Granaten uit de Tweede Wereldoorlog tevoorschijn gekomen in Groenstraat

Foto:

Bij een tuin van een woning die op dit moment in de Groenstraat gebouwd wordt zijn deze week een aantal granaten tevoorschijn gekomen. De Explosieven Opruimingsdienst EOD heeft het gevonden wapentuig meegenomen.

Frank van der Avoird, eigenaar van de grond, vertelt: “De granaten vonden we langs de oever van een vijver. Door het vele water was de grond losgekomen en kwamen er granaten tevoorschijn. We hebben ze allemaal netjes verzameld en de politie gebeld. Daarop is de EOD gekomen en die hebben alles meegenomen. Achteraf gezien hadden we er misschien beter af kunnen blijven want er was nog kruit aanwezig in de granaten en stel dat er een vonkje van een sigaret in aanraking met dit materiaal was gekomen dan had het wel heel anders kunnen aflopen. We zijn dus best wel geschrokken.”

De granaten dateren uit de tweede wereldoorlog toen eind 1944, na de bevrijding van Dongen, vanuit dit weiland granaten over de Oude Maas werden geschoten richting de vijandelijke troepen om deze terug te dringen. “Er stond toen artillerie in dit weiland” aldus Frank van der Avoird. “Dat was ons wel bekend, want mijn vader had dat wel eens verteld. Maar je denkt er dan niet aan dat er na bijna 80 jaar nog wat tevoorschijn komt.”

“De vondst verrast ons dus wel. Het zijn flinke granaten van wel 40 cm lang en 15 cm doorsnee en ook nog eens een flink aantal. In ieder geval fijn dat ze nu onschadelijk zijn gemaakt. Het zijn de eerste die we tijdens de bouw van ons huis hier aan de Groenstraat zijn tegengekomen en hopelijk ook de laatste.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen