Raad twijfelt nog over plaats voor nieuw wandelpad aan sportzone

Foto: PixProfs/Jan Stads

Het wandelpad tussen het Hertog Janveld en Olympia ’60 wordt misschien verplaatst naar de kant van Atledo in plaats van naar de kant van de Eagle Shelter. Een meerderheid van de gemeenteraad wil eerst meer duidelijkheid over de technische en financiële mogelijkheden en onmogelijkheden van een pad tussen Atledo en het Hertog Janveld, voordat ze een besluit neemt. Dat is de uitkomst van de discussie gisteren in de raad over de verplaatsing van het huidige wandelpaadje tussen Olympia ’60 en het Hertog Janveld.

Door: Bernadette Klerx

Onderwerp van discussie
Het ‘paadje van Olympia’60’ is al lange tijd onderwerp van discussie tussen de voetbalvereniging en een deel van de omwonenden. Olympia ’60 wil het huidige paadje weg hebben zodat ze één groot sportpark kan realiseren, dat niet doorkliefd wordt door een paadje met aan weerszijden hekwerken. Maar buurtbewoners verzetten zich fel tegen het verdwijnen van het wandelpad; na lange en intensieve gesprekken met een deel van de buurtbewoners kwam het College met een aantal alternatieven op de proppen om het paadje te verleggen. Olympia ’60 kan zo haar ambitie voor een aaneengesloten sportpark realiseren en de bewoners blijven hun paadje behouden.

Pad tussen Olympia ’60 en Eagle Shelter
Dat het huidige pad gaat verdwijnen, daarover was geen discussie in de raad. Maar wel over de plaats waar het nieuwe pad dan moet komen. Het voorstel van het College was om een nieuw paadje te creëren tussen Olympia ’60 en de Eagle Shelter. Die oplossing kost bijna niks (Olympia’60 doet veel zelfwerkzaamheid) en kan snel uitgevoerd worden, na afloop van het huidige voetbalseizoen.

Sloot bij Atledo is obstakel
In een brief aan de gemeenteraad lieten omwonenden echter weten dat zij liever een nieuw pad wilden naar de andere kant, tussen het Hertog Janveld en Atledo. Probleem is dat op die plaats een sloot ligt en die moet 2 keer per jaar schoongemaakt worden. Dat moet dan gebeuren vanaf het Hertog Jan veld en daarvoor is groter materieel nodig. En dat levert beschadigingen op aan het veld. Een andere mogelijkheid is om het Hertog Janveld een paar meter te verleggen, maar hoe dan ook, de keuze voor een pad tussen Hertog Jan en Atledo kost extra geld, zo’n € 50.000 had het College becijferd. Toch wil een deel van de gemeenteraad dat alle kosten eerst goed onderzocht worden voordat ze een definitief besluit neemt.

D66 en Ouderenpartij: pad bij Eagle Shelter is prima
Voor D66 en de Ouderenpartij was dat niet zo nodig. ‘Wij vinden een pad tussen Olympia ’60 en de Eagle Shelter een prima oplossing,”meldde D66-raadslid Gitta Camfferman. ‘Er hoeven ook geen bomen gekapt te worden en we krijgen er extra groen en biodiversiteit voor terug. Daar zijn wij heel blij mee. Als we kiezen voor een pad naast Atledo, loopt dat bovendien weer vertraging op en dat willen wij niet.” Ook de Ouderenpartij gaf de voorkeur aan een pad langs de Eagle Shelter. ‘Dit kost bijna niks en het kan snel en en dat is voor ons heel belangrijk,’ zei Jan Kennekens.

CDA, Volkspartij, VVD: alle opties open
Voor het CDA, de Volkspartij Dongen en de VVD liggen beide opties nog open. Bij met name het CDA waren nog twijfels over het kostenplaatje en de noodzaak van het inzettten van groot materieel. De vragen daarover van raadslid Jacques van der Aa waren vervolgens ook voor de Volkspartij Dongen en de VVD uiteindelijk reden om eerst alle financiële en technische consequenties op tafel te hebben. ‘Het maakt ons in feite niks uit waar het pad komt,’ liet VVD-raadslid Perry Wens weten , ‘maar laten we nu eerst alles maar eens duidelijk op tafel leggen, zodat we een goede keuze kunnen maken. En als dat vertraging oplevert, is dat jammer, maar wij nemen liever meteen een goede beslissing.’
Een eventuele vertraging was voor het CDA ook geen breekpunt. ‘Dat is niet leuk, maar als het moet, dan moet het,’zei Jacques van der Aa. Volkspartij Dongen-raadslid Cees Zwaal kwam nog met weer een andere variant op de proppen. ’We kunnen er ook voor kiezen om nu al een pad aan de kant bij de Eagle Shelter te leggen. Dan hebben we geen vertraging . Als dan blijkt dat het bij Atledo beter is, kunnen we dat volgend jaar doen, ’ zei hij optimistisch.

Wethouder: pad bij Atledo kost extra geld
Wethouder René Jansen legde nog eens uit waarom het College gekozen had voor het pad bij de Eagle Shelter. ‘We hebben gekeken naar draagvlak, technische haalbaarheid en financiën. En daar kwam deze optie het beste uit. Een pad bij Atledo kost hoe dan ook extra geld . Tijdens Koningsdag heb ik samen met de mensen van Atledo de situatie daar bekeken. Maar de afstand van de atletiekbaan naar de sloot is te beperkt om vanaf de Atledo-kant te maaien. Dat moet dus vanaf het Hertog Jan veld en dat gaat geld kosten. En dat geld hebben we niet gereserveerd. Als raad moet u dat geld dan uit een ander potje zien te halen. En als het veld verlegd moet worden, dan moet dat aanbesteed worden en dat levert een forse vertraging op’, zo waarschuwde de wethouder. Over twee weken moet de raad een definitief besluit nemen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen