Bart Leemans exposeert zijn schilderijen in De Cammeleur

Foto:

De Cammeleur geeft Dongense kunstenaars regelmatig de kans om hun werken te exposeren zodat  bezoekers altijd kunnen genieten van kunst van Dongense makelij. Sinds deze week zijn schilderijen van Bart Leemans te bewonderen, verspreid over diverse verdiepingen van de Huiskamer van Dongen.

Bart is blij met de kans die hij krijgt van de Cammeleur om Dongen kennis te laten maken met zijn bijzondere schilderijen. Toch is hij nog niet eens zolang bezig met schilderen. “Ik ben er pas zo’n 4 jaar geleden mee begonnen” vertelt Bart. “Eigenlijk pas nadat ik gestopt ben met werken. In dit tijd bezocht ik een keer een boerenfair in de buurt van Oirschot en daar stond ook Maartje de Haan, met mooie schilderijen van onder meer een kerkuil. Zij stond op die fair om haar workshops te promoten. Ik werd daardoor getriggerd en ben sindsdien een dagdeel in de week in haar atelier te vinden. Ik leer veel van haar.”

In de afgelopen vier jaar heeft Bart Leemans een indrukwekkend oeuvre opgebouwd. Maar liefst 76 schilderijen zijn inmiddels door Bart geproduceerd en met deze expositie in de Cammeleur treedt hij voor het eerst naar buiten. De variatie in deze schilderijen is groot. “Ik heb niet echt een vaste stijl maar wil zo breed mogelijk zijn. Daarom kom je bij mij schilderijen tegen van vogeltjes maar bijvoorbeeld ook moderne schilderijen. Ik gebruik ook verschillende soorten verf. Vaak gebruik ik acrylverf, soms olieverf. Acryl spreekt me meer aan, want ik ben nu eenmaal een snelle schilder.

“Het mooie van schilderen is dat je zo vrij bent als een vogel als je iets wilt maken. Je hebt alle vrijheid en bepaalt zelf wanneer iets voor jou goed is. Ik heb heel mijn leven muziek gemaakt en daar staat veel meer vast. Je krijgt de noten op papier en dat probeer je zo goed mogelijk uit te voeren, maar in feite ben je dan nog steeds afhankelijk van een dirigent of een componist, die een werk op een bepaalde manier willen laten klinken. Bij schilderen heb je zelf het heft in handen en die vrijheid spreekt me enorm aan.” In opdracht schilderen is dan ook niet Bart zijn ding.  “Ik schilder vooral voor mezelf. Ik vind het het belangrijkste dat ik zelf tevreden ben, dat ik zelf kan bepalen wat ik schilder. En ik heb nog ideeën genoeg!

Vijfendertig van de schilderijen van Bart Leemans zijn tot 30 mei te zien in de Cammeleur. Een bezoek meer dan waard.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen