De toekomst van de werkplek: werken in de cloud en online samenwerken

Foto:

Ingezonden De manier waarop we werken verandert snel en de toekomst van de werkplek zoals we deze momenteel kennen ziet er al heel anders uit dan enkele jaren geleden.

Zo werken we niet alleen meer op kantoor, maar ook steeds vaker vanuit huis, onderweg of op flexwerkplekken. Dit zorgt ervoor dat bedrijven op zoek zijn naar nieuwe manieren om hun medewerkers te voorzien van een veilige en betrouwbare werkplek, waarbij werken in de cloud en online samenwerken centraal staan. Dit biedt veel voordelen en kansen voor bedrijven, maar ook voor de werknemers. In dit artikel vertellen we jou meer over de voordelen van deze manier van werken.

Werken in de cloud
Werken in de cloud betekent eigenlijk dat je altijd toegang hebt tot je werkbestanden en toepassingen via internet. Dat houdt in dat je jouw bestanden niet meer lokaal hoeft op te slaan op je computer/laptop, maar je ze eenvoudig op kunt slaan in de cloud. Hierdoor kan je er altijd bij wanneer je verbinding hebt met internet. Hierdoor kan je eigenlijk overal ter wereld inloggen op je werkplek, of je nu in Dongen of in Afrika bent. Dit maakt het dus mogelijk om ook buiten kantooruren aan de slag te gaan en op andere locaties. Daarnaast is werken in de cloud ook erg veilig en betrouwbaar omdat de data op een centrale locatie wordt opgeslagen en beheerd, ook worden in de cloud backups gemaakt zodat je nooit je bestanden kwijtraakt.

Online samenwerken
Een ander groot voordeel van het werken in de cloud is het online samenwerken. Wanneer je met je collega’s in de cloud werkt kun je gemakkelijk bestanden met elkaar delen en gelijktijdig in deze bestanden werken. Dit is een groot voordeel wanneer een of meerdere collega’s vanaf een andere locatie werken dan het kantoor, iedereen heeft zijn eigen online werkplek. Ook biedt het de mogelijkheid om gemakkelijk online meetings met elkaar in te plannen, en kan je gebruik maken van projectmanagement tools zoals Asana en chatprogramma’s zoals Slack. Door hier gebruik van te maken kan de onderlinge communicatie tussen teamleden sterk verbeteren. Doordat je constant de mogelijk hebt om met elkaar te chatten en te videobellen, kunnen teams snel informatie uitwisselen en elkaar op de hoogte houden van belangrijke updates. Hiermee kan je de betrokkenheid van je werknemers verhogen.

Online samenwerken in de cloud is de toekomst
Werken in de cloud en online samenwerken biedt veel voordelen voor bedrijven en werknemers. Dit komt door de hoge mate van flexibiliteit en bereikbaarheid die het met zich mee brengt. Zo kunnen medewerkers op flexibele locaties werken en kan het ook de onderlinge communicatie en samenwerking verbeteren. Het is daarom ook niet gek dat deze manier van werken steeds populairder wordt en dat bedrijven steeds meer investeren in deze ontwikkeling om de transitie naar deze manier van werken te verbeteren. Dit is een belangrijke ontwikkeling in het werkveld en het online samenwerken en werken in de cloud gaat naar verwachting de komende jaren meer en meer de normale gang van zaken worden.

Cookieinstellingen