CBS: Aantal Dongense miljonairs blijft vrijwel gelijk

Foto: Pixabay License/moerschy

Op 1 januari 2021 had 3,7 procent van de Dongense huishoudens een vermogen van 1 miljoen euro of meer. Een jaar eerder was dit nog 3,6%. Dat blijkt uit cijfers van het CBS die maandag bekend werden gemaakt. Het aantal miljonairs blijft daarmee rond de 400 schommelen.

Meer Dongense miljonairs
Van de hoofdkostwinners met als voornaamste inkomensbron zelfstandige is vijftien procent op papier miljonair, zo becijferde het CBS. Bij werknemers is dat slechts twee procent. Bij zelfstandigen zit echter een groot deel van het vermogen in hun onderneming, waaronder grond en vastgoed. In de gemeente Dongen bezit 3,7% van de inwoners een miljoen of meer. De financiële dienstverlening en de landbouw, bosbouw en visserij hebben het hoogste aandeel miljonairs. In de financiële dienstverlening is dat zelfs 44 procent van alle zelfstandigen. Ruim drie kwart van hen is actief in of via een financiële holding, veelal als directeur-grootaandeelhouder.

Grootbezitters
In de financiële dienstverlening zitten ook werknemers het vaakst bij de grootbezitters. In 2021 was daarnaast 42 procent van de zelfstandigen in de landbouw miljonair, vooral eigenaren van melkveebedrijven en van bedrijven die granen of groenten telen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In de verhuur en handel van onroerend goed zijn ook relatief veel miljonairs onder de zelfstandigen: 38 procent. De handel en specialistische zakelijke dienstverlening completeren de top vijf. In deze laatste bedrijfstak zijn miljonairs vooral actief in bijvoorbeeld organisatieadviesbureaus, holdings (geen financiële) en advocatenkantoren.

Regio Dongen
Op 1 januari 2021 had vier procent van de huishoudens in Nederland een vermogen van een miljoen euro of meer. In Dongen had 3,7% van de huishoudens op die peildatum een vermogen van 1 miljoen of meer. Een jaar eerder was dit In Dongen 3,6%. Daarmee is het percentage vergelijkbaar met andere gemeentes in onze regio. Zo is het percentage miljoenenhuishoudens in Breda 4,4% (was 3,8%), in Oosterhout 3,6% (was 3,2%) en in Geertruidenberg 3,2% (was 2,8%). Drimmelen ligt met 4,7% (was 4,4%) iets hoger. Toch valt dat in het niet bij andere Brabantse gemeentes zoals Vught (9,5%), Waalre (9,8%) en koploper Alphen-Chaam (10,2%). In Noord-Holland en de provincie Utrecht wonen relatief de meeste miljonairshuishoudens (5,3 procent). De twee gemeenten met het hoogste aandeel miljonairs liggen in Noord-Holland: Bloemendaal en Laren. Ongeveer drie op de tien huishoudens is miljonair in deze gemeenten.

bron: CBS.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen