Groep 8 leerlingen spelen Democra-City in de raadszaal van het gemeentehuis

Foto:

Elke jaar spelen alle groepen 8 van de Dongense basisscholen het spel Democra-City in de raadszaal van het gemeentehuis. Dit is een onderdeel van het Programma Jeugd en Politiek en het spel Democra-City is van 6 t/m 15 juni gespeeld.

Op donderdag 15 juni is het spel gespeeld door groep 8 van Basisschool JJ Anspach. Wethouder Kunst was deze middag bij het spel aanwezig om de vragen van de leerlingen te beantwoorden. Bij alle bijeenkomsten was een raads- en/of collegelid aanwezig. Wethouder Kunst: “Hoe leg je een kind uit wat een democratie is? Of hoe de lokale politiek werkt? Met Democra-City gaat dit op een speelse en vooral leuke manier. Kinderen zijn na afloop echt enthousiast en snappen beter hoe de politiek en een democratie werkt. Ik ben er trots op dat alle basisscholen in Dongen, s Gravenmoer en Klein-Dongen-Vaart meedoen aan dit programma.”

Het spel
Met Democra-City zetten kinderen uit groep 8 van het basisonderwijs de eerste stappen in het gemeentehuis. Door samen een stad te bouwen leren de kinderen de basisprincipes van een democratische samenleving kennen. Democra-City is een interactief spel dat door ProDemos – Huis voor Democratie en Rechtsstaat is ontwikkeld.

Jong geleerd
Het doel van het spel is om de leerlingen al jong en spelenderwijs in contact te brengen met de politiek. De weg naar het gemeentehuis wordt makkelijk gevonden. De leerlingen mogen vragen stellen aan de aanwezige raads- of collegeleden, korter kunnen de lijnen met de politiek niet zijn.

Blij met onze Democratie
Wat betekent democratie? Democratie is een manier waarop een land, zoals Nederland, bestuurd wordt. De naam komt van de Griekse woorden: démos (volk) en kratein (regeren). Je zou dus kunnen zeggen dat democratie ‘het volk regeert’ betekent. In een democratie is iedereen gelijk, dus is ook de macht over het land gelijk verdeeld. Maar hoe werkt het nu precies? Waarom is het zo belangrijk om te gaan stemmen? Het duurt nog even voor de leerlingen van groep 8 de leeftijd van 18 jaar bereiken, maar we willen ons er graag in verdiepen met het spel Democra-City.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen