Ingezonden: ‘De Kadernota 2024: Wat hebben we bereikt’

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

Ingezonden door de Dongense VVD

De Kadernota 2024: Wat hebben we bereikt

De afgelopen weken hebben we de jaarrekening 2022, de financiële resultaten over de eerste maanden van dit jaar en de Kadernota 2024 besproken. Onze eerste conclusie: Het gaat gelukkig financieel beter, maar we blijven nog kwetsbaar.

Vorig jaar hebben we tijdens de begrotingbehandeling gepleit voor verlaging van het OZB-tarief voor woningeigenaren. Daar is toen deels aan tegemoet gekomen. We hebben hier weer aandacht voor gevraagd, en het college heeft toegezegd dat ze in de komende meerjarenbegroting een plan zullen voorleggen om nog deze bestuursperiode de OZB tarieven naar het landelijke gemiddelde te brengen. Daarmee zal het tarief voor woningeigenaren omlaag gaan.

In de Kadernota heeft het college haar beleidsambities voor komende jaar uiteengezet. In de basis ligt er een goede Kadernota, hoewel we bij enkele ambities onze twijfels hebben of die realistisch zijn. Met partijen van zowel oppositie als coalitie hebben enkele moties ingediend die allemaal zijn aangenomen:

  • Er komt een onderzoek naar meer BOA capaciteit voor verbetering van veiligheid op straat;
  • Er komt een onderzoek hoe we onze jongeren beter kunnen beschermen tegen de toename van (drugs)criminaliteit;
  • Er komt een analyse van de impact van de aansluitinenstop van Enexis op grotere projecten zoals woningbouw en de bouw van de nieuwe IKC’s;
  • Er komt een startnotitie hoe we onze openbare ruimte en infrastructuur kunnen aanpassen aan de groei van duurzame vormen van vervoer (zoals meer laadpalen).

Verder hebben we de motie van het CDA gesteund om een deel van de toeristenbelasting terug te laten vloeien naar investeringen in de toerisme en recreatie sector en ondersteuning van het ondernemerscollectief SamenDongen.

We zijn blij dat er in de Kadernota meer aandacht komt voor digitale veiligheid en toenemende middelengebruik onder jongeren. We maken ons hier grote zorgen over.
En we hebben de idee doorgezet van ons fractielid Ino Cornel, hij is VN Ambassadeur Inclusiviteit, om samen met andere gemeenten de Welkomwaaier te introduceren om zo onze gemeente in brede zin toegankelijker te maken voor mensen met een beperking.

Tot slot is er een raadsbrede motie aangenomen over onze ambtelijke organisatie. We staan als gemeente voor enkele complexe uitdagingen zoals de energietransitie, hervormingen in de jeugdzorg, herijking van het armoedebeleid, invloed van de stikstofproblematiek op bouwprojecten, invoering van de Omgevingswet begin volgend jaar om er een paar te noemen. Dit vraagt om een slagvaardige organisatie. En daar begint het steeds meer te knellen: We zien al een tijdje dat de personele capaciteit her en der ontoereikend is en dat niet alle vacatures kunnen worden in gevuld. Met de aankomende golf van medewerkers die de komende jaren met pensioen gaan, wordt dit probleem steeds urgenter. Op 21 september gaan we als raad hierover in gesprek met de directie om samen te zoeken naar oplossingen.

Al met al vinden we dat er met de Kadernota en de aangenomen moties een goede basis ligt om dit najaar tot een evenwichtige en goed onderbouwde begroting te komen.

Wij wensen iedereen een fijne vakantie iedereen en vooral een veilige thuiskomst.

Frans den Broeder
Fractievoorzitter Dongense VVD

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen