Raad blij met nieuwbouw De Vijf Turven in ’s Gravenmoer: D66 wil meer goedkope woningen

Foto:

De gemeenteraad is blij dat er in ’s Gravenmoer eindelijk weer eens woningen gebouwd gaan worden. En dat is hard nodig, want de woningnood is groot, zo vonden alle fracties.

De raad besprak gisteren de grote lijnen voor de nieuwbouwlocatie aan de Waspikseweg, die de naam De Vijf Turven heeft gekregen. Maar ondanks alle vreugde botste D66 met de rest van de raad over de verdeling van het aantal woningen. Als het aan D66 ligt, worden er veel meer goedkope starterswoningen en sociale woningen in De Vijf Turven gebouwd dan nu het plan is. De andere fracties vonden het belangrijker dat er een evenwichtige wijk ontstaat met woningen in diverse prijsklassen en voor verschillende doelgroepen.

Door: Bernadette Klerx

Starters
De Vijf Turven biedt ruimte aan 120 woningen; daarvan worden er 35 goedkoop, 53 middelduur en 32 duur. En dat was voor D66 een flink breekpunt. Die partij wil dat er meer goedkope starterswoningen en sociale huurwoningen komen. De gemeente Dongen houdt al jarenlang een woningverdeling aan van 35% goedkoop, 35% middelduur en 30% duur; maar die percentages worden altijd bekeken over de hele gemeente en niet per nieuwbouwlocatie.

D66: Inhaalslag maken
En daar had D66 in dit geval problemen mee. ‘Het is belangrijk voor het dorp dat ook starters in ’s Gravenmoer kunnen blijven wonen. Veel jongeren vertrekken nu en dat is lang niet altijd omdat ze graag weg willen, maar omdat ze geen betaalbaar huis kunnen krijgen’, legde D66-raadslid Ulas Köse uit. ‘Als we nu naar de aantallen kijken bij De Vijf Turven komt die verdeling uit op 29 % goedkoop en de overige 71% is middelduur tot duur. En dat terwijl het tekort aan starterswoningen en sociale huur het grootste is. Bovendien moeten we vanuit de Rijksoverheid een sociale huurvoorraad van 30% hebben. Dat betekent dus dat we een enorme inhaalslag moeten maken en daar moeten we nu mee beginnen. Juist hier, want deze grond is voor een groot deel van de gemeente en daar hebben we dus nog iets te zeggen’, zo vond Köse. Maar zijn pleidooi haalde niks uit. Sterker nog, de discussie leidde alleen maar tot een langdurig gehakketak over en weer.

Kijken naar leefbaarheid dorp
De overige partijen hadden geen problemen met deze woningverdeling, want er staan nog meer bouwplannetjes op stapel in ’s Gravenmoer (de locatie waar de scholen nu staan) en daar komen 18 goedkope en 15 dure woningen. Over de gehele linie bekeken, voldoet ’s Gravenmoer dan aan de verdeling 35% goedkoop, 35% middelduur en 30% duur. CDA-raadslid Stijn Sips gaf nog eens klip en klaar aan waarom het plan van D66 in de ogen van de andere partijen geen goede zet was. ‘U focust nu op deze nieuwbouwlocatie, maar wij kijken liever over heel ’s Gravenmoer, want het gaat over de leefbaarheid in het hele dorp. Als het aan u ligt, worden hier veel meer goedkope woningen gebouwd maar ik durf te zeggen dat er niemand in ‘s Gravenmoer is die wil dat De Vijf Turven wordt volgebouwd met zoveel mogelijk goedkope woningen en de rest van het dorp met alleen maar vrijstaande woningen. Dat wil echt niemand’, zei hij vastberaden.

Volgens Sips was de 30% sociale huurwoningvoorraad ook geen verplichting. ‘De rijksoverheid legt ons helemaal niks op, ze roept gemeenten alleen op om te streven naar 30% sociale huurwoningvoorraad en dat is ook precies het streven van de gemeente Dongen.’ In De Vijf Turven heeft de gemeente het grootste deel in bezit, een kleiner stukje is van Van Wanrooij Projectontwikkeling. Zij gaan samenwerken.

Over twee weken moet de gemeenteraad een definitieve klap geven op de ‘uitgangspuntennotitie’ voor deze nieuwbouwlocatie.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen