Even voorstellen: Marcel van der Sloot, de nieuwe hoofdtrainer van VV Dongen.

Foto:

De fanatieke aanhang, als je de zo hondstrouwe supporters zou willen noemen, hebben de afgelopen weken al kunnen kennis maken met de nieuwe hoofdtrainer van VV Dongen. Kennis maken wil zeggen: ze hebben Marcel van der Sloot heel bewogen op het hoofdveld bezig gezien.

Door Piet Scheepers

Marcel is een druk baasje als het gaat over de bedoelingen van zijn trainingen. Daarbij schroomt hij niet om zelf het voortouw te nemen als het gaat over het kiezen van loopwegen, innemen van posities of het afdwingen om een bal weer terug te krijgen. Over het gehele veld staan de pionnen, de plaatsen waar spelers hun posities moeten innemen, weggelegd. Alle spelers zijn nog niet terug van de vakantie, of zitten in de ziekenboeg met een lichte blessure, als we de vierde week ingaan. Vanaf de eerste dag wordt Van der Sloot geassisteerd door de 27-jarige Lucas Sanders. Onlangs definitief aangetrokken, omdat de voormalige assistent Ozcan Ozkaya vanwege privéomstandigheden moest afhaken.

In deze kennismaking stelt de 43-jarige oefenmeester zichzelf voor. Daarnaast geeft hij een inkijk waarom hij juist voor VV Dongen heeft gekozen. “Ik volg VV Dongen al een behoorlijke tijd omdat ik zelf in West-Brabant woon. VV Dongen heeft zich de afgelopen jaren, voor het afgelopen seizoen, uitstekend gemanifesteerd in de regio. Omdat ik na vierenhalf jaar trainer zijn bij Cluzona en na het behalen van mij UEFA A op zoek was naar een volgende stap, was ik geïnteresseerd in een club op een hoger amateurniveau. Maar wel een club die bij mij past. VV Dongen is een beetje het Cluzona op een hoger niveau. Na een 17 jarenlange betaald voetbalcarrière, alsmede 6 jaar assistent bij TOP Oss, is dit ook een ideaal podium om mezelf door te ontwikkelen. Eventueel naar de opleiding UEFA Pro en uiteindelijk hoofdtrainer betaald voetbal. Maar zover wil ik nog niet vooruitkijken.” Marcel van der Sloot kan terugblikken op een imposante voetbalcarrière. Zo speelde hij actief voor FC Utrecht, RBC, TOP Oss, De Graafschap, FC Dordrecht. “En om de cirkel weer rond te maken met daarna RBC, FC Dordrecht en TOP Oss.” Het voetbaldier Van der Sloot besloot in de voetballerij verder te gaan als trainer. Eerst dus Cluzona en daarna assistent bij TOP Oss.

Topscoorder allertijden TOP Oss.
Bij deze laatste club heeft hij nog een status hoog te houden. “Dat klopt inderdaad, ik ben topscoorder aller tijden bij TOP Oss met 58 doelpunten in de 7 jaar dat ik als speler actief was.” Wat was jouw sterke punt en op welke positie speelde je het liefst? “Ik was een ouderwetse nummer 10. Beetje de spelverdeler van vroeger. Met een goed linkerbeen. En technisch vrij aardig met een goed overzicht, al zeg ik het zelf!”

Een bijzonder jaar!
Je tekende bij Dongen en op datzelfde tijdstip werd de hoofdtrainer van TOP Oss ontslagen? Was het geen vreemd gevoel toen jij de honneurs moest gaan waarnemen? “Het is helemaal een bijzonder jaar geweest. Na het behalen van mijn UEFA A in de zomer 2022 heb ik me georiënteerd welke volgende stap als hoofdcoach bij mij zou passen. Dit samen met het assistentschap bij TOP Oss. Toen VV Dongen mij benaderde waren we er snel uit en tekende ik uiteindelijk bij deze club. Meteen hierna werd de toenmalige hoofdcoach ontslagen bij TOP Oss en mocht ik als interim zes weken na de winterstop voor de groep staan. Een geweldig leermoment voor mij!

We wilden een andere dimensie aan het spel geven. Met een geweldige uitwedstrijd tegen één van de kampioenskandidaten PEC Zwolle viel uiteindelijk alles samen in de thuiswedstrijd tegen FC Den Bosch, die we volledig overklast hebben in die wedstrijd. Helaas door het ontbreken van mijn UEFA Pro diploma was dat tevens mijn laatste wedstrijd als eindverantwoordelijke en nam Klaas Wels het over en werd ik weer assistent. Na vele complimenten werd mij medegedeeld dat Klaas verlengd had en ik moest vertrekken. Dus al met al een vreemd jaar.”

Ik heb een heel goed gevoel bij de totale club

Wat voor een gevoel heb jij bij VV Dongen?
“Ik heb een heel goed gevoel bij de totale club. Een aantal spelers kende ik en heb ondertussen een hoop mensen ontmoet. Betrokken mensen met een hart voor de club en waar gezelligheid hoog in het vaandel staat. Mijn gevoel dat dit een goede match zou zijn, is nu al bevestigd!” Zo heeft Fatih Kamaci vier jaar bij TOP Oss gespeeld. “Alleen het laatste seizoen, 2017 – 2018, werkten we samen en was ik assistent. Fatih scoorde 15 doelpunten en vertrok toen naar Turkije. Ook Luuk Hultermans ken ik uit die periode bij TOP Oss.”

Wat zijn je verwachtingen en jouw toekomst bij VV Dongen?
“De club is ambitieus na de degradatie en wil zichzelf weer verder ontwikkelen. Er moeten goede voorwaarden gecreëerd worden om structureel weer een stap terug te maken. Door goede doorstroming vanuit de jeugd en met het O23 team kunnen we de basis leggen. Als je dan gericht sterkhouders kunt toevoegen aan het team, kun je ook blijven op het niveau waar je vorig jaar speelde en kan je succesvol zijn. Dan zal heel de club actief moeten samenwerken, dus van onderuit, zodat je elkaar kunt versterken. Maar laten we vooral de kernwaarden van de club niet vergeten. De focus ligt niet alleen bij prestatie maar bij het totale belang van de vereniging. Het zegt natuurlijk al genoeg dat na een degradatie het elftal grotendeels bij elkaar blijft. En…we hebben nog een aantal gerichte versterkingen kunnen doen. Dat zegt iets over de club. Presteren en plezier kan nog altijd goed samen als je maar keihard werkt met elkaar.”

Wil je nog wat kwijt naar de supporters?
“Vooral dat laatste. Ik hoop dat we veel support krijgen dit jaar, dat kunnen we zeker gebruiken. We gaan dit jaar een team zien dat samenwerkt, wil winnen en er alles aan doet om succesvol te zijn. Hierbij krijgt elke speler individueel de kans zichzelf te ontwikkelen.”

En toen werd de 27-jarige Lucas Sanders assistent onder Marcel van Sloot. Wie is deze jongeman? Waar komt hij vandaan? En zo jong al het trainersvak ingerold. Ook Lucas stelt zich voor aan de Dongen aanhang.

“Ruim anderhalve maand geleden heeft Marcel mij benaderd om hem de eerste weken van de voorbereiding te helpen als assistent. Toen we beiden op het veld stonden, voelde het heel vertrouwd. Ik ken Marcel nu ongeveer negen jaar. We hebben samen bij Cluzona gevoetbald en ik heb ook onder hem als speler mogen spelen. Dus des te mooier is het nu dat ik ook onder hem kan werken en mezelf ontwikkelen als trainer.”

Deze ambitieuze jongeling heeft al vele jaren ervaring opgedaan bij de jeugd. Met name bij de club waar hij opgroeide, Cluzona uit Wouw. Daar trainde hij de jeugdteams, JO15, JO17 en JO19. Maar ook buiten Wouw leerde men hem kennen. Zo trainde hij de jeugd van MOC JO15-1. Daarnaast was Lucas één dag in de week op het trainings-complex van Willem II in Tilburg te vinden, waar hij stage liep bij de JO14-1.

En dan volgt de beslissing: ik ga vol voor het trainerschap!

“Vorig jaar heb ik mijn UEFA C diploma gehaald. Ik heb toen besloten dat ik vol voor het trainerschap wilde gaan en mezelf daarin wilde ontwikkelen. Het lukte mij niet meer om dan ook nog voor een eerste elftal uit te komen. Daardoor heb ik besloten om in een lager elftal te gaan spelen met vrienden. Overigens een heel leuk elftal met allemaal oud selectiespelers. Hierdoor is het niveau nog wel oké,” vertelt hij met een knipoog. De aanstelling bij VV Dongen veranderde veel in de planning van Lucas Sanders. “Dit jaar zou ik eigenlijk de JO17-1 van RKVV Roosendaal gaan trainen, maar toen kwam VV Dongen op mijn pad. Daardoor heb ik RKVV af moeten zeggen. Ik ben die club wel dankbaar dat zij dit ook als een kans voor mij zagen en mij deze kans gunden.”

Wat voor een gevoel heb jij bij VV Dongen?
“Mijn eerste gevoel bij Dongen is dat het een warme en gezellige club is, waar een duidelijke visie en gezonde ambitie heerst. Iedereen kent elkaar en staat open voor een praatje. Het voelt bijna als thuiskomen; Dongen en Cluzona hebben veel gelijkenissen met elkaar.” Over de toekomst heeft Lucas zo zijn eigen mening. Een gedachte die de harten van veel fanatieke aanhangers van VV Dongen sneller doen kloppen. “Na een degradatie wil je altijd weer zo snel mogelijk terug naar daar waar je vandaan komt. Ik denk dat het belangrijk is dat wij ons als team zo goed mogelijk blijven ontwikkelen en hard blijven werken met elkaar om beter te willen worden. Als we dat met elkaar voor elkaar krijgen dan ben ik ervan overtuigd dat er hele mooie dingen kunnen gebeuren. Als trainer ben ik leergierig en wil ik mezelf op verschillende vlakken ontwikkelen. Onder Marcel voel ik volledig het vertrouwen dat dit kan. Dus kan ik niet wachten tot het seizoen gaat beginnen.”

Wil je nog wat kwijt naar de supporters?
“Ik kan niet wachten tot de competitie begint en we met elkaar mooie dingen op het veld kunnen gaan laten zien. Daarnaast hoop ik een mooie samenwerking tussen de supporters en het team. Ik hoop jullie allemaal snel te ontmoeten!!!”

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen