Politie waarschuwt voor pinpasfraude

Foto: Politie Dongen

De politie ziet dat pinpasfraude nog veel voorkomt. Dus hier opnieuw een waarschuwing! Het delen van dit bericht stellen we op prijs.

Stel, u wordt gebeld door een medewerker van de Rabobank, ING Bank of een andere bank, die u vertelt dat er een grote transactie van uw rekening gaat plaatsvinden. Hij legt u uit dat het waarschijnlijk een criminele bende is die dit gaat doen. U kunt dit voorkomen door een andere pincode te nemen en uw pas af te geven aan een andere medewerker van de bank. Uw pincode kunt u meteen wijzigen door na een piepje uw huidige code in te toetsen en na een volgend piepje een nieuwe. Zodra dit gedaan is, vraagt de bankmedewerker uw bankpaslezer, de Rabo Scanner, in een envelop te doen en uw huidige bankpas te verknippen. U moet daarbij de chip niet doorknippen. Dan geeft de bankmedewerker, die uiterst betrouwbaar overkomt, u een unieke code. Degene die uw pas komt afhalen, weet deze code ook en zal deze noemen, zodra hij uw verknipte pas en Scanner komt ophalen.

Tringgg.. de bel gaat. Er staat een net geklede jongeman voor de deur die zich bekend maakt als medewerker van de Rabobank. Hij noemt de unieke code die u net aan de telefoon gehoord had en u geeft hem de scanner, uw verknipte bankpas én een briefje met uw oude pincode, want dat moest ook nog.

Dit verhaal mag natuurlijk niet waar zijn, maar helaas is het de bittere werkelijkheid. Het is al heel veel mensen overkomen en binnen een uurtje zijn de bankrekening én alle spaarrekeningen leeggehaald. Wat wel waar is dat de Rabobank of wat voor bank dan ook NOOIT om uw pincode, bankpas of andere gegevens vraagt. Niet in een mail, niet in een brief, niet in een sms en al zeker niet telefonisch!!! Wordt u gebeld door ‘uw’ bank, hoe betrouwbaar het ook lijkt of klinkt: doe niets en hang op.

Vertel het door aan ouders, buren, ooms en tantes. Veel slachtoffers van deze trucs zijn boven de 60 jaar oud.

Zie hiervoor andere bronnen:
https://www.politie.nl/onderwerpen/bankhelpdeskfraude.html
https://www.maakhetzeniettemakkelijk.nl/senioren-en…

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen