De top 6 van persoonlijke cyber beveiligingstips

25 apr 2023, 19:26 Nieuws
ecutity
Ingezonden De top 6 van persoonlijke cyber beveiligingstips
1. Houd uw software up-to-date
Zoals we uit de statistieken hierboven hebben gezien, waren ransomware-aanvallen een belangrijke aanvalsvector van 2023 voor zowel bedrijven als consumenten. Een van de belangrijkste cyberbeveiliging tips om ransomware te beperken is het patchen van verouderde software, zowel besturingssysteem als applicaties. Dit helpt kritieke kwetsbaarheden te verwijderen die hackers gebruiken om toegang te krijgen tot uw apparaten. Hier zijn een paar snelle tips om u op weg te helpen:
  • Schakel automatische systeem updates voor uw apparaat in
  • Zorg ervoor dat uw desktop webbrowser automatische beveiligingsupdates gebruikt.
  • Houd uw browser plugins zoals Flash, Java, enz. bijgewerkt.
  • Check onze blog over patch management best practices!
2. Gebruik antivirusbescherming & firewall
Anti-virus (AV) beschermingssoftware is de meest voorkomende oplossing om kwaadaardige aanvallen te bestrijden. AV-software voorkomt dat malware en andere kwaadaardige virussen uw apparaat binnendringen en uw gegevens aantasten. Gebruik antivirussoftware van betrouwbare leveranciers en gebruik slechts één AV-tool op uw apparaat.
Het gebruik van een firewall is ook belangrijk bij de verdediging van uw gegevens tegen kwaadaardige aanvallen. Een firewall helpt hackers, virussen en andere kwaadaardige activiteiten via het internet te weren en bepaalt welk verkeer uw apparaat mag binnenkomen. Windows en Mac OS X worden geleverd met hun respectieve firewalls, met de toepasselijke namen Windows Firewall en Mac Firewall. Ook in uw router moet een firewall zijn ingebouwd om aanvallen op uw netwerk te voorkomen.
3. Gebruik sterke wachtwoorden en gebruik een wachtwoord beheerprogramma
U hebt waarschijnlijk gehoord dat sterke wachtwoorden cruciaal zijn voor online beveiliging. De waarheid is dat wachtwoorden belangrijk zijn om hackers uit uw gegevens te houden! Volgens het nieuwe wachtwoord beleidskader 2023 van het National Institute of Standards and Technology (NIST) moet u overwegen:
  • Laat de gekke, complexe mix van hoofdletters, symbolen en cijfers vallen. Kies in plaats daarvan voor iets gebruiksvriendelijkers, maar met ten minste acht tekens en een maximale lengte van 64 tekens.
  • Gebruik niet twee keer hetzelfde wachtwoord.
  • Het wachtwoord moet minstens één kleine letter, één hoofdletter, één cijfer en vier symbolen bevatten, maar niet het volgende &%#@_.
  • Kies iets dat gemakkelijk te onthouden is en laat nooit een wachtwoordhint open en bloot liggen zodat hackers het kunnen zien.
Stel uw wachtwoord opnieuw in wanneer u het vergeet. Maar verander het eens per jaar als algemene opfrissing.
Als u uw wachtwoorden gemakkelijker wilt beheren, gebruik dan een wachtwoordbeheer programma of een wachtwoordkluis. LastPass FREE is een geweldig hulpmiddel voor particulieren. LastPass biedt een gratis account en heeft een lidmaatschap van €2/maand met een aantal geweldige geavanceerde wachtwoord functies.
4. Gebruik Two-Factor of Multi-Factor Authenticatie
Twee-factor of multi-factor authenticatie is een dienst die extra beveiligingslagen toevoegt aan de standaard wachtwoordmethode voor online identificatie. Zonder two-factor authenticatie zou u normaal gesproken een gebruikersnaam en wachtwoord invoeren. Maar met twee factoren wordt u gevraagd een extra authenticatiemethode in te voeren, zoals een persoonlijke identificatiecode, een ander wachtwoord of zelfs een vingerafdruk. Bij multifactor authenticatie wordt u gevraagd meer dan twee extra authenticatiemethoden in te voeren na het invoeren van uw gebruikersnaam en wachtwoord.
Volgens specialisten moet een sms-aflevering niet worden gebruikt tijdens twee-factor authenticatie omdat malware kan worden gebruikt om mobiele telefoonnetwerken aan te vallen en gegevens kan compromitteren tijdens het proces. Managed services
kan ook alle Two-factor authenticaties op alle devices voor je bedrijf instellen, zodat alles 100% veilig is.
5. Leer over Phishing Scams - wees zeer verdacht op e-mails, telefoontjes en flyers
We hebben onlangs geblogd dat phishing-zwendel dit jaar vervelender is dan ooit. Bij een poging tot phishing doet de aanvaller zich voor als iemand of iets dat de afzender niet is, om de ontvanger ertoe te brengen zijn gegevens prijs te geven, op een schadelijke link te klikken of een bijlage te openen die het systeem van de gebruiker infecteert met malware, een trojan of een zero-day kwetsbaarheid exploit. Dit leidt vaak tot een ransomware-aanval. In feite komt 90% van de ransomware-aanvallen voort uit phishingpogingen.
Een paar belangrijke network security tips om te onthouden over phishing constructies zijn:
  • Open geen e-mails van mensen die u niet kent.
  • Weet welke links veilig zijn en welke niet - ga met de muis over een link om te ontdekken waar deze naartoe leidt
  • Wees verdacht op de e-mails die u in het algemeen wordt toegestuurd, kijk waar ze vandaan komen en of er grammaticale fouten in staan.
  • Kwaadaardige links kunnen ook afkomstig zijn van vrienden die geïnfecteerd zijn. Wees dus extra voorzichtig!
6. Bescherm uw gevoelige persoonlijk identificeerbare informatie (PII)
Persoonlijk Identificeerbare Informatie (PII) is alle informatie die door een cybercrimineel kan worden gebruikt om een persoon te identificeren of te lokaliseren. PII omvat informatie zoals naam, adres, telefoonnummers, geboortegegevens, sofi-nummer, IP-adres, locatiegegevens of andere fysieke of digitale identiteitsgegevens. Uw creditcardgegevens zouden door bedrijven moeten worden beschermd als zij de PCI DSS-normen volgen.
In de nieuwe "always-on" wereld van de sociale media moet u zeer voorzichtig zijn met de informatie die u online zet. Het wordt aanbevolen om alleen het minimale over uzelf te laten zien op sociale media. Overweeg om uw privacy-instellingen op al uw sociale media-accounts te herzien, met name op Facebook. Als u uw huisadres, geboortedatum of andere PII-informatie toevoegt, loopt u een veel groter risico op een beveiligingslek. Hackers gebruiken deze informatie in hun voordeel!