Ingezonden: “Durf te investeren in 100 betaalbare woningen!”

Foto:

Ingezonden door D66 Dongen

Afgelopen donderdag stond de nieuwbouwlocatie “De Vijf Turven” op de agenda van de gemeenteraad. Dit gaat om het gebied in ’s Gravenmoer begrensd door de Waspikse weg, Julianalaan en Havenkade. Volgens D66 Dongen een mooie kans om betaalbare woningen te bouwen voor jonge stellen, startende gezinnen, kleine huishoudens en lage- en middeninkomens. Dat soort huizen zijn al lange tijd nodig in ’s Gravenmoer! Het voorstel ging er echter van uit dat de 120 geplande huizen verdeeld zouden worden in 35 goedkope, 53 middeldure en 32 dure huizen. D66 wil 100 betaalbare woningen en slechts 20 in het dure segment, dat in ’s Gravenmoer al genoeg beschikbaar is.
Jongeren en startende gezinnen vertrekken uit ’s Gravenmoer

Wat D66 betreft moet de nadruk op betaalbare woningen liggen. Wij zien dit terug in het woningbehoefteonderzoek dat we als gemeenteraad hebben laten uitvoeren. ‘De Vijf Turven’ wordt daarin specifiek genoemd als geschikt voor woningen in het segment goedkoop en middelduur. Dat maakt het gebied dus geschikt voor jonge stellen en gezinnen, kleine huishoudens en lage- en middeninkomens. Wij merken dat veel jonge gezinnen en starters geen plekje kunnen vinden in ’s Gravenmoer en noodgedwongen moeten kijken buiten de eigen gemeente. Tijdens het inspreken gaf de voorzitter van de dorpsraad ’s Gravenmoer aan dit ook te merken. De cijfers liegen er dan ook niet om: 46% van alle vertrekkers uit de gemeente Dongen is starteren 65% van de verhuizers in ’s Gravenmoer vertrekt uit de eigen gemeente. Dit is lang niet altijd omdat deze mensen graag willen vertrekken uit ’s Gravenmoer, waar de gemeenschapszin zo groot is. Er zijn simpelweg niet genoeg betaalbare woningen voor iedereen!

D66 wil 100 betaalbare woningen
De grond van ‘De Vijf Turven’ is het laatste stukje gemeentegrond in ’s Gravenmoer. De laatste kans dus voor de gemeente om echt werk te maken van meer betaalbare woningen. Helaas laat het plan voor ‘De Vijf Turven’ niets zien van deze noodzaak. Elke partij heeft in de verkiezingstijd geroepen om meer betaalbare woningen en dit is zelfs een prioriteit in het coalitieakkoord. Daarom heeft D66 een concreet voorstel om het plan aan te passen en meer goedkope en minder dure woningen te bouwen. Wij gingen daarbij uit van 50 goedkope, 50 middel dure en 20 dure woningen. Op deze manier kunnen er naast sociale huurwoningen ook meer starterswoningen worden gebouwd. D66-raadslid Ulas Köse: “Dit is voor mij een onderwerp waarvoor ik me verantwoordelijk voel. Als gemeente moeten we durven investeren om werk te maken van de woningnood. Na ‘De Vijf Turven’ is de eigen grond van de gemeente op. Dit is misschien wel onze laatste kans om betaalbare woningen te realiseren.’

Helaas geen meerderheid in de gemeenteraad
Helaas haalde ons voorstel het niet. De VPD, het CDA en de VVD waren tegen. Alleen de Ouderenpartij voor Dongen, die het voorstel mee indiende, was voor. “Wij zullen ons blijven inzetten voor betaalbare woningen. Het moet niet kunnen dat er – in tijden van een woningcrisis – woningen niet verkocht kunnen worden omdat ze te duur zijn, zoals op het voormalig JAL-terrein. Wij zullen in de gemeenteraad blijven oproepen om na te komen wat we de inwoner hebben beloofd en hiervoor met concrete voorstellen komen. Durf te investeren in betaalbare woningen!”, aldus Ulas Köse.

Meepraten over het onderwerp in dit artikel of andere onderwerpen kan altijd ook via de social media ( D66 Dongen), of via de mail [email protected].

Namens de fractie van D66 Dongen,

Ulaș Kose

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen