Duurzame en circulaire brug Sportlaan geopend

Foto: Pix4Profs/Jan Stads

Donderdag 26 januari openden wethouder De Jong en wethouder Jansen de nieuwe fiets- en voetgangersbrug over de Donge aan de Sportlaan in Dongen. Bij de realisatie van de nieuwe brug is zo veel mogelijk duurzaam en met circulaire materialen gewerkt.

‘De nieuwe fiets- en voetgangersbrug zorgt ervoor dat de sportvelden en Eagle Shelter goed bereikbaar blijven. Daarnaast nemen de dichtregels op de balustrade ons mee in het verleden van de Donge. En dat op een inclusieve manier. De teksten zijn namelijk ook in braille op de balustrade gezet.’ vertelt wethouder De Jong (openbare ruimte en mobiliteit).

Duurzaam en circulair
‘Deze brug is tot stand gekomen door een nauwe samenwerking met ondernemers. We pakken steeds meer projecten duurzaam aan. De brug is hier een tastbaar voorbeeld van.’ vertelt wethouder Jansen (klimaat). Bij het maken van de brug is er gewerkt met zo min mogelijk materiaal. De brug heeft geen brugdek, maar is aangevuld met grond met daar overheen normale klinkerverharding. Hierdoor is er minder onderhoud nodig aan de brug. Ook is er gewerkt met circulaire materialen. Zo is de balustrade onder andere gemaakt van het hout van de oude brug. Daarnaast is de hele brug modulair, wat wil zeggen dat alle onderdelen van deze brug los te koppelen en elders weer her te gebruiken zijn.

Dichtregels over de Donge
Op de balustraden van deze brug staan dichtregels uit een gedicht over de historie Donge, geschreven door Dongenaar Peter Verschure. De dichtregels zijn ook in brailleschrift op de balustraden aangebracht. Hierdoor zijn de dichtregels ook te lezen zijn voor mensen met een visuele beperking.

Verbinding Sportlaan en Hertog Janstraat
De fiets- en voetgangersbrug vormt een belangrijke de verbinding tussen de Sportlaan en de Hertog Janstraat in Dongen. Deze verbinding wordt gebruikt door de leden en bezoekers van de verschillende sportverenigingen die gelegen zijn aan dit pad. Ook is door het pad ontmoetingsplaats Eagle-Shelter goed bereikbaar.

 

Reacties

Cookieinstellingen