KIDDY: “Baby’s slapen beter in de buitenlucht”

Foto: Bart van Kerkhof

Op het eerste gezicht ziet een buitenbedje er misschien wat gek uit: het wordt ook wel gekscherend ‘het konijnenhok’ genoemd. “Maar voor de baby’s voelt het veilig en vertrouwd” vertelt Wilma Hendrikx, directeur-bestuurder van KID. “Jonge kinderen slapen beter buiten en het is heel goed voor hun gezondheid!”

In Scandinavië is het heel gebruikelijk dat kinderen buiten slapen. In Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland hoef je niet gek op te kijken als je buiten een restaurant een aantal wandelwagens geparkeerd ziet staan. Ze noemen dit ook wel Nordic Napping. In deze landen is het ook heel gebruikelijk om een kindje zijn of haar middagslaapje in een wandelwagen te laten doen.

Voordelen van buitenslapen
Wilma Hendrikx: “In Finland is er onderzoek gedaan naar buitenslapen. Kinderen die buitenslapen en worden blootgesteld aan frisse lucht, zowel in de zomer als strenge winter, worden minder snel verkouden. Er zijn nog een aantal voordelen als baby’s en jonge kinderen buitenslapen t.o.v. binnenslapen. Zo slapen de kinderen in de buitenlucht meestal langer en dieper. Hierdoor rusten ze beter uit en hebben ze de rest van de dag meer energie. De frisse buitenlucht zorgt ook voor een verbeterde weerstand door een grotere opname van vitamine D. Kindjes die vaak verkouden zijn, last hebben van astmatische aandoeningen, allergieën of hun luchtwegen hebben ook baat bij buitenslapen.”

Veilig buiten slapen
“Een speciaal buitenbedje is de ideale manier om kinderen van 0 tot 4 jaar buiten te laten slapen. Deze bedjes worden bij KIDDY zo geplaatst dat pedagogisch medewerkers vanuit de groepsruimte goed zicht op het kindje hebben en hem/haar ook goed kunnen horen. De buitenbedjes zijn veilig en vertrouwd en worden speciaal hiervoor gemaakt” aldus Wilma.

Zachtjes tikt de regen
“Het buitenslapen is in Dongen vaak maar niet altijd mogelijk” vervolgt Wilma Hendrikx. “Bij dichte mist is er een verhoogde kans op luchtvervuiling en met storm en onweer is buitenslapen niet meer veilig. De bedjes staan in de zomer in de schaduw waarbij oververhitting goed in de gaten wordt gehouden. Bij hitte slapen de kinderen altijd binnen. Kou en regen is niet erg mits de baby’s goed op het buitenslapen worden gekleed. Zo is er een dikke speciale buiten slaapzak met handschoenen, een mutsje en warme deken. In Scandinavië slapen baby’s gerust met stevige vorst en sneeuw buiten. Daar moeten we in Dongen nog wel een beetje aan wennen.”

Locaties waar de babybedjes buiten worden gebruikt.
Bij Kiddy aan de Glorieux en bij IKC Achterberg aan de St Josephstraat slapen de kinderen volgens Wilma heerlijk in de omheinde natuurtuin.”Bezorgde omwonenden worden regelmatig uitgenodigd om te komen kijken en zijn altijd positief verrast over de achterliggende visie en de veilige aanpak want alleen met toestemming van de ouders en onder vooraf bepaalde weeromstandigheden slapen baby’s in de buitenlucht.”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen