Minister Hugo de Jonge op bezoek in ’s Gravenmoer

Foto: CDA Dongen-'s Gravenmoer

Even was het doorgaans zo rustige ’s Gravenmoer het middelpunt van politieke belangstelling. CDA-minister Hugo de Jonge was er zaterdag op bezoek en samen met een flinke CDA-delegatie maakte hij een ontspannen wandeling door een deel van ‘s Gravenmoer naar de toekomstige nieuwbouwlocatie aan de Waspikseweg.

Tijdens de wandeling sprak de minister regelmatig spontaan mensen aan. Acties die bijzonder gewaardeerd werden. Maar daarnaast kreeg de minister ook een beeld van problematieken waar met name kleine kernen mee kampen. Na afloop konden CDA-fractievoorzitter Stijn Sips en voorzitter Hans Jansen dan ook tevreden terugkijken op een geslaagde campagnedag.

Door: Bernadette Klerx

Belangstelling
‘Wij zijn blij dat we voor ’s Gravenmoer nu ook eens op provinciaal en landelijk niveau belangstelling hebben kunnen krijgen, dat we hebben kunnen laten zien hoe belangrijk het is om kleine kernen vitaal te houden,’ blikt Sips terug. ’s Morgens had het CDA al op het Looiersplein en omgeving campagne gevoerd. Een grote delegatie lokale CDA-(raads)leden, en kandidaten voor de Provinciale Staten en Waterschapsverkiezingen ging op pad om het gespek met mensen aan te gaan. Het loopt niet echt storm, maar er ontstaan wel leuke, ongedwongen gesprekjes. Zoals over het waterschap. ‘Veel mensen vragen wat het waterschap eigenlijk doet en of je daar ook op kunt stemmen’, wist lijsttrekker Alwijn ten Cate uit Rijen te vertellen. Het zijn vragen die hij met plezier beantwoordt. En de jonge CDA-statenkandidaat Noah Brok uit Vlijmen wil zich in de provincie hard gaan maken voor met name betaalbare huisvesting voor jongeren.

Ongedwongen sfeer
Maar het hoogtepunt van deze campagnedag was toch wel het bezoek van Hugo de Jonge aan ’s Gravenmoer. Op het pleintje wacht ‘s middags een flinke groep belangstellenden (de meesten overigens CDA-leden) op de komst van Hugo de Jonge. Rond de klok van 14.00 uur rijdt de auto voor; Hugo neemt ruim de tijd om iedereen persoonlijk te begroeten en natuurlijk moeten er de nodige selfies met iedereen gemaakt worden. De ongedwongen sfeer is het eerste wat opvalt en dat zal ook de hele middag zo blijven. De minister, nu eens niet in een driedelig pak, maar casual gekleed, heeft er duidelijk zin in en straalt het nodige enthousiasme uit. Zijn energie werkt aanstekelijk op de rest van het gezelschap en met hier en daar een kwinkslag en de nodige jovialiteit baant de minister zich een weg door ’s Gravenmoer. Voorbijgangers worden spontaan aangesproken. Maar daarnaast wordt ook zeker de kans aangegrepen om aandacht te vragen voor actuele problemen. En het tekort aan woningen is er daar één van.

Woningen Waspikseweg
We vertrekken met een man of 40 richting de locatie aan de Waspikseweg. Onderweg neemt Hugo de Jonge de tijd om spontaan in gespek te gaan met mensen. Bij de Waspikseweg mag wethouder Kees de Jong uitleggen waarom woningbouw van cruciaal belang is voor de vitaliteit van kleine kernen. Op de Waspikseweg moeten over een paar jaar zo’n 150 woningen verschijnen. Maar woningen bouwen is tegenwoordig met stijgende prijzen, personeelstekorten en allerlei stikstofperikelen een hele opgave voor gemeentes. En er moet veel gebouwd worden in Brabant en snel. Onlangs hebben de Brabantse gemeentes, provincie en woningcorporaties daartoe een ‘deal’ gesloten met minister De Jonge. Die deal houdt in dat in Brabant t/m 2030 ruim 130.000 woningen gebouwd moeten worden. Tweederde daarvan moeten betaalbare woningen zijn.

Versnellen
Wethouder Kees de Jong maakt dan ook handig van de gelegenheid gebruik om de minister ervan te overtuigen dat gemeentes hulp nodig hebben. ‘Help ons om versnelling te kunnen maken zodat we voldoende capaciteit hebben om te kunnen gaan bouwen.’ En hij brak ook een lans voor de jeugd. ‘Zorg dat we ook vooral betaalbare woningen mogen bouwen, bijvoorbeeld voor starters.’ Met een kort woordje ‘recht uit het hart’ haakte ook Gerrit Verhagen van de Heemkundekring daar nog op in. Hij benadrukte het belang van woningbouw in kleine kernen voor het behoud van de leefbaarheid. Na de Waspikseweg vervolgen we de route langs de school De Wegwijzer; Stijn Sips grijpt maar meteen de gelegenheid aan om de de onderwijshuisvestingsplannen van Dongen toe te lichten.

Woningbouwopgave is haalbaar
Hugo de Jonge liet na afloop weten onder de indruk te zijn van ’s Gravenmoer. Een mooie en fijne plek om te wonen’, meende hij. En voor de woningbouwopgave, daar was hij ondanks alle problemen en strubbelingen, niet huiverig voor. Volgens de minister zijn de gemaakte afspraken in de ‘woondeal’ echt realistisch. ‘Het stikstofprobleem speelt niet overal. Soms zul je projecten iets naar achteren moeten schuiven, maar dan kun je een ander woningproject weer naar voren halen.’

Foto’s: CDA Dongen-’s Gravenmoer

 

 

 

 

Reacties

Cookieinstellingen