Wat kan het Internet of Things voor jouw bedrijf betekenen?

Foto:

Wil je weten wat het Internet of Things (IoT) kan betekenen voor jouw bedrijf? We vertellen je in deze blog wat de voordelen en toepassingen van het IoT zijn.

Hoe werkt het Internet of Things?
Het Internet of Things (IoT) is een netwerk van apparaten die met het internet verbonden zijn. Door apparaten met het internet te verbinden, kunnen ze gegevens verzenden en ontvangen. IoT-apparaten kunnen op verschillende (draadloze) manieren op het internet worden aangesloten, bijvoorbeeld via wifi, LoRa, Sigfox, LTE-M, NBIoT of BLE. Zodra een apparaat online is, kan het communiceren, met andere apparaten en met de gebruikers.

IoT-apparaten zijn uitgerust met sensoren, waarmee ze gegevens verzamelen. Het gaat dan om allerlei verschillende gegevens, zoals temperatuur, beweging en geluid. Worden onderdelen in machines niet te heet? Blijft je bloeddruk binnen een acceptabel bereik? De resultaten worden vervolgens via een interface, zoals een beeldscherm of een app, gecommuniceerd naar de gebruiker. Via die interface kun je het IoT-apparaat vervolgens instellen. IoT-apparaten kunnen echter ook zélf actie ondernemen. Om deze reden noemen we IoT-apparaten soms ook wel slimme apparaten.

Hoe kan het IoT toegepast worden?
Het IoT omvat apparaten in alle soorten en maten, zoals smart home-apparaten. Het aandoen van de lampen, het vergrendelen van de deur, het laten zakken van het zonnescherm en het aanpassen van de temperatuur op de thermostaat. Allemaal activiteiten die je dankzij IoT-apparaten kunt uitvoeren met je tablet of via je slimme speaker. We noemen ook wearables, waarmee mensen hun gezondheid kunnen monitoren. Hetzelfde principe zie je in de zorg: zorgverleners kunnen dankzij het IoT op afstand en in real-time de toestand van een patiënt volgen. Denk ook aan IoT-apparaten die een val opmerken en doorgeven of er in woning nog sprake is van beweging.

Ook in het bedrijfsleven en in de industrie zijn de toepassingen legio. Denk maar eens aan energieverbruik. Sensoren in kantoorruimtes kunnen de bezetting meten, waarna verlichting en verwarming automatisch worden aangepast. Met het IoT kan ook de status en toestand van machines gemonitord worden. Op die manier kunnen we niet alleen onnodig onderhoud voorkomen, maar ook voorspellen wanneer onderhoud dan wel nodig is. Een ander interessante toepassing is het traceren van activa. Wanneer je een IoT-apparaat aan de asset koppelt, kun je deze traceren. Tot slot dan slimme landbouw. Met het IoT kunnen boeren hun gewassen monitoren en taken als oogsten automatiseren.

voordelen van het IoT
Het IoT geeft ons toegang tot (een continue stroom aan in real-time verzamelde) gegevens. Met deze data kun je controleren en voorspellen. Wie het lukt om handig gebruik te maken van die gegevens, kan efficiënter en effectiever werken. Er ontstaat immers betekenisvolle informatie die vertaald kan worden naar acties, en soms zelfs dus naar automatische acties. En dat betekent dat veel handmatige processen geautomatiseerd kunnen worden. Sowieso draait IoT grotendeels om het idee het leven gemakkelijker te maken.

Er wordt al druk over nagedacht hoe het IoT ons leven in de toekomst verder kan verbeteren. Neem slimme steden. Middels een app op je telefoon kun je dankzij de IoT-apparaten in de stad zien waar er nog een parkeerplaats is voor je auto. Een andere toepassing zijn slimme stoplichten die zorgen voor betere doorstroming van het verkeer. Ook gaat het om slimme vuilnisbakken die zelf melden wanneer ze moeten worden geleegd. Tot slot noemen we zorgverleners die nu al patiëntcontroles, maar straks ook behandelingen op afstand kunnen uitvoeren.

Het IoT biedt enorme voordelen en de mogelijkheden zijn eindeloos. Wil je meer weten over wat het IoT voor jouw bedrijf kan betekenen? Ga dan naar https://3bplus.nl/

Reacties

Cookieinstellingen