Brabanders redelijk tevreden over leven en geven het een 7,6

Foto: Pixabay/suju-foto

De provincie heeft in opdracht van Provinciale Staten onderzoek gedaan naar de ervaren brede welvaart onder 10.000 Brabanders.

Brede Welvaart
De provincie heeft in opdracht van Provinciale Staten onderzoek gedaan naar de ervaren brede welvaart onder 10.000 Brabanders. Elies Lemkes-Straver, gedeputeerde Brede Welvaart: “Met de vastgestelde uitvoeringsagenda Brede Welvaart zetten we stappen om de welvaart in Brabant te vergroten. Ik ben blij dat we met dit onderzoek verdere focus kunnen bepalen in de activiteiten gericht op de verbetering van brede welvaart. Samen met gemeentes, waterschappen en kennispartners zetten we als provincie de schouders eronder zodat iedere Brabander een kwalitatief goed leven kan leiden.”

Brabanders beoordelen leven met 7,6
Brede welvaart betreft alles wat mensen van waarde vinden. Het gaat in essentie om de kwaliteit van leven en de leefomgeving. Die kwaliteit wordt bepaald door een samenspel van mogelijkheden op de acht thema’s van brede welvaart: welbevinden, gezondheid, materiële welvaart, arbeid & vrije tijd, samenleving, wonen, veiligheid en milieu. Ervaren brede welvaart, oftewel levenstevredenheid, wordt bepaald door een combinatie van factoren, zowel individueel als in de leefomgeving. Uit het onderzoek blijkt dat Brabanders over het algemeen redelijk tevreden over hun leven: ze beoordelen het met gemiddeld een 7,6 als rapportcijfer. 61% van de Brabanders is tevreden met de eigen brede welvaart, 34% is deels tevreden en 5% ontevreden. De ervaren brede welvaart scoort hoger op het platteland dan in de stad en de verschillen tussen regio’s zijn klein en binnen regio’s groter.

Levenstevredenheid
Er zijn grote verschillen tussen generaties als het gaat om levenstevredenheid. Zo is slechts 43% van de jongere generatie (18-29 jaar) in de stad tevreden met de eigen brede welvaart, terwijl dat percentage voor 65-plussers in de stad op 73% ligt. Van de jongere generatie (18-29 jaar) op het platteland is 59% tevreden over de eigen brede welvaart, voor 65-plussers is dit 78%. Uit het onderzoek blijkt ook dat vooral de individuele mogelijkheden bepalend zijn voor levenstevredenheid. Kijken we naar het relatieve belang van het thema gezondheid voor de tevredenheid met het leven in het algemeen, dan blijkt gezondheid de belangrijkste bouwsteen van levenstevredenheid. Die relatieve bijdrage is voor de jongere generatie (18-29 jaar) het grootst.

KLIK HIER voor het volledige onderzoek

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen