats van de oorspronkelijke 407. Dat leerlingenaantal was ook de inzet van het conflict tussen de schoolbesturen PCPO (Protestants-christelijk), Bravoo ( openbaar) en de gemeente enerzijds en Initia( katholiek) anderzijds. Meerdere malen vroeg de gemeenteraad om de prognoses, met steeds hetzelfde antwoord van de wethouder: de prognoses waren onderwerp van gesprek tussen de schoolbesturen en de gemeente. In september waren ze er dan eindelijk en misschien nog wel belangrijker: de drie schoolbesturen zijn er allemaal mee akkoord gegaan en hebben daarvoor ook een verklaring ondertekend.

Heisa
Maar voor VVD, D66 en Ouderenpartij was dat bepaald geen geval van ‘eind goed, al goed’. ‘Wat een bende’, oordeelde D66-raadslid Gitta Glerum. Vorig jaar hadden we hier ouders in de raadszaal die met de handen in het haar zaten omdat hun kind niet meer naar de school in de buurt kon. En nu kan het ineens allemaal wel. Wat had de wethouder allemaal te verbergen? Was deze heisa allemaal wel nodig geweest? Wij vinden dat de wethouder haar actieve informatieplicht naar de raad niet goed heeft nagekomen, waardoor de bouw van IKC Heilig Hart onnodig vertraging heeft opgelopen.’

Halsstarrig
En ook VVD-raadslid Frans den Broeder was snoeihard in zijn oordeel. ‘Wij zijn diep teleurgesteld. Het conflict tussen de gemeente en Initia was volstrekt onnodig geweest. De wethouder heeft Initia openlijk geschoffeerd. Waarom hield de wethouder zo halsstarrig vast aan het leerlingental van 407. Het was al lang duidelijk dat die 407 veel meer zou worden. De wethouder heeft niet de belangen van ouders en kinderen vooropgesteld op. Excuses zouden op zijn plaats zijn.‘

Goede basis
CDA en Volkspartij Dongen, de coalitiepartijen, waren een heel stuk milder. ‘Wij zijn blij met de prognoses. Hiermee zijn de kinderen echt geholpen. Het proces was misschien wat lang, maar er ligt nu in ieder geval een goede basis voor de toekomst’, vond CDA-raadslid Chris den Boer.

Bemiddelende rol
En Iris Vermeulen (Volkspartij Dongen): ‘Wij vinden excuses van de wethouder niet nodig. Initia wilde zelf graag afwijken van de leerlingenaantallen en de andere 2 schoolbesturen niet. Daardoor is het conflict ontstaan en de wethouder heeft daar toen een bemiddelende rol in gespeeld; dat heeft nu geleid tot resultaat’, bracht ze nog maar eens in herinnering.

Naar eer en geweten gehandeld
Wethouder Kunst voelde zich duidelijk aangevallen door alle verwijten. ‘Ik ben nu 1,5 jaar met de portefeuille onderwijs bezig en als ik in de spiegel kijk, kan ik nog steeds zeggen dat ik naar eer en geweten gehandeld heb. Ik heb u alle informatie gegeven waar u om vroeg , correct en op tijd. De reden dat het zo lang heeft geduurd is niet dat we vasthielden aan het aantal leerlingen van 407, maar ons uitgangspunt is altijd geweest dat ieder kind naar een school kan in de eigen wijk. Voor Heilig Hart was dat de Beljaart. Maar wij zagen dat er hele leerlingstromen uit West 1 en West 2 naar Heilig Hart wilden en toen hebben wij gezegd dat dat niet gaat passen. Daar is toen frictie over ontstaan. Dat heeft geleid tot een mediationtraject en ja, dat kostte veel tijd. Maar ik ben heel blij met het resultaat dat er nu ligt.

Vertrouwen verloren
Het antwoord van de wethouder kon de oppositie niet overtuigen, want na een half uur schorsing kwamen ze met een motie van wantrouwen op de proppen.
‘’Onze vragen en de antwoorden daarop van de wethouder maken dat wij het vertrouwen in de wethouder hebben verloren. Ze bagatelliseert nu haar rol in het hele proces en de belangen van de kinderen en hun ouders hebben niet voorop gestaan.’

Vol vertrouwen
CDA en Volkspartij Dongen hielden het bij een stemverklaring. ‘Wij hebben alle vertrouwen in de wethouder en wij zijn niet gediend van persoonlijke aantijgingen aan haar adres,’ aldus Iris Vermeulen.


Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen