Danniëlle en Andy emigreerden naar Spanje: “Het is gewoon heel prettig leven hier!”

Foto: Marie-Louise Jolie

Emigreren…voor veel mensen letterlijk en figuurlijk een ‘ver-van-mijn-bed show’, maar toch kom je ze regelmatig tegen: Dongenaren die die grote stap zetten om hun leven op een andere plek in de wereld een nieuwe wending te geven.

Door: Bart van Kerkhof

Zo ook Danniëlle en Andy van Doorn-Ketels. In september 2019 lieten zij Dongen definitief achter zich en reden ze richting Spanje op zoek naar een nieuwe plek om zich te vestigen. Eenmaal in Spanje volgde er, geheel onverwacht, een lange en turbulente ‘coronaperiode’, die de oorspronkelijke plannen aardig op zijn kop zetten, maar meteen ook voor nieuwe uitdagingen zorgde. Nu, voorjaar 2023, vinden we Danniëlle en Andy terug in het kleine plaatsje Baños de Vilo onder de rook van Periana, waar zij een prachtige Bed&Breakfast runnen. Dongen.nieuws.nl ging op bezoek bij Danniëlle en Andy en zag twee stralende Dongenaren, die het geluk in Zuid-Europa helemaal gevonden hebben.

“Het avontuurlijke zat er bij ons beiden eigenlijk altijd al in” vertelt Andy, die evenals Danniëlle opgroeide in Den Bosch. Later verhuisden ze samen naar Dongen, waar beiden actief betrokken raakten in het verenigingsleven. “In Dongen voelden we ons helemaal thuis, maar het bleef altijd wel een beetje kriebelen. Gedurende de 26 jaren dat we in Dongen gewoond hebben, zijn we drie keer op wereldreis geweest. Het kennismaken met én leven in andere culturen, dat heeft ons altijd enorm getrokken. We zijn eerst een jaar naar Zuid-Amerika geweest. Daar kwamen we in Bolivia in contact met een restaurant eigenaar die zelf graag eens een tijdje de boel de boel wilde laten en naar Brazilië wilde gaan. Wij hebben toen spontaan aangeboden om het restaurant een tijd te runnen. We hebben dat ook 7 weken gedaan. En het ging hartstikke goed. Toen is eigenlijk wel het zaadje geplant en wisten we het zeker: wij blijven niet in Nederland. Later zijn we ook nog twee keer voor een langere tijd in Azië geweest. Iedere keer dat we weer terugkwamen in Nederland werd het besef steeds sterker dat we daar niet helemaal op de goede plek waren om echt gelukkig te worden.”

“Dat gevoel bleef maar knagen en op een gegeven moment  hebben we samen de knoop doorgehakt: we gaan emigreren” vult Danniëlle aan. “Een extra trigger was een oproep om je in te schrijven voor het TV programma Polopos. RTL 4 zocht voor dat programma drie stellen en twee gezinnen die een huis voor 1 euro zouden kunnen kopen in het Spaanse dorpje Polopos, waar nog maar 60 mensen wonen. De huizen waren in slechte staat en moesten worden opgeknapt door de nieuwe bewoners ervan. Naast het opknappen van hun huizen moesten de deelnemers ook integreren in de Spaanse cultuur en proberen het dorp weer leven in te blazen. We zagen dat helemaal zitten en hebben Jeroen Verbunt een filmpje laten maken waarin wij de bewoners van dat dorp probeerden te overtuigen van het feit dat wij dit helemaal zagen zitten. We zijn toen niet gekozen maar het vuurtje was bij ons aangegaan en ging ook niet meer uit.”

Andy: “we besloten om naar Spanje te reizen met de camper. Ons huis in Dongen was binnen een week verkocht en toen kwam een en ander in een stroomversnelling. Het ging allemaal zo snel….we zijn zelfs met de camper naar de notaris gereden en kort daarna, in september 2019, vertrokken. Ons oorspronkelijke idee was om in Zuid-Spanje op zoek te gaan naar een kleinschalige camping om over te nemen. We hebben in de eerste periode dat we in Spanje waren verschillende plekken gekeken, maar hadden daarbij niet meteen het goede gevoel wat we wilden hebben.”

“En toen….kwam corona. Een klotetijd waarin je eigenlijk niets kon” herinnert Danniëlle zich maar al te goed. “Twee jaar lang konden we weinig doen. In die tijd hebben we nog een tijdje in een Bed & Breakfast gewoond van een Nederlandse eigenaar, die zelf niet naar Spanje mocht reizen. Het enige goede aan de coronaperiode was dat we alle tijd hadden om na te denken over de toekomst. Toen corona wat aan het minderen was, zijn we een maand naar de Algarve in Portugal geweest, dat was fijn want daar was geen mondkapjesplicht. Toen we daarna weer in Andalusië terugkeerden hadden we meteen een gevoel van: we zijn weer thuis. Een beetje het Brabant gevoel zal ik maar zeggen. We hebben toen een camping in Torre del Mar aan de zuidkust van Spanje als thuisbasis aangehouden om van daaruit te bekijken wat we daar in die regio zouden kunnen doen.”

“Het idee van een Bed&Breakfast had toen al wel vastere vormen aangenomen, want we zagen de nadelen van het hebben van een kleinere camping steeds meer in. We hebben heel wat huizen bekeken tot we hier dit huis zagen. We waren op slag verliefd. Een prachtig huis met meerdere kamers, helemaal al verbouwd tot Bed & Breakfast in een prachtig gelegen klein dorpje Baños de Vilo, weg van de drukte van het echte toeristengebied” aldus Andy.

“Inmiddels zitten we hier nu al zo’n twee jaar.” vervolgt Danniëlle. “Onze Bed & Breakfast heeft een geweldig cijfer (9,6, red.) op Zoover en bij Booking.com en we hebben regelmatig gasten uit alle delen van de wereld. En natuurlijk weten veel Dongense gasten ons ook te vinden. We hebben in de afgelopen twee jaar al zo’n 100 Dongenaren te gast gehad in onze B & B Villa Deseada. Supergezellig natuurlijk!  Inmiddels zijn we ook goed ingevoerd in de omgeving dus kunnen we veel tips geven voor een aangenaam verblijf hier. Van ons hoeven de vier kamers niet continu bezet te zijn, we zijn erg tevreden zoals het nu gaat. Andy heeft ook nog regelmatig een klusje of doet onderhoudswerkzaamheden aan huizen van Nederlanders die hier niet permanent verblijven.”

Natuurlijk missen Danniëlle en Andy sommige dingen uit Dongen af en toe nog wel een beetje. “Carnaval bijvoorbeeld….of Koningsdag, maar dat ondervangen we door deze activiteiten voor de Nederlanders (waaronder ook een aantal Dongenaren) hier in de buurt zelf te organiseren in ons plaatselijke kroegje. En dan wordt er goed gefeest hoor! Maar we hebben zeker ook contact met de bevolking hier. We zijn zoals je weet echt allebei een mensenmens en zoeken graag contact met de mensen hier. Als je de taal spreekt, lukt dat prima. De mensen hier staan zeker open voor contact en zijn relaxed en zeker niet gestrest. We hebben nooit spijt gehad van onze keuze om naar hier te vertrekken. We zijn hier gelukkig en terug naar Nederland is voor ons geen optie meer. Het is gewoon heel prettig leven hier!”

Zelf de gastvrijheid ervaren bij Villa Desesada? Danniëlle en Andy heten je van harte welkom. Bekijk de website: www.villadeaseada.com  voor meer informatie.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen