Ben je een nieuw bedrijf gestart in Dongen? Vergeet je online veiligheid niet

Foto: Unsplash.com

Ingezonden Je eigen bedrijf beginnen heeft best wat voeten in de aarde. Je moet aan allerlei zaken denken, van de naam van je bedrijf tot de activiteiten die je gaat ontplooien. Als je eenmaal je inschrijving bij de KVK compleet hebt en je eerste klanten aan de haak hebt geslagen, kan het ondernemen beginnen, zou je denken. Toch mag je één ding niet vergeten: de online beveiliging van je onderneming.

Ondernemers vergeten vaak hun online veiligheid
Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat in het laatste kwartaal van 2022 meer dan 60.000 nieuwe bedrijven werden opgericht in Nederland. Dat is zo’n 10% meer dan in 2021. Deze nieuwe, maar ook oude ondernemers, denken vaak dat ze online helemaal veilig zijn. Er is immers niks te halen bij hen, verwachten ze. Toch is het tegendeel waar. Hackers zijn op zoek naar bedrijven om hun te hacken, bijvoorbeeld om gegevens te kapen en deze pas vrij te geven als een bedrijf losgeld betaalt. Als je werkt met klantgegevens is deze bescherming nog belangrijker. Je wilt niet dat gegevens van je klanten zomaar op straat komen te liggen.

Maak veilig verbinding met het internet
Een belangrijke eerste stap voor het veilig houden van je gegevens, is een veilige verbinding. Als je veel onderweg bent als ondernemer, kun je nog wel eens aan het werk zijn op een station, in de trein of op het vliegveld. Hier wordt vaak gratis wifi aangeboden. Deze wifi is helaas niet veilig. Een oplossing is een VPN. Maar wat is dat en waarom ben je met deze tool veiliger?

Een VNP zorgt ervoor dat je IP-adres wordt omgeleid. Normaal gesproken kan een hacker via een openbare wifi-verbinding als het ware via het netwerk inbreken op jouw computer. Zodra je een VPN installeert, ben je niet meer zichtbaar in dat netwerk en is het voor de hacker onmogelijk nog in te breken in je laptop of telefoon. Je kunt als ondernemer een VPN ook gebruiken om veilig verbinding te maken tussen een goed beveiligde cloud op kantoor en je laptop onderweg. Op die manier hoef je bepaalde gegevens niet meer op te slaan op een harde schijf. Zo voorkom je ook dat hackers makkelijk bij gegevens kunnen komen.

Investeer in veiligheid
Een VPN aanschaffen is een kleine investering, een veilige cloud is dat niet. Toch is een investering in een virusscanner of zelfs advies van een online veiligheidsadviseur je geld waard. Zoals gezegd kunnen bedrijven gemakkelijk doelwit worden van een cyberaanval. Met zo’n aanval kunnen gegevens worden gestolen en ligt je onderneming plat. Dat is meestal kostbaarder dan investeren in veiligheid.

Gelukkig snapt de IT-wereld dit maar al te goed. Je kunt bijvoorbeeld je bedrijf door laten lichten met een cyberscan en zo ontdekken waar je zwakke plekken liggen. Dit maakt het makkelijker om gericht te investeren in betere cybersecurity voor je bedrijf. Een cyberscan is niet complex, want het bestaat vaak uit een vragenlijst. Als je een goede cyberscan aanvraagt, kun je zelfs concrete verbeterpunten aangedragen krijgen naar aanleiding van de antwoorden op je vragenlijst.

Reacties

Cookieinstellingen