Foto van de week

Foto: Maja Becker

Deze keer lat Fotoclub Dongen toch wel een bijzonder foto zien. Niet zozeer qua onderwerp, hoewel de Zeelandbrug toch een uniek bouwwerk is, maar eerder qua techniek.

De Zeelandbrug is een verkeersbrug over de Oosterschelde met een totale lengte van 5022 meter. Hij verbindt Noord-Beveland met Schouwen-Duiveland, en zorgt aldus voor een kortere verbinding met de plaatsen Middelburg en Goes aan de zuidelijke kant, en Zierikzee en Bruinisse aan de noordelijke kant. Bij de opening door Koningin Juliana op 15 december 1965 was het de langste brug van Europa. Inmiddels is dat niet meer zo, maar werd de Zeelandbrug op 15 december 2015 aangewezen als Rijksmonument door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Uiteraard is dit Nederlands pronkstuk al meerdere keren door fotolief-hebbers (en niet alleen deze doelgroep hoor) gefotografeerd, maar het blijft altijd weer een uitdaging om er iets bijzonders van te maken. En daarom deze bijdrage van Maja Becker:

“De foto is gemaakt tijdens een workshop (bij Dutch Photo Academy) afgelopen december. Het betrof een workshop lange sluitertijden en werken met filters. Voor lange sluitertijden heb je grijsfilters nodig. Nu was dit aan eind van de dag, dus al best donker waardoor je sluitertijd al wat langer wordt. Om de sluitertijd nog langer te maken, gebruik gemaakt van ND64 (6stops grijsfilter) en ND8 (3stops grijsfilter). Ik heb hier een sluitertijd van 30 sec gebruikt, f10 en iso 100. Nu was het ontzettend grijs weer wat een beetje blauwe foto’s gaf.
Foto achteraf omgezet in zwart/wit en nog iets opgelicht in photoshop. “

Het is misschien wel een al te technisch verhaal geworden, maar soms kan het een steuntje in de rug zijn om ook zo’n foto te gaan maken.

Tot volgende week.
Bent U geïnteresseerd? Neem contact op met Henk van Roode: [email protected]

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen