Zonnepanelen op woningen inzet van langdurige discussie in raad

15 sep 2023, 8:52 Nieuws
zonnepaneeldak
Pixabay/ReneSchulze1984

Moeten er bomen gekapt worden ten gunste van zonnepanelen? Die vraag was de inzet van een langdurige discussie gisteren in de gemeenteraad. De schaduwwerking van bomen op de opbrengst van zonnepanelen is een knelpunt dat de laatste jaren steeds vaker voorkomt, maar de gemeente heeft als uitgangspunt dat bestaande bomen niet gekapt worden om de opbrengst van zonnepanelen te vergroten.

De VVD is het daar faliekant mee oneens. ‘Zonnepanelen zorgen voor veel meer vermindering van CO2-uitstoot dan één enkele boom’, rekende VVD-raadslid Frans den Broeder voor. ‘Het belang van de inwoners wordt hier geen recht gedaan’, betoogde hij. Zijn hartstochtelijk pleidooi kreeg echter geen steun.

Door: Bernadette Klerx

Algemeen belang gaat voor

‘We moeten naar het algemeen belang kijken en niet naar het belang van een individuele inwoner, gaf D66-raadslid Marieke Schouten als weerwoord. ‘Die ene boom voor die inwoner is ook de boom voor 200 andere mensen. Je moet niet alleen kijken naar de CO2- uitstoot. Bomen zijn zo veel meer dan dat; ze zijn gezond voor iedereen’.

Struikelblok

De gemeenteraad besprak gisteren de nieuwe versie van het groenplan en het bomenplan. Beide plannen waren dringend toe aan een update. De gemeenteraad kon er zich in grote lijnen wel in vinden, maar de plannen over bomen in combinatie met zonnepanelen, waren voor de VVD een flink struikelblok.

Terughoudend

Het College is niet van plan om bomen die er al staan, te gaan kappen omdat mensen zonnepanelen op hun dak hebben. ‘Wij zijn heel zuinig op ons bomenbestand en als inwoners dan vragen of een boom weg kan omdat ze zonnepanelen hebben, kunnen wij daar niet aan meewerken. Wij denken graag mee over andere mogelijkheden, maar we gaan in principe niet kappen, daar zijn we heel terughoudend en zorgvuldig in. Bij nieuwe woonwijken gaan we wel zoveel mogelijk rekening houden met de situering van bomen ten opzichte van zonnepanelen’, legde wethouder Kees de Jong uit.

Moeilijk doen?

Maar dat was voor de VVD onbegrijpelijk. ‘De schaduwwerking van bomen heeft gewoon een ernorm grote impact op de opbrengst van zonnepanelen. Mensen doen hun best om te verduurzamen en nu vindt u opeens een incidentele boom belangrijker dan duurzaamheid. Uw standpunt is echt te kort door de bocht. Het gaat hier bovendien om incidentele gevallen. Waarom zo moeilijk doen? Waar blijft hier het belang van de inwoner?’, vroeg Frans den Broeder zich hardop af.

Hij bleef echter een roepende in de woestijn. ‘Wij kunnen ons prima in dit plan vinden’, zei D66-raadslid Ulas Köse. Er zijn bovendien alternatieven om te verduurzamen en je weet dat die boom er staat als je panelen plaatst.’

Waar ligt de grens?

En Cees Zwaal van de Volkspartij Dongen gaf nog maar eens aan dat het niet zo eenvoudig is als de VVD doet voorkomen. ‘Het is best complex, want als je het ene doet heeft dat consequenties voor het andere. Haal je een boom weg dan heeft dat gevolgen voor de biodiversiteit en de hittestress’, gaf hij als voorbeeld. ‘En waar ligt dan de grens? Moeten we dan ook een laag van een flatgebouw afhalen omdat de woningen erachter zonnepanelen hebben?’